Προειδοποίηση ΗΠΑ προς τις Εταιρείες που Εμπλέκονται στον Nord Stream 2: «Εγκαταλείψτε Αμέσως τις Εργασίες στον Αγωγό»





Παρ, 19 Μαρτίου 2021 

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ παρακολουθεί τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 της Ρωσίας και αξιολογεί πληροφορίες σχετικά με εταιρείες που φαίνεται να εμπλέκονται, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονυ Μπλίνκεν.«Κάθε οντότητα που εμπλέκεται στον αγωγό Nord Stream 2 κινδυνεύει από κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ και θα πρέπει αμέσως να εγκαταλείψει τις εργασίες στον αγωγό», αναφέρει ο Μπλίνκεν σε γραπτή ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2019 και το 2020 σχετικά με τον αγωγό και τις κυρώσεις

Λίγο μετά τη δήλωση του Μπλίνκεν, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, Ρεπουμπλικανός και αντίθετος στο πρότζεκτ του αγωγού, ήρε τις επιφυλάξεις που είχε για δύο από τους υποψηφίους του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Γουίλλιαμ Μπερνς για διευθυντή της CIA.

Ο Nord Stream 2, που κατασκευάζεται από την ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom από κοινού με δυτικούς εταίρους της, θα διπλασιάσει την δυναμικότητα του υφιστάμενου αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω Βαλτικής Θάλασσας. Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι το έργο είναι «κακή συμφωνία» για την Ουκρανία και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο νόμος περί κυρώσεων που τέθηκε σε ισχύ φέτος απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες που βοηθούν το Nord Stream 2 να σχεδιάσει τον αγωγό ή να παράσχει ασφάλιση ή πιστοποίηση για την κατασκευή του.

Σχεδόν 20 εταιρείες, κυρίως ασφαλιστικές, εγκατέλειψαν πρόσφατα το πρότζεκτ αφού η Ουάσιγκτον τους προειδοποίησε τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις.

Ο Κρουζ είπε ότι θα διατηρήσει τις αντιρρήσεις του για το διορισμό της Γουέντυ Σέρμαν, την οποία ο Μπάιντεν έχει ορίσει ως Νο. 2 στο Σταίητ Ντιπάρτμεντ έως ότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλει πλήρεις κυρώσεις σε πλοία και εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο. Η Σέρμαν «πέρασε» εύκολα από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα και μια περαιτέρω αναμονή απλά θα καθυστερούσε πιθανότατα την ψηφοφορία στη Γερουσία για τον διορισμό της.

Ως αυτό το στάδιο, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων μόνο στη ρωσική εταιρεία KVT-RUS, η οποία διαχειρίζεται το Fortuna, πλοίο που εγκαθιστά υποθαλάσσιες σωληνώσεις. Τα τιμωρητικά μέτρα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ λίγο προτού αποχωρήσει τον Ιανουάριο.

Η Ουάσινγκτον επιχειρηματολογεί ότι ο αγωγός, μέσω του οποίου θα παραδίδονται 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο από τη Ρωσία στη Γερμανία, θα έχει συνέπεια την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Οι υποστηρικτές του έργου κατηγορούν από την άλλη εδώ και χρόνια τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν και να ακυρώσουν το έργο για να αυξήσουν τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαθέτουν αμερικανικές εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά.

https://www.energia.gr/article/175978/proeidopoihsh-hpa-pros-tis-etaireies-poy-emplekontai-ston-nord-stream-2-egkataleipste-amesos-tis-ergasies-ston-agogo

 

Σχόλια