ΌΤΑΝ ΤΕΛΕΙΏΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΕ ΣΥΡΊΑ ΚΑΙ ΙΡΆΚ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΊ ΣΟΒΑΡΑ Η ΤΟΥΡΚΊΑ ΜΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

Greek Spirit
12-7-2019
Η Τουρκία δεν εξάγει τα αδιέξοδα της στα δυτικά σύνορα της με την Ελλάδα απλά γιατί δεν διακατέχεται από αδιέξοδα. Η Τουρκία έχει μακρόπνοο σχεδιασμό και προτεραιότητες. Η πρώτη από αυτές είναι η διευθέτηση του κουρδικού προβλήματος.
Η συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας με την υποστήριξη του ισλαμικού κράτους έφερε μεν την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της με το Κατάρ αλλά όξυνε το κουρδικό πρόβλημα.

Το Κατάρ από κοινού με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία δημιούργησαν το ισλαμικό κράτος το 2014 ως τελευταίο μέσο για την πτώση του Άσαντ ο οποίος με ρωσική και ιρανική βοήθεια αντιστέκονταν στο σχέδιο του Κατάρ να πέρασει ένα αγωγό αερίου από το έδαφος της Συρίας προς Ευρώπη. Η Ρωσία βοήθησε τον Άσαντ για να μην χάσει το ενεργειακό μονοπώλιο της στην Ευρώπη
Η Τουρκία βοήθησε τους τζιχαντιστές με τρόπο σχεδόν απροκάλυπτο αλλά η επέμβαση της Ρωσίας το 2015 εξαφάνισε το ισλαμικό κράτος , ανάγκασε το Κατάρ να συμμαχήσει με τον Πούτιν και έφερε την Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας.
Η Τουρκία πέρα από την χρηματοδότηση του Κατάρ δεν κέρδισε τίποτα από την εμπλοκή της στη Συρία.
Ειδικότερα, στην βόρεια Συρία το κουρδικό στοιχείο εκμεταλλεύτηκε την υποχώρηση του ισλαμικό κράτους και το κύμα προσφύγων των Σύριων Αράβων προς τη Τουρκία που άφησε ερημωμενες τις βόρειες επαρχίες της Συρίας. Η Αφριν και Ιντλιμπ είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Η επαρχία Αφριν βρίσκεται στην βορειοδυτική Συρία και κοντά στην παραθαλάσσια επαρχία της Αλεξανδρέττας της Τουρκίας  . Οι Κούρδοι κατέλαβαν την ερημωμένη επαρχία στην οποία πριν το πόλεμο αποτελούσαν ισχνή μειοψηφία. Ο Ερντογάν αναγκάσθηκε να εισβάλλει στην βόρεια Συρία για να εμποδίσει τους Κούρδους να εδραιωθούν και στη προσπάθεια αυτή έχει και την παρασκηνιακή ανοχή του Άσαντ.
Στην νότια Τουρκία και κοντά στα σύνορα με τη Συρία υπάρχουν τρία εκατομμύρια Άραβες πρόσφυγες από τη Συρία. Άλλες πεντακόσιες χιλιάδες έχουν φτάσει ως την Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν λαμβάνει τρία δις ευρώ βοήθεια από την ε.ε κάθε χρόνο για τους πρόσφυγες αυτούς αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. Ο Ερντογάν και οι σύμβουλοι του είναι σαφεστατοι στις δηλώσεις τους και αυτό που μας λένε εδώ και δύο χρόνια είναι ότι ο τουρκικός στρατός θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία στην οποία θα εγκατασταθούν τα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες .
Βέβαια εάν η Τουρκία δεν στηριζε το ισλαμικό κράτος και το Κατάρ δεν είχε αυτά τα προβλήματα.
Οι ΗΠΑ και Ρωσία δεν επιθυμούν την ίδρυση κουρδικού κράτους διότι θα νομιμοποιουνταν η ένοπλη δράση μειονοτικών κάτι που θα αποτελούσε μπούμερανγκ για οποιοδήποτε αποσχιστικο κίνημα του Τέξας , της Καλιφόρνιας αλλά και της Τσετσενίας αντιστοιχα.
Από την άλλη οι Κούρδοι αποτελούν μέσο ελέγχου της Τουρκίας .
ΗΠΑ και Ρωσία θα καταφύγουν σε μια μέση λύση και δεν θα ιδρύσουν ανεξάρτητο η ημιαυτόνομο κουρδικό κράτος αλλά μια αυτόνομη περιοχή στην οποία θα εγκατασταθούν Άραβες και Κούρδοι πρόσφυγες οι οποίοι δεν θα έχουν δικαίωμα να φέρουν όπλα και των οποίων την ασφάλεια θα εγγυώνται ΗΠΑ και Ρωσία . Ωστόσο είναι εύκολο να κατάλαβε ι κάνεις ότι οι μεγάλες δυνάμεις κλείνουν το μάτι στους Κούρδους με μια μεταβατική πρακτική .
Η Τουρκία θέλει να προλάβει να  εγκαταστήσει πρώτη στρατό σε αυτή την περιοχή για να μπορέσει να αποτελέσει εγγυήτρια δύναμη μαζί με ΗΠΑ και Ρωσία και να μπορέσει έτσι να ελέγχει τους Κούρδους . Γι'αυτό και εισβάλλει συνεχώς σε βόρεια Συρία και Ιράκ.
Οι ΗΠΑ και Ρωσία δεν είναι ικανές να εμποδίσουν την Τουρκία τόσο διότι δεν διαθέτουν ικανές στρατιωτικές δυνάμεις και χρήμα όσο και διότι δεν μπορούν να επικαλεστούν το διεθνές δίκαιο εφόσον και οι ίδιες το χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.
Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι τον Ιανουάριο του 2017 ΗΠΑ Ρωσία και Τουρκία αποφάσισαν στην Αστάνα την δημιουργία αυτής της ασφαλούς ζώνης αλλά η Τουρκία νοιώθει μεγάλη ανασφάλεια για τις αληθινές προθέσεις των μεγάλων δυνάμεων και καλά κάνει.
Η Τουρκία μόλις διευθετήσει τα παραπάνω θέματα θα ασχοληθεί με το Αιγαίο.
Οι Κούρδοι σε είκοσι χρόνια θα αποτελούν την πλειοψηφία εφόσον οι Τούρκοι μαστίζονται από υπογεννητικότητα. Ο Ερντογάν το 2013 προσπάθησε να προχωρήσει ειρηνευτική συμφωνία με τους Κούρδους αλλά οι ΗΠΑ δεν τον άφησαν και υποκίνησαν ταραχές στην Πόλη τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους .ο Ερντογάν υποχώρησε και πόλεμος άρχισε πάλι με χαρακτηριστικά γενοκτονίας.


Σχόλια

Ο χρήστης stef είπε…
Σήμερα διαβάζω ότι μπήκαν οι Τούρκοι ανατολικά του Ευφράτη έπειτα από 90 χρόνια,αυτό δείχνει ότι οδεύουν προς το τέλος του πολέμου.Ίσως τελικά να μην είναι τόσο μακριά η εισβολή στο Αιγαίο και στη Κύπρο.
Ο χρήστης τάσος είπε…
πολύ ωραίο άρθρο.