ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΕΡΒΙΑ ΟΛΙΣΘΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Greek Spirit
10 Ιουλίου 2020
Τις τελευταίες μέρες εκτυλίσσεται ένα απίστευτου σκληρότητας πολιτικό παιχνίδι στη Βουλγαρία με αντιμαχόμενες πλευρές τπν πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και τον πρόεδρο της δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ.
Οι δυο πολιτικοί άνδρες ΄σέρνουν την Βουλγαρία στον εμφύλιο . Τα αίτια της σύγκρουσης στους προστάτες των δύο πολιτικών. Τον δε Μπορίσοφ τον στηρίζουν οι Αμερικάνοι και τον πρόεδρο Ράντεφ οι Ρωσοι .

Ο Μπορισοφ ανέλαβε την εξουσία το 2014 έχοντας μείνει στην αντιπολίτευση απο για ένα χρόνο , με την παρέμβαση των ΗΠΑ και του γερουσιαστή Μακ Κέιν , τον ιδρυτή του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος πήγε ο ίδιος στη Βουλγαρία  μαζί με άλλους τρεις ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές  οργάνωσε πολιτικό πραξικόπημα ανατρέποντας τον Πλάμεν Ορεσάρσκι ο οποίος είχε τότε υπογράψει με τη Ρωσία για την διέλευση  ρωσικού αγωγού αερίου προς την Ευρώπη.
Ο Ράντεφ εκλέχθηκε ως πρόεδρος της δημοκρατίας το 2016 και ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2017 .Ο Ράντεφ νίκησε ως ανεξάρτητος υποψήφιος την υποψήφιο του κοματος του Μπορίσοφ.
Ο Ράντεφ είναι υποστράτηγος εν αποστρατεία της πολεμικής αεροπορίας στην οποία υπηρέτησε ως ιπτάμενος.Παρόλο που μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική αντιστάθηκε με προεδρικό βέτο στην αγορά των F 16 αεροσκαφών που η Βουλγαρία επέλεξε τελικά για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων αεροσκαφών της βουλγαρικής αεροπορίας.
Ο Μπόικο Μπορίσοφ είναι απόστρατος Συνταγματάρχης του στρατού ξηράς.
Οι δύο πολιτκοί βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση τα δυο τελευταία χρόνια με διάφορες προφάσεις.
Αποκορύφωμα αποτέλεσαν τα χθεσινά γεγονότα όταν ο ανώτατος εισαγγελέας της Βουλγαρίας απέστειλε 30 ! οπλισμένους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων για να  αποσπάσουν ένα φάκελο απο το γραφείο του Ράντεφ με αφορμή τις υποψίες τις εισαγγελίας για την ανάμειξη του προέδρου σε σκάνδαλο
Ο θέσμός του ανώτατου εισαγγελέα είναι κληρονομιά του κομουνιστικού καθεστώτος σε όλες τις χώρες του ανατολικού μπλοκ. Ο ανώτατος εισαγγελέας δεν είναι μέλος και προεδρεύων κάποιου συλλογικού οργάνου αλλά αποτελεί απο μόνος του ανεξάρτητη αρχή .
Σήμερα 10 Ιουλίου και μετά την έφοδο των 30 πάνοπλων αστυνομικών στην Προεδρία ο ανώτατος εισαγγελέας δήλωσε ότι ΄σέβεται την ασυλία του προεδρικού αξιώματος αλλά θα περιμένει μέχρι ο Ράντεφ να ολοκληρώσει την θητεία του προκειμένου να τον θέσει υπό εξέταση.Ο δε Ράντεφ απευθύνθηκε στον βουλγαρικό λαό λέγοντας ότι αρκετά ανεχθήκαμε την μαφία στην πολιτική και ότι πρέπει να αντισταθούμε. Η δήλωση αυτή πυροδότησε διαδηλώσεις σε όλη τη Βουλγαρία και αποκλεισμού του κοινοβουλίου απο διαδηλωτές που στηρίζουν τον Ράντεφ και επιθυμούν την παραίτηση του Μπορίσοφ ο οποίος ανάμεσα στα άλλα κατηγορείται ως ο μοναδικός υπεύθυνος για την κακή οικονομική κατάσταση των πολιτών.
Όλα αυτά γίνονται αμέσως μετά τις νέες ανακοινώσεις περί εισόδου της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη, δηλαδή στην υιοθέτηση του Ευρώ ως νομίσματος μέχρι το 2023.
Είναι φανερό ότι ανεξάρτητα απο το ποιος απο τους δύο άνδρες έχει το δίκαιο με το μέρος του ότι πίσω τους βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Ρωσία με τη δεύτερη να παίρνει ρεβάνς μέσω του Ραντεφ για την εκλογή του Μπορίσοφ το 2014 με την βοήθεια των ΗΠΑ
Τα ίδια συμβαίνουν και στη Σερβία στην οποία λίγο μετά την ανακοίνωση της αύξησης ο προϋπολογισμού για αγορά ρωσικών όπλων ο κόσμος έχει ξεχυθεί στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για το lockdown που επέβαλε ο πρωθυπουργός Βούτσιτς .Οι διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό προχθές και εισέβαλαν στο κοινοβούλιο.Ο Βούτσιτς έκανε πίσω και ανέστειλε τα μέτρα αλλά οι διαδηλωτές επιμένουν κλονίζοντας την κυβέρνηση.
Στο Μαυροβούνιο εδώ και βδομάδες η εκκλησία υποκινεί διαδηλώσεις εναντίον του νόμου για την εκκλησιαστική περιουσία. Το Μαυροβούνιο είναι μια χώρα 600,000 κατοίκων που έχει χαρακτηριστικά της Κύπρου σε ότι αφορά την επιρροή της εκκλησίοα στον απλό κόσμο.
Τα Βαλκάνια φλέγονται...

Σχόλια