ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ

Greek  Spirit 
29 Απριλίου 2020

Η πτώση των των πετρελαίου έπληξε την ενεργειακή αυτονομία των ΗΠΑ. 
Οι ΗΠΑ παράγουν σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο τα οποία απαιτούν ακριβές μεθόδους εξόρυξης και είναι κερδοφόρα μόνο όταν οι τιμές βρίσκονται στα 45 50 δολάρια το βαρέλι.
Έτσι οι ΗΠΑ έχασαν το στρατηγικό τους πλεονέκτημα για την ενεργειακή απεξάρτηση τους απο την Σαουδική Αραβία η οποία συνεχίζει να ρίχνει τις τις πετρελαίου με την αμείωτη παραγωγή της δηλαδή της υπεπροσφοράς έναντι της ζήτησης
Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ μέχρι την πανδημία είχαν συνάψει συμμαχία έναντι του Κατάρ και του Ιράν τα οποία ανήκουν στο ρωσικό στρατόπεδο.
Οι σαουδάραβες μέχρι σήμερα είχαν απόλυτη ανάγκη την στήριξη των ΗΠΑ ,ειδικά σε πωλήσεις όπλων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Ιρανική απειλή αλλά και την αποτυχία τους στον πόλεμο της Υεμένης ο οποίος κατέληξε σε ήττα της Σαουδικής Αραβίας οταν τον Νοέμβριο του 2019 υπογράφηκε κατάπαυση του πυρός η οποία στηρίζει την de facto διχοτόμηση της Υεμένης με τους φιλορωσούς φιλοιρανούς Χούτι να έχουν τον έλεγχο του κόλπου του Άντεν που οδηγεί στο Σουέζ, απ όπου η Σαουδική Αραβία εξάγει πετρέλαιο.
Σήμερα όμως η Σαουδική Αραβία παίρνει την ρεβάνς εφόσον με την αμείωτη παραγωγή διατηρεί τις τιμές χαμηλά κάνοντας τις αμερικάνικες εταιρίες σχιστολιθικού πετρελαίου να βρισκονται στο χείλος της χρεοκοπίας η οποία θα συμπαρασύρει τις αμερικανικές τράπεζες που έχουν δανείσει τις αμερικανικές πετρελαϊκές.
Ωστόσο οι συνέπειες είναι αμέτρητες. Η Σαουδική Αραβία στήριζε τον φιλέλληνα Χαφτάρ στην Λιβυή και μαζί με τους Σαουδάραβες είχαν συνταχθεί και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και η Αίγυπτος η οποία είναι φιλικά προσκείμενη προς την Σαουδική Αραβία απο τότε που ανπέλαβε ο Αλ Σίσι.
Η συμμαχία αυτή υπέρ του Χαφτάρ είχε την σιωπηρή αποδοχή και των ΗΠΑ εφόσον ο φιλοδυτικός Χαφταρ είναι άνθρωπος των Αμερικάνων και μάλιστα έχει βρει καταφύγιο στις ΗΠΑ για πάνω απο 15 χρόνια.
Ωστόσο η εχθρική στάση της Σαουδικής Αραβίας στο ενεργειακό δείχνει ότι οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ έλαβαν τέλος. Άρα, κι ο άξονας Σαουδικής Αραβίας ,ΗΑΕ και Αιγύπτου μπορεί να διαρραγεί με συνέπειες όχι μόνο στην Λιβύη αλλά και στην αντιμετώπιση του ιρανικού κινδύνου.
Σαουδική Αραβία , ΗΑΕ κι Αίγυπτος μαζί με τις ΗΠΑ αποτελούσαν το φράγμα ενάντια στον ιρανικό κίνδυνο στην Μ.Ανατολή.
Σημάδι της διάρρηξης της συμμαχίας αυτής είναι η ανάμειξη των ΗΑΕ στην Υεμένη με τρόπο αυτόνομο πλέον απο την Σαουδική Αραβία. ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία πολεμούσαν μαζί εναντιον των σιιτών Χούτι της Υεμένης, και μαζί φυσικά έχασαν τον πόλεμο τον Νοεμβριο τυο 2019 όταν υπογράφηκε κατάπαυση του πυρός με τους Χούτι που υποστηρίζονται απο το Ιράν να διατηρούν τις κατακτήσεις στους στην νότια Υεμένη και την είσοδο του κόλπου του Άντεν . Ωστόσο , πρόσφατα, τα ΗΑΕ κατάφεραν να προσεταιρισθούν μερίδα των Χούτι οι οποίοι απέρριψαν την συμφωνία κατάπαυσης πυρός που προέβλεπε διζωνικό κράτος με ενιαία αρχή και αυτονομήθηκαν μονομερώς με την στήριξη των ΗΑΕ, κάτι που αποτελεί πισώπλατη  μαχαιριά προς της Σαουδική Αραβία, στο γεγονός δηλαδή τα ΗΑΕ τα οποία πολέμησαν πλάι πλάι με τους Σαουδάραβες να κάνουν παρασκηνιακές συμφωνίες με τον εχθρό.
Αυτό μπορεί να συμβεί και στην Λιβυή, ο κατακερματισμός δηλαδή της παρασκηνιακής αλλά τόσο φανερής βοήθειας προς τον Χαφτάρ. Σε αυτή την περίπτωση κερδισμένη θα βγει η Τουρκία. η οποία βλέπει τον προστάτη της , την Ρωσία, να πλήττεται μεν απο την πτώση των τιμών πετρελαίου αλλά όχι σε καταστροφικό βαθμό όπως οι ΗΠΑ. Βλέπει επίσης στο βάθος την διάρρηξη της  συμμαχίας Σαουδικής Αραβίας Αιγύπτου και ΗΑΕ που βοηθάνε τον Χαφτάρ.
Οι ΗΠΑ πληρώνονται με το ίδιο νόμισμα. Την 1η Απριλίου 2014 Ομπάμα και Σαουδάραβες συμφώνησαν στην τεχνητή μείωση των τιμών πετραλαίου για να πλήξουν την ρωσική οικονομία. Έτσι η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή και έριξε τις τιμές .Η Ρωσική οικονομία όντως δέχθηκε πλήγμα αλλά τελικά κατάφερε να εδραιωθεί ως ρυθμιστής στην Συρία με την βοήθεια του Ιράν.
Σήμερα οι Σαουδάραβες κάνουν ακριβώς το ίδιο εναντίον της Αμερικής .

 Οι ΗΠΑ δεν έχουν την δυνατότητα να τιμωρήσουν την Σαουδική Αραβία με στρατιωτικά μέσα  πρώτον γιατί πλέον δεν τα διαθέτουν στον πάλαι ποτέ βαθμό και δεύτερον διότι είναι υποχρεωμένες να διατηρούν καλές σχέσεις με τους σαουδάραβες για να μπορούν να βρίσκονται δίπλα στο Ιράν το οποίο απειλεί το Ισραήλ αλλά κι όλο τον δυτικό κόσμο τόσο με το πυρηνικό του πρόγραμμα όσο και με τον εκβιασμό του κλεισίματος των στενών του Χορμούζ του Περσικού απο όπου περνάει όλο σχεδόν το πετρέλαιο του κόσμου.
Όσο για την Ελλάδα και Κύπρο τα νέα είναι πολύ άσχημα διότι τα κοιτάσματα στις ελληνικές θάλασσες απαιτούν τιμές πάνω απο τα 50 δολάρια το βαρέλι για να εξορυχτούν.Έτσι και για όσο διαρκεί η τεχνητή κρίση της τεχνητής πανδημίας,κανείς δεν ενδιαφέρεται και δεν υπολογίζει Ελλάδα και Κύπρο ως μεγέθη άξια λόγου, την στιγμή που η Τουρκία ως σύμμαχος του Κατάρ που παράγει αέριο και πετρέλαιο αλλά και της Ρωσίας βγαίνει με σαφώς λιγότερες απώλειες σε οικονομικό και γεωπολιτικό κεφάλαιο.

Οι Κύπριοι υπολόγιζαν πολύ στην ΕΧΧΟΝ , την αμερικανική πολυεθνική η οποία αποτελούσε φραγμό στα καουμπουλίκια των Τούρκων.Όμως Η ΕΧΧΟΝ αποσύρθηκε απο την Κύπρο αθετώντας κάθε συμφωνία. 

Το ίδιο έκανε κι η ΕΝΙ , η Ιταλική πολυεθνική η οποία μέχρι και την ΄έκρηξη της πανδημίας διακήρυττε οτι ο EAST MED είναι βιώσιμο έργο .Ωστόσο με την έκρηξη της επιδημίας οι Ιταλοί  αποσύρθηκαν αφήνοντας τη ν Κύπρο, Ισραήλ ,Αίγυπτο κι Ελλάδα στον αέρα. Η ΕΝΙ αποσύρθηκε κατόπιν εντολής των Ρώσων , εντολή η οποία ε΄χει σχέση με την στήριξη της Ιταλίας στην προσπάθεια να επιβιώσει στην Ε.Ε. αλλά και με την ξαφνική μείωση της αξίας των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων λόγω πτώσης της τιμής πετρελαίου που κάνει απαγορευτική την εξόρυξη τους.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα αυτά είναι η απαγόρευση του εκκλησιασμού, των μεταμεσονύχτιων περιπάτων και της επιβολής μάσκας, τεράστια μίζα διότι μιλάμε για 8 εκατομμύρια ενήλικες οι οποίοι θα πρέπει κάθε τόσο να αλλάζουν μάσκες, τα ποσά είναι αστρονομικά, ζήτω η μίζα.

Συμπέρασμα , ακούμε Πρωτοψάλτη σε φορτηγό και πληρώνουμε μάσκες,
Αουα

Σχόλια

Ο χρήστης ΙNFO είπε…
Αστοχος τελειως ο επιλογος σας δεν εχει καμια σχεση με πετρελαικες τιμες κλπ.Παντου μιζα και καχυποψια βλεπετε τα ιδια λεγατε για πολεμο κραχ και δεν εγινε τιποτα.Τα ιδια γραφατε καταστροφικα για Κυπρο και Ελλαδα θα επιτεθει η Τουρκια και τιποτα δεν εγινε. Στις ΕΔ την λεμε νομιμη προμηθεια στα εξοπλιστικα συμφωνα με τον νομο και στο Ε.Σ.Υ μιζα ;ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΧΑΜΗΛΗ ισοτιμια δολαριου αυτο θελουν οι ΗΠΑ.ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ και ολα υπο περιορισμο .Ο κορωνα ιος επιβληθηκε για να μην σκασει η χρηματηστηριακη φουσκα εσεις τα γραφατε.Αλλωστε οι Ελληνες ψηφισαν ΚΙΚΙΛΙΑ οχι τον ΤΣΙΟΔΡΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακαλαει για συγκυβερνηση αλλα δεν .... θα λαβουν ολες οι χωρες στην ΕΕ 300δισ με εγυησεις δηλαδη υποθηκευση Ελλαδος και αλλο και με αυτο εγγηση η ΕΚΤ θα δανειστει τρισ ευρω για να καλυψουν μπαχτατζηδες δανειων ,επιχσεων κλπ και ΕΣΠΑ.ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ο κορωνα ιος ηταν μια επιδειξη δυναμης των ΗΠΑ για αλλαγη δανεισμου ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ οπου απο το libor επιτοκιο δανεισμου με εδρα ΛΟΝΔΙΝΟ παμε στο SOFR επιτοκιο δανεισμου κεντρικων τραπεζων με εδρα ΗΠΑ και θα εξαρταται απο ΟΜΟΛΟΓΑ ΗΠΑ.
Αρκετα αρθρα σας με το λινκ τα εχω στειλει σε Πρωθ γραφειο-Βουλευτες -Υπουργεια και μερικα τα εφαρμοζουν γιατι δεν κανετε προτασεις ;
ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΛΑ απο ΝΤΠ πηγαμε στην ΠΤΠ το γνησιο εβραικο παραγωγικο ιουδαικο κεφαλαιο ΗΠΑ
σκληροι αλλα δικαιοι ΘΕΛΟΥΝ ΤΥΦΛΗ ΥΠΑΚΟΗ αλλιως το HARP στην φρεγατα των ΗΠΑ στην ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ. και ο νοων νοητω.