ΣΤΑ ΑΔΑΝΑ ΟΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ 1974 ΒΑΣΑΝΙΖΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ


 Greek Spirit

2 Φεβρουαρίου 2022 

Μετά την τραγωδία στην Τουρκία και τους δεκάδες χιλιάδες σεισμοπληκτους, ξέσπασε στην Ελλάδα κύμα συμπαράστασης προς τους Τούρκους , κύμα το οποίο πρεσβεύει την θεωρία ότι οι λάοι δεν εΧουν να χωρίσουν τίποτα κι ότι ο ΄΄απλός΄΄ άνθρωπος είναι θύμα των απολυταρχικών ηγετών του.

Στα Άδανα της Τουρκίας οπου και το επίκεντρο του σεισμού της 1 Φεβρουαρίου 2022, το 1974 βασανίσθηκαν οι έλληνες αιχμάλωτοι της εισβολής στην Κύπρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες των αιχμαλωτων που γλύτωσαν οι ΄΄απλοί ΄΄ πολίτες Τουρκοι τους έφτυναν όταν ο τουρκικός στρατός τους διαπόμπευε στους δρόμους των Αδάνων. 

Σήμερα κλαίνε για την τραγωδία τους.

Αλλά η μεγαλύτερη τραγωδία είναι ότι πολλοί νενέκοι στην Ελλαδα είναι ε΄τοιμοι να στηθούν στα τέσσερα και να υποταχθούν στους Τούρκους προσβάλωντας έτσι την μνήμη των αγνοούμενων της Κύπρου.

 

 

Αιχμάλωτοι στα Άδανα - Αναγνωρίστηκαν από νέες φωτογραφίες


Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουλίου 2021
  Βάσος Βασιλείου   

Φωτογραφίες κυρίως νεαρών Κυπρίων αιχμαλώτων που μεταφέρθηκαν στα Άδανα το 1974, εντόπισε ο ερευνητής Οδυσσέας Χρίστου, ο οποίος τις ανήρτησε στο διαδίκτυο, οπόταν διάφορα πρόσωπα αναγνώρισαν συγγενείς ή και συγχωριανούς τους.

Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί στις 8 Αυγούστου 1974 έξω από τον θάλαμο των αιχμαλώτων από Τούρκο φωτογράφο, ο οποίος προφανώς εργαζόταν για λογαριασμό διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Χρίστου, το φωτογραφικό υλικό πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας τουλάχιστον στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφέρει, επίσης, πως οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο πλαίσιο προπαγανδιστικής επιχείρησης και δεν αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες κράτησης.

 

Σχόλια