1973-2023 Η ΚΙΝΑ ΠΙΣΩ ΑΠ ΌΛΑ -ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΕΤΝΆΜ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑΣ

 


1-1-2024

Το 1956 ο Αιγύπτιος πρόεδρος Νάσερ κηρύσσει την εθνικοποίηση του Σουέζ. Η αντίδραση των Βρετανών και Γάλλων άμεση. Από κοντά και το Ισραήλ. Η κρίση που ξεσπά συμπαρασύρει και την Ρωσία στο πλευρό της Αιγύπτου. Αγλλοι Γάλλοι από την μια πλευρά, οι οποίοι έχασαν τον έλεγχο των στενών, μαζί με τους Ισραηλινούς απειλούν με πόλεμο την Αίγυπτο, μάλιστα δε το Ισραήλ καταλαμβάνει την χερσόνησο του Σινά. Από την άλλη η Αίγυπτος,η Ρωσία η οποία ήθελε να αποκτήσει δορυφόρους στην Αφρική αλλά και η Κίνα η οποία διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Νάσερ.https://hellenicsunrise2.blogspot.com/?m=1

Η Αίγυπτος από τότε ήταν ο μεγάλος ισορροπιστής της διπλωματίας,πολύ πριν από τον Ερντογάν.

Ακόμα και σήμερα η Αίγυπτος διατηρεί ισορροπίες μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και σαουδικής Αραβίας καταφέρνοντας να παίρνει βοήθεια απ' όλους.

Η κρίση του 1956 με την παρέμβαση των ΗΠΑ μπαίνει σε ύφεση, ο Νάσερ είχε νικήσει. https://hellenicsunrise2.blogspot.com/?m=1

Η Κίνα στέλνει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο μετά την κρίση κι η Αίγυπτος δίνει διπλωματικά ανταλλάγματα όπως η αναγνώριση του κράτους του Μάο Τσετούνγκ.

Το 1973 οι σχέσεις Αιγύπτου με την Σοβιετική Ένωση και την Κίνα βρίσκονται στην ακμή τους.

Εκείνη την χρονιά η Αίγυπτος συστήνει ομοσπονδία με την Συρία η οποία κι αυτή διατηρούσε άριστες σχέσεις με την Σοβιετική Ένωση.https://hellenicsunrise2.blogspot.com/?m=1

Τον Οκτώβριο του 1973 Αίγυπτος και Συρία επιτίθονται στο Ισραήλ κατά την γιορτή Γιομ Κιπούρ.

Οι Εβραίοι νικούν τους Αραβες και μάλιστα η ήττα είναι τόσο ταπεινωτική που εκτός από την απώλεια του Σινά και των υψωμάτων Γκολάν, οι Άραβες αναγνωρίζουν επίσημα το Ισραήλ.

Είναι σίγουρο ότι η Κίνα κι η σοβιετική Ένωση ώθησαν την Αίγυπτο και Συρία σε αυτό τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ που αποτελούσε την proxy χώρα τωνΗΠΑ.https://hellenicsunrise2.blogspot.com/?m=1

Η Κίνα τότε,όπως και σήμερα, χρησιμοποιούσε την Σοβιετική Ένωση, παρόλο που οι σχέσεις Κίνας και ΕΣΣΔ ήταν στο ναδίρ, για να προλειάνει το έδαφος για την κομμουνιστική εισχώρηση στην Μ Ανατολή

Η Κίνα το το 2013 απευθύνθηκε στη Ρωσία για την σύναψη μελλοντικών συμβολαίων παροχής αερίου. Η Ρωσία υποσχέθηκε στη Κίνα ότι σε δέκα χρόνια, το 2023, θα είναι ικανή να παρέχει στην Κίνα αέριο από τη Σιβηρία με χερσαίους αγωγούς. https://hellenicsunrise2.blogspot.com/?m=1

Ωστόσο το 2022 η Ρωσία ήταν ανέτοιμη να εκπληρώσει την υπόσχεση της και η Κίνα για δεύτερη φορά ετριξε τα δόντια στη Ρωσία.

Η πρώτη φορά ήταν το 2011 όταν το Κατάρ κι η Γερμανία προκάλεσαν εμφύλιο στη Συρία για να ρίξουν τον Άσαντ ο οποίος το 2009 είχε αρνηθεί την διέλευση από τη Συρία ενός αγωγού που θα ξεκινούσε από το Κατάρ και θα διέσχιζε Ιορδανία, Συρία, Τουρκία, Ελλάδα, β. Ήπειρο, Ιταλία και Αυστρία.

Η Κίνα ήταν αντίθετη στον αγωγό αυτό διότι στήριζε το Ιράν το οποίο στήριζε τον Άσαντ και μαζί σχεδίαζαν έναν άλλο αγωγό, Ιράν,Ιράκ, Συρία.

Η Κίνα στήριζε και στηρίζει το Ιράν διότι όπως αποδείχθηκε το 2022 με το δάνειο 400 δις προς το Ιράν, η Κίνα ήθελε να βάλει χερι στο αέριο του Ιράν.

Η Ρωσία του Πούτιν παρόλο που κι αυτή ήθελε τον Άσαντ στην εξουσία για να μην γίνει ο αγωγός Κατάρ Γερμανίας, δεν τολμαγε να στείλει στρατό στη Συρία για να βοηθήσει τον Άσαντ, μέχρι που η Κίνα πίεσε τον Πούτιν.https://hellenicsunrise2.blogspot.com/?m=1

Η Κίνα πίεσε τον Πούτιν και για την εισβολή  στην Ουκρανία για να καταλάβει τις σπάνιες γαίες του Ντονμπας και το αέριο της Αζοφικής.

Αλλά ας γυρίσουμε στο 1973 που οι Εβραίοι νίκησαν τους Αραβες. 

Αμέσως μετά τον πόλεμο οι Σαουδάραβες κήρυξαν εμπάργκο στην Δύση και ξεσπά η ενεργειακή κρίση του 74 η οποία σημάδεψε την Δύση για πάντα.

Οι Σαουδάραβες θέλησαν έτσι να πλήξουν τις ΗΠΑ διότι οι ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ να νικήσει Αιγύπτο.και Συρία.

Ωστόσο αποτελεί παράδοξο η οικογένεια των Σαούντ να έρθει σε ρήξη με τον μόνο εγγυητή του καθεστώτος τους, τις ΗΠΑ.

Σήμερα βλέπουμε ότι η Κίνα προσπαθεί με οικονομικά μέσα και επενδύσεις να προσεγγίσει την Σαουδική Αραβία.

Το ίδιο σχέδιο για επιρροή υπήρχε και τότε από τη Κίνα.

Εκείνη την εποχή του πολέμου του Γιομ Κιπούρ η Κίνα είχε σχεδόν νικήσει τις ΗΠΑ στο Βιετνάμ κι όχι μόνο αυτό αλλά είχε γονατίσει οικονομικά τις ΗΠΑ όταν ο Νίξον κατήργησε τον κανόνα του χρυσού για να τυπώνει δολάρια για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Μάλιστα δε, ο Νίξον είχε επισκεφθεί την Κίνα για να παρακαλέσει τον Μάο να σταματήσει τον πόλεμο στο Βιετνάμ με αντάλλαγμα παροχή βιομηχανικού know how.

Ο ιδιος ο Κίσινγκερ είχε προετοιμάσει την επίσκεψη Νίξον στην Κίνα προκειμένου να παρακαλέσουν τον Μάο.https://hellenicsunrise2.blogspot.com/?m=1

Έτσι η Κίνα αισθάνονταν ισχυρή κι έπεισε την Σαουδική Αραβία για εμπάργκο πετρελαίου.

Το ίδιο ζούμε και σήμερα.

Η Κίνα εξώθησε το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ, μέσω Χεζμπολάχ και Χαμάς, εξώθησε τον Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία και παράλληλα προσπαθεί να προσεταιριστεί την Σαουδική Αραβία. Τα δε Ιράν και Ιράκ τα έχει εξαγοράσει με δάνεια 400 και 300 δις δολαρίων αντίστοιχα.

Στόχος και πάλι μια νέα ενεργειακη κρίση πλητοντας πάλι το Ισραήλ με νέο Βιετνάμ την Ουκρανία.



Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τελειος οπως παντα στις αναλυσεις σου ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεια .
Ο χρήστης GOLDEN BOY είπε…
Να σε χαιρετήσω και από εδώ καλό θα είναι να συνεχίσεις να γράφεις όλες οι πληροφορίες που λες είναι in the point ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΥΓΕΙΑ ΑΔΕΡΦΕ !!!