20 πρώην Στρατηγοί απειλούν με πραξικόπημα τον Μακρόν

27 Απριλίου 2021

Μία πρωτοφανής για τη Γαλλική Δημοκρατία κίνηση είναι σε εξέλιξη καθώς είκοσι συνταξιούχοι στρατηγοί ζήτησαν στρατιωτικό νόμο στη χώρα εάν ο Εμμανουήλ Μακρόν αποτύχει να σταματήσει την «αποσύνθεση» της Γαλλίας «στα χέρια των Ισλαμιστών», σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στο Valeurs Actuelles, ένα περιοδικό με ειδησεογραφικό περιεχόμενο, φιλικά προσκείμενο στον ακροδεξιό χώρο της Λεπέν.

Στην ανοιχτή επιστολή, υποστηρίζεται ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα μπορεί να είναι απαραίτητο για να σταματήσει ένας «εμφύλιος πόλεμος» στη Γαλλία. Η επιστολή έχει καταδικαστεί ήδη από την κυβέρνηση του Macron, η οποία τη συνέκρινε με το αποτυχημένο πραξικόπημα από στρατηγούς εναντίον του προέδρου de Gaulle πριν από 60 χρόνια.

ΠΗΓΗ https://kourdistoportocali.com/news-desk/protofanis-kinisi-gia-ti-galliki-dimokratia-gt-20-proin-stratigoi-apeiloyn-me-praxikopima-ton-makron/

Ωστόσο, η ακροδεξιά ηγέτης του Εθνικού κόμματος Marine Le Pen χαιρέτισε την επιστολή, η οποία υπογράφηκε από 80 επίσης συνταξιούχους αξιωματικούς, εκτός από τους 20 πρώην στρατηγούς.

Marine Le Pen

Ο κύριος υπογράφων είναι ο Christian Piquemal, 80 ετών, ο οποίος είχε υπό τις διαταγές του τη Λεγεώνα των Ξένων πριν χάσει τα προνόμιά του ως συνταξιούχος, αφού συνελήφθη ενώ συμμετείχε σε μια διαδήλωση κατά του Ισλάμ το 2016.

Η ανοιχτή επιστολή συντάχθηκε από τον Jean-Pierre Fabre-Bernadac, πρώην αξιωματικό και υπογράφηκε από 1.000 άλλους που ήταν σε χαμηλότερες τάξεις.

Η εμπρηστική επιστολή αναφέρει: «Η Γαλλία βρίσκεται σε κίνδυνο. Αρκετοί υπαρκτοί κίνδυνοι την απειλούν. Ακόμα και επειδή συνταξιοδοτηθήκαμε, παραμένουμε στρατιώτες της Γαλλίας και δεν μπορούμε, στις παρούσες συνθήκες να παραμείνουμε αδιάφοροι για τη μοίρα της όμορφης χώρας μας».

Οι συνταξιούχοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Γαλλία «διαλύεται με τους ισλαμιστές των ορδών των προαστίων που αποσυνδέουν μεγάλα τμήματα του έθνους και τα μετατρέπουν σε έδαφος που υπόκειται σε δόγματα αντίθετα με το σύνταγμά μας».

Ο Μάκρον δέχθηκε επίσης πυρά από τους συνταξιούχους αστυνομικούς να ανατάξουν το κράτος επειδή επέτρεψε τη βίαιη αστυνομική δράση εναντίον διαδηλωτών των κίτρινων γιλέκων στη χώρα.

Η επιστολή αναφέρει ακόμα ότι η χώρα θα «εκραγεί» σε εμφύλιο πόλεμο εάν «δεν έγινε κάτι», γεγονός που θα οδηγούσε σε θανάτους χιλιάδων. Ισχυρίζονται επίσης ότι έχουν ευρεία υποστήριξη στο στρατό και πως είναι «έτοιμοι να στηρίξουν» πολιτικούς που επικεντρώνονται στην «ασφάλεια ενός έθνους».

Η δήλωση υποστήριξης από την ακροδεξιά Le Pen αναφέρει ότι «σας προσκαλώ να συμμετάσχετε στη δράση μας και να λάβετε μέρος στη μάχη που ξεκινά και είναι πάνω απ’ όλα τη μάχη της Γαλλίας. Ως πολίτης και ως γυναίκα πολιτικός, μοιράζομαι τις ανησυχίες σας».

Florence Parly

Το Εθνικό Κόμμα αναφέρει ακόμη ότι η επιστολή αντικατοπτρίζει τις απόψεις «πατριωτών» όπως ο στρατηγός Pierre de Villiers, πρώην επικεφαλής του υπουργού Άμυνας, ο οποίος απολύθηκε από τον Macron το 2017.

Η υπουργός Εθνικής Αμύνης της Γαλλίας, Florence Parly, αντέδρασε με οργή στην επιστολή και ανέφερε ότι ο συνασπισμός μεταξύ πολιτικοποιημένου πρώην στρατιωτικού προσωπικού και της ακροδεξιάς υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές Le Pen προκαλεί θυμό. «Η ανεύθυνη επιστολή που δημοσιεύθηκε στις υπογράφεται μόνο από συνταξιούχους στρατιώτες, οι οποίοι δεν έχουν πλέον καμία λειτουργία στο στράτευμα και εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους».

Εκφράζοντας τον θυμό της περαιτέρω στο Twitter, η κα Parly είπε ότι «η ουδετερότητα και η πίστη» είναι δύο αρχές που ήταν πάντα κρίσιμες για τη στρατιωτική συμπεριφορά.

Όπως έχει ανακοινώσει, εάν η Le Pen αντικαταστήσει τον Emmanuel Macron ως Πρόεδρο της Γαλλίας μετά τις εκλογές του επόμενου έτους, θα γίνει επικεφαλής των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας. «Τα λόγια της κυρίας Le Pen αντικατοπτρίζουν μια σοβαρή παρανόηση για το στρατό της χώρας», δήλωσε η κα Parly, σημειώνοντας ότι αυτό είναι «ανησυχητικό για όποιον θέλει να γίνει επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πολιτικοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων που πρότεινε η κυρία Le Pen θα αποδυνάμωνε τη στρατιωτική μας ικανότητα και επομένως τη Γαλλία. Ο στρατός δεν είναι εκεί για εκστρατεία, αλλά για να υπερασπιστεί τη Γαλλία και να προστατεύσει τους Γάλλους» συμπλήρωσε.

Η Πέμπτη Δημοκρατία της Γαλλίας απειλήθηκε από στρατιωτικά πραξικοπήματα στο παρελθόν, ιδίως από ακτιβιστές που τελικά ηττήθηκαν καθώς προσπάθησαν να διατηρήσουν ως αποικία την Αλγερία, στη Βόρεια Αφρική.

Υπάρχουν περίπου πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι στη Γαλλία, η μεγαλύτερη κοινότητα στη Δυτική Ευρώπη και πολλοί έχουν καταγωγή από πρώην αποικίες, όπως η Αλγερία. Το Rassemblement National παλαιότερα ονομαζόταν Εθνικό Μέτωπο (National Front) και ιδρύθηκε από τον πατέρα της κ. Le Pen, τον καταδικασμένο αντισημιτικό, ρατσιστή και ισλαμοφοβικό, Jean-Marie Le Pen.

Σχόλια