Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ

Greek Spirit
29- 6-2019
Η Λιβύη σήμερα είναι διχοτομημένη. Στα ανατολικά κυριαρχούν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφταρ και στα Δυτικά οι δυνάμεις των ισλαμιστών οι οποίοι κατέχουν και την Τρίπολη.
Τον Χαφταρ υποστηρίζουν η Αίγυπτος και η Ρωσία αλλά και η Σαουδική Αραβία και τους ισλαμιστές η Τουρκία και το Κατάρ.

Η Ρωσία υποστηρίζει αλλά μόνο πολιτικά τον Χαφταρ . Το πρόβλημα είναι ότι ο Χαφταρ αποτελεί τον πράκτορα της Αιγύπτου στην Λιβύη . Η Ρωσία προσπαθεί εδώ και χρόνια να εντάξει την Αίγυπτο στον παγκόσμιο συμμαχικό Άξονα εναντίον των ΗΠΑ ο οποίος αποτελείται από την Κίνα Ιράν και Κατάρ. Εδώ είναι που περιπλέκεται το θέμα διότι το Κατάρ υποστηρίζει τους ισλαμιστές στα δυτικά . Έτσι, εάν η Ρωσία υποστηρίξει τον εκλεκτό της Αιγύπτου , τον Χαφταρ, θα δυσαρεστήσει το Κατάρ και Τουρκία που στηρίζουν τους ισλαμιστές . Η φράξια των ισλαμιστών είναι αυτή που έχει αναγνωρισθεί από ΗΠΑ και Ε.Ε ως η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης. Άρα η Τουρκία όταν στηρίζει του ισλαμιστές των δυτικών επαρχιών βρίσκεται σε σύμπνοια και συνεργασία με τις ΗΠΑ και σε αντιδιαστολή με την Ρωσία.
Η Τουρκία βοηθά τους ισλαμιστές όπως οι ΗΠΑ τους Κούρδους, δηλαδή με εκατοντάδες τεθωρακισμένα αυτοκίνητα , τόνους πυρομαχικών, UAV, και προσωπικό των τουρκικών ειδικών δυνάμεων.
Η Λιβύη είναι η τρανοτερη απόδειξη ότι η Τουρκία αποτελεί υπερδύναμη. Οι επεμβάσεις της στη Λιβύη δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές των ΗΠΑ .
Η Τουρκία στην G20 του Τόκιο την 28 Ιουνίου στάθηκε ως σχεδόν ισότιμος εταίρος δίπλα στις ΗΠΑ. Η απόκτηση των S400 δεν ακυρώθηκε και το παζάρι στα παρασκήνια μπορεί να μην είχε απολύτως ικανοποιητικά αποτελέσματα για την Τουρκία αλλά όλα θα καταλήξουν σε λίγες μέρες που ο Τραμπ θα επισκεφθεί την Τουρκία μετά την περιοδεία του στην νότια Κορέα.
Τώρα, το Γιαβούζ απέπλευσε από τις νότιες ακτές της Τουρκίας και όλοι απλά ελπίζουν ότι δεν θα προκαλέσει στο Καστελόριζο αλλά θα προκαλέσει στην Κύπρο μαζί με το Φατίχ.
Τι να λέμε τώρα.
Η Τουρκία είναι μια υπερδύναμη σε άνοδο η οποία συζητάει στα ίσια με τις ΗΠΑ ενώ διατηρεί την συμμαχία της με τη Ρωσία και ασκεί αληθινή επιρροή σε Λιβύη, Κύπρο, Σομαλία .
Όταν οι ισλαμιστές της δυτικής Λιβύης κυριαρχήσουν τότε η Τουρκία θα ενώσει τις ΑΟΖ Τουρκίας Λιβύης εις βάρος της ελαδικής και κυπριακής. Η Ρωσία ανέχεται την συνεργασία του Ερντογάν με τις ΗΠΑ και τους ισλαμιστές της Λιβύης διότι ο Πούτιν δεν θέλει να περάσει ούτε ο East Med από την ελληνοκυπριακή ΑΟΖ αλλά ούτε ένας εναλλακτικός χερσαίος αγωγός από την βόρεια Αφρική. Έτσι η Ρωσία θα διατηρήσει το ενεργειακό μονοπώλιο της στην Ευρώπη.
Ο Ερντογάν καταφέρνει να ισορροπεί στην γεωπολιτική σκακιέρα την στιγμή που η ψωροκωσταινα έδωσε το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς και χαίρεται διότι ανέλαβε την επιτήρηση του εναέριου χώρου χωρίς όμως να λέει ότι την επιτήρηση του αλβανικού την έχει η Τουρκία η οποία διαθέτει αεροσκάφη στην βάση Κουτσοβα η οποία απέχει μόλις 200 χλμ σε ευθεία από την Θεσσαλονίκη.
Η Τουρκία έχει ως μοναδικο φόβο την ίδρυση ημιαυτονομου κουρδικού καντονιού στα νότια σύνορά της με τη Συρία. Ωστόσο εάν ποτέ δεχθεί τέτοιο χτύπημα τα ανταλλάγματα της θα είναι το μισό Αιγαίο. Εάν ο Ερντογάν αποδεχθεί την ίδρυση κουρδικού καντονιού στα νότια σύνορα του τότε αυτό θα σημαίνει ότι είναι πλέον σύμμαχος με τις ΗΠΑ , ότι έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Αμερική. Η Αμερική με τη σειρά της θα του δώσει το μισό Αιγαίο αλλά τα στενά Βοσπόρου θα παραμείνουν υπό τουρκικό έλεγχο για να μην εκνευρίσουν τον Πούτιν.
Οι ΗΠΑ δεν θέλουν την ίδρυση κουρδικού ημιαυτομομου κάντονιου  στην βόρεια Συρία διότι φοβούνται ότι το δεδικασμένο αυτό θα δικαιολογήσει από δω και πέρα κάθε μονομερή ένοπλη αποσχιστικη δράση ακόμα και στο ίδιο το αμερικανικό έδαφος . Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πλέον στρατό και μέσα για παλικαρισμους στο εξωτερικό και αναγκαστικά ο Τραμπ θα παίξει το παιχνίδι της διπλωματίας.
Εάν αναγνωρισθεί κουρδικό κράτος ως αποτέλεσμα ένοπλης εξέγερσης των Κούρδων τότε το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με την ανατολική Ουκρανία όπου οι ρωσοφωνοι μονομερώς έχουν επαναστατήσει. Έτσι η Τουρκία θα ικανοποιούσε και την Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ που θέλουν με το κουρδικό κράτος να ικανοποιήσουν το Ισραήλ.
Στην Ελλάδα όλοι περιμένουν να έρθουν και πάλι οι Τούρκοι για να μας λυτρώσουν από τις ευθύνες να έχουμε ανεξάρτητο κράτος και να μπορούμε επιτέλους να λικνιζoυμε τις κωλάρες μας σε τσιφτετέλια σε ταβέρνες και τηλεοπτικές εκπομπές . Οι Οθωμανοί εκτιμούν πολύ την πίσω κίνηση.
Κατά τα αλλα , δεν έχετε πάρει ούτε μυρωδιά από αυτά που μας περιμένουν

Σχόλια

Ο χρήστης Nikpap είπε…
Τα λόγια πλέον είναι περιττά. Οι αποφάσεις των ισχυρών , προς όφελος τους, έχουν παρθεί και αναμένονται οι ανακοινώσεις . Εξάλλου , ο υπεθα το είπε ξεκάθαρα , είμαστε μόνοι μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε οι δούλοι τους και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι απλά να επιβιώνουμε , περιμένοντας μπας και εκπληρωθεί καμία προφητεία από όπου και αν προέρχεται. ΥΓ: Τελικά η παραγωγή του Survivor 3 αποφάσισε ο τελικός να γίνει στην Αλικαρνασσό και όχι στο Γαλάτσι. Λέτε αυτό να είναι σημάδι ότι το Μπόντρουμ θα γίνει Ελληνικό?
Ο χρήστης panpan είπε…
Το έχω ξαναγράψει η Ανατολή έχει τον Αυτοκράτορα της την Κίνα που κάνει εξαιρετική δουλειά.

Η Δύση είχε στο παρελθόν αλλά όχι τώρα, που σημαίνει εάν δεν διαμορφώσει την δική της Αυτοκρατορία τότε, αναπόφευκτα θα ενσωματωθεί στην Ανατολική, κάτι που δεν νομίζω να το θέλει.

Για να φτιάξεις αυτοκρατορία πρέπει να σπάσεις αυγά γιατί αλλιώς ομελέτα δεν φτιάχνεις. Τώρα σπάνε τα αυγά.
Ο χρήστης STEVE είπε…
Φίλε σε περασμένο κείμενο γι'αυτη την συνάντηση έδωσες 2 επιλογές. Είτε δέχεται το μισό Αιγαίο είτε γίνεται νέο Ιράν. Η απάντηση απαντήθηκε?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με έρχεται να κλάψω με την κατάντια της Ελλάδας
Ο χρήστης αυτοεξόριστος είπε…
Φίλε δεν διαφωνώ με τις εκτιμήσεις σου , αλλά δεν είδα και ιδιαίτερα ευτυχή τον Ερντογαν στις φωτογραφίες. Περισσότερο μαγκωμένο ή άρρωστο θα τον έλεγα. Δεν πρέπει να έχουν τελειώσει τα παζάρια οπότε δεν είναι σίγουρο το που θα κάτσει η μπίλια. Αυτή η εκτίμησή μου εμπεριέχει βέβαια και την άρνηση πραγματικότητας που με διακατέχει , γιατί δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό που νοιώθω εξ αιτίας αυτής της πραγματικότητας που εσύ μας αναλύεις στις αναρτήσεις σου.
Ο χρήστης Madmax είπε…
Η Αίγυπτος έχει τεράστια συμφέροντα στη Λιβύη και έχει τον στρατό για να επιβληθεί έναντι της Τουρκίας και των ισλαμιστών.
Ο χρήστης Dojo Westend είπε…
Μαλλον για μια ωραία παγίδα για την Τουρκία μοιάζει η Λιβύη. Το διακύβευμα της ήττας της επί Λιβυκου εδάφους δε θα μπορέσει να το διαχειριστεί ο Σουλτάνος στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι Αμερικανοί επίσης πως δεν υποστηριζουν τον Χαφταρ; Εκπαιδευμένος πρακτορας τους είναι. Τι εκανε δηλαδή οταν διεμενε διπλα απο τη βαση της CIA,διακοπές; Οι μεγάλοι παίχτες τα χουν καλά και με το Θεό και με το διάβολο.
Ο χρήστης GREEK SPIRIT είπε…
Ότι δεν μας βολεύει το ονομάζουμε παγίδα