ΠΟΛΕΜΟΣ


Από το 2014, το Αζερμπαϊτζάν μαζί με την Τουρκία υποστηρίζουν με συνέπεια και σταθερότητα την ουκρανική θέση, ότι η Κριμαία είναι ουκρανική επικράτεια. Η Αρμενία υποστηρίζει την ρωσική θέση, δηλαδή, ότι είναι ρωσική.

ΠΗΓΉ https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3940641049297475&id=100000548556042

Η επίσημη Μόσχα στηρίζει το Ερεβάν και η Τουρκία το Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία από κοινού με το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις πριν από ένα μήνα.


Η Ρωσία είναι βασικός παράγοντας στην αντιπαράθεση, καθώς είναι σύμμαχος της Αρμενίας. Και ένας από τους εγγυητές ασφάλειας και σταθερότητας της Αρμενίας. Υπάρχει η 102η ρωσική στρατιωτική βάση στο έδαφος της Αρμενίας.

Η Τουρκία είναι η χώρα, η οποία βρίσκεται πίσω από το Αζερμπαϊτζάν και σίγουρα έλαβε μέρος ενεργά στον προγραμματισμό αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης των τελευταίων ημερών.


Στις 10 Δεκεμβρίου 1991, σε ένα δημοψήφισμα που μποϊκόταραν οι ντόπιοι Αζέροι, οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενέκριναν την δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Έτσι ένας πλήρους κλίμακας πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με το τελευταίο να λαμβάνει υποστήριξη από την Αρμενία και την Ρωσία.


Τελευταία, η εσωτερική κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν επιδεινώνεται οικονομικά επειδή έχουν μειωθεί οι τιμές του πετρελαίου. Επίσης υπάρχει η νέα κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία στην Αρμενία το 2018. Και τα δύο κράτη προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή των πολιτών τους σε μια εξωτερική απειλή προκειμένου να αυξήσουν την δημοτικότητα τους.


Κατά την διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων, περισσότεροι από 30 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η περιοχή υποτίθεται ότι έχει ανεξαρτητοποιηθεί αλλά στην πραγματικότητα την διεκδικουν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία...

Σχόλια