Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Greek Spirit
20-5-2019
Γιατί άραγε πριν και κατά τον Β΄΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Γερμανία και Ιαπωνία είχαν συστήσει συμμαχικό άξονα; Τι ήταν αυτό που τους ένωνε; Μα ο φόβος τους αλλά και η επιθυμία για τον έλεγχο της Κίνας. Γερμανία και Ιαπωνία είχαν τους ίδιους μεγαλοϊδεατισμούς και είχαν πληγεί το ίδιο απο την οικονομική κρίση του 1929 με την Γερμανία να βρίσκεται σε οικτρή οικονομική κατάσταση από το τέλος του Α΄΄ ΠΠ.
Η Ιαπωνία εισέβαλε στην Κίνα το 1937 και αποσύρθηκε ηττημένη το 1945.
Πριν απο τον Β΄΄ ΠΠ οι Αμερικάνοι δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι η Κίνα αποτελεί κοιμώμενο γίγαντα, κάτι που κατάλαβαν μόνο μετά το 1945.
Οι Γερμανοί μετά το τέλος του Α΄΄ ΠΠ όπου βγήκαν ηττημένοι, ήθελαν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος με μια εξόρμηση στην ανατολή κυρίως με όπλο την διπλωματία και την οικονομία αλλά και τον πόλεμο δια αντιπροσώπων. 

Η Ποντιακή γενοκτονία, η Μικρασιατική καταστροφή, οι γενοκτονίες Αρμενίων και Ασσυρίων αλλά και η οικονομική καταστροφή της ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ της Μικράς Ασίας με όχημα την τράπεζα της Ανατολής, ήταν όλα έργα της Γερμανικής εκστρατείας προς ανατολάς, εκεί που οι τριτοκοσμικές χώρες διέθεταν μεν πλουτοπαραγωγικές πηγές αλλά ισχνές ηγεσίες και κρατική οργάνωση, εκεί που οι Βρετανοί και Γάλλοι είχαν αποσυρθεί αφήνοντας το χάος.
Η Ιαπωνία με την σειρά της είχε ανάγκη από εξάπλωση εφόσον ήταν πάντα φτωχή σε πρώτες ύλες, είχε πληγεί και αυτή απο το Κραχ του 1929 αλλά παράλληλα έπρεπε να αντιμετωπίσει τον διπλασιασμό του πληθυσμού της που απο το έλος του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχες του 20ου είχε αυξηθεί κατά 50%.
Το εμπόδιο για τα σχέδια Ιαπωνίας και Γερμανίας ήταν η Κίνα .
Η Γερμανία αρχικά είχε συνάψει συμμαχία με την Ρωσία με το σύμφωνο Ρίμπεντροπ -Μολότοφ το οποίο υπογράφηκε τον Αύγουστο 1939 και ίσχυσε μέχρι την εισβολή της Γερμανίας στην Ρωσία το 1941. 
Όποιος έχει στο πλευρό του την Ρωσία ή έστω την ελέγχει , έχει κερδίσει κατά το ήμισυ τον αγώνα ελέγχου της Κίνας.
Μετά τον Β ΠΠ η αποχώρηση των Ιαπώνων απο την Ινδοκίνα(Λάος -Καμπότζη -Βιετνάμ) δημιούργησε κενό εξουσίας το οποίο προσπάθησαν να καταλάβουν κομουνιστικές ένοπλες φράξιες εμπνευσμένες απο την κομουνιστική Κίνα. Οι Γάλλοι ως πρώην αποικιοκράτες της Ινδοκίνας πολέμησαν εναντίον των Βετ-Μινχ απο το 1945 μέχρι το 1954 οπότε και μετά την μάχη στο Ντιεν Μπεν Φου ηττημένοι αποσύρθηκαν και εγκατέλειψαν την αποικία τους.
Ο πόλεμος της Κορέας το 1950-53 που χώρισε την Κορεατική χερσόνησο σε δύο κράτη, έγινε για τον έλεγχο της κινεζικής επιρροής.
Το ίδιο και πόλεμος του Βιετνάμ το 1967-74 .
Κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ και το 1972 ο πρόεδρος Νίξον επισκέφθηκε επίσημα την Κίνα και αποτέλεσε τον πρώτο δυτικό ηγέτη που είχε επισκεφθεί την χώρα για πάνω απο 25 χρόνια. Ο Νίξον είχε συνομιλίες με τον Μάο Τσε Τουνγκ και το επιτελείο του σε πολύ εγκάρδιο κλίμα και η επίσκεψη θεωρήθηκε ως μεγάλη διπλωματική επιτυχία.
Οι Αμερικάνοι είχαν κατάλαβεi ότι με στρατιωτικά μέσα ήταν αδύνατον να ελέγξουν την Κίνα και έτσι εσπευεσαν να προλάβουν και να ΄΄καπελώσουν΄΄ με διπλωματικά μέσα το άνοιγμα της προς τον κόσμο .
Ήταν τόση η αποτυχία των ΗΠΑ να ελέγξει την κινεζική επιρροή στο Βιετνάμ και την Ινδοκίνα με στρατιωτικά μέσα που το 1971 ο Νίξον μη μπορώντας να αντέξει το κόστος του πολέμου στο Βιετνάμ κατάργησε το σύστημα σταθερών ισοτιμιών του Μπρέττον Γουντς ,θέτοντας έτσι τις βάσεις για την σημερινή κρίση.
Σύμφωνα με το σύστημα αυτό καμία χώρα δεν θα μπορούσε να τυπώνει χρήμα κατά το δοκούν αλλά μόνο όσο αυτό αντικατόπτριζε την αξία των αποθεμάτων της σε χρυσό.
Οι ΗΠΑ κατά την διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ είχαν τερατώδεις ανάγκες για ρευστό το οποίο ξεπερνούσε κατά πολύ την αξία των αποθεμάτων σε χρυσό. 'Ετσι ο κανόνας του Μπρετόν Γουντς καταρ΄γηθηκε απο τις ΗΠΑ και εισήλθε η έννοια του ΄΄πετροδολαρίου'΄ . Εφόσον το δολάριο ήταν το μοναδικό νόμισμα με το οποίο εκτελούνταν και αποπληρώνοντας οι πωλήσεις πετρελαίου σε όλο τον κόσμο οι ΗΠΑ είχαν το δικαίωμα να τυπώνουν τόσο δολάρια ήταν απαραίτητα για να υπάρχουν σε διαθεσιμότητα για την εξυπηρέτηση των συναλλαγών αυτών οι οποίες συνεχώς αυξάνονταν δίνοντας το δικαίωμα στις ΗΠΑ να τυπώνουν συνεχώς χρήμα χωρίς αυτό να αντικατοπτρίζει αυξημένη βιομηχανική παραγωγή ή αύξηση των αποθεμάτων χρυσού των ΗΠΑ .
Η κατάργηση του κανόνα Μπρέτον -Γουντς ή κανόνα του Χρυσού ,είχε και άλλες ολέθριες επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι τράπεζες μέχρι το 1971 για κάθε 100 δολάρια ενεργητικού είχαν δικαίωμα να κρατούν τα 80 ως ενεργητικό και να επενδύουν τα υπόλοιπα  20 σε δάνεια και χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Με την κατάργηση του κανόνα του χρυσού καταργήθηκε και ο κανονισμός διαχειρίσεως του ενεργητικού των τραπεζών οι οποίες ήταν ελεύθερες πλέον απο κάθε 100 δολάρια που διαθέτουν να δανείζουν και να επενδύουν τα 80 και μάλιστα να εγγράφουν στα τρέχοντα κέρδη τους αναμενόμενες αποδόσεις (οι οποίες δεν ήταν εξασφαλισμένες) και όχι ήδη πραγματοποιημένες. Αυτό ονομάσθηκε ΄΄μόχλευση΄΄ (leverage) και αυτή ακριβώς η πρακτική οδήγησε στην σημερινή κρίση.  
Και όλα αυτά για να αντιμετωπισθεί η Κίνα η οποία τελικά χωρίς αεριτζίδικους κανόνες και μόνο με την απτή βιομηχανική παραγωγή της έχει κατακτήσει τον κόσμο σήμερα.
Από όποιες χώρες της Ασίας περνάει ο χερσαίος ΄΄δρόμος του μεταξιού''( one belt-one road) η Κίνα έχει θηρίωδη δάνεια στις επιρεπείς σε διαφθορά και κακοδιαχείριση κυβερνήσεις με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές να μην μπορούν να αποπληρώσουν και να έχουν ξεπουληθεί κυριολεκτικά στη Κίνα. Έρχεται και η σειρά μας  και αυτό αφού έχουμε υποστεί το ίδιο απο την Γερμανία
Το 1989 η δυτική και ανατολική Γερμανία ενώνονται, το τείχος του Βερολίνου πέφτει και το τεράστιο κόστος των 200 δις ευρώ της ενσωμάτωσης της ισχνής οικονομίας της πρώην ανατολικής Γερμανίας στην δυτική ,επωμίζονται οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου με την τεχνητή κρίση που ζούμε απο το 2008.
Η Γερμανία ενωμένη πλέον αποφασίζει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν την Κίνα και ακολουθεί και πάλι την ίδια πρακτική με αυτή του Β΄ΠΠ . Η Γερμανία συνάπτει συμμαχικό οικονομικό άξονα με την Ρωσία του Πούτιν . Η Ρωσία δίνει αέριο και η Γερμανία τεχνολογία.
Κατόπιν, η Γερμανία ερημοποιεί τον ευρωπαϊκό νότο απομυζόντας ανθρώπινο δυναμικό , χρήμα και φυσικούς πόρους , αδειάζοντας κυριολεκτικά την νότια Ευρώπη την οποία προορίζει για εκχώρηση στους Καταριανούς οι οποίοι χρηματοδοτούν παρασκηνιακά την εισροή ΄΄παράτυπων΄΄ μεταναστών.
Η Γερμανία σε αντάλλαγμα θέλει να λάβει αέριο απο το Κατάρ με ένα αγωγό που διασχίζει και την Συρία αλλά η Ρωσία είχε αντίθετη γνώμη.
Παράλληλα η Γερμανία επενδύει στην Κίνα και ιδρύει βαριά βιομηχανία με στόχο την εξαγορά της κινεζικής οικονομίας .Ωστόσο το κινεζικό κράτος αφήνει τους Γερμανούς να μεταδώσουν την τεχνογνωσία τους και μετά τους πετάει ουσιαστικά έξω απο την χώρα.Οι Γερμανοί σε πανικό προσπαθούν να κάνουν την Ουκρανία προτεκτοράτο τους με στόχο την εκμετάλλευση της βαριάς βιομηχανικής υποδομής της χώρας που σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος εργασίας και παραγωγής θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κινεζικού τύπου παραγωγή στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ προετοίμαζαν την άλωση της Ουκρανίας απο το 1991 και οι Γερμανοί το 2014 ανεβαίνουν στο τραίνο αυτό τελευταίοι μαζί με τα τσιράκια τους, τους Πολωνούς οι οποίοι έχουν εδαφικές βλέψεις στην Ουκρανία.
Όμως ο Πούτιν προσαρτά την Κριμαία και υποδαυλίζει τον πόλεμο στην Αν. Ουκρανία μέχρι σήμερα.
Και όλα αυτά για τον φόβο της Κίνας η οποία σε λίγα χρόνια θα μας έχει καταπιεί οικονομικά.
Η Κίνα αποτελεί τον κίνδυνο για τον δυτικό πολιτισμό . Ο Τραμπ το έχει καταλάβει και προσπαθεί να ακολουθήσει το μοντέλο του οικονομικού προστατευτισμού (που ακολουθεί και η Κίνα για τον  εαυτό της) για να αυξήσει την βιομηχανική παραγωγή και αυτάρκεια των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη χωρίς ηγέτες διαδηλώνουμε για την επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων χωρίς να έχουμε καταλάβει ότι χωρίς ηθική -πνευματική ανασυγκρότηση και χωρίς εμπνευσμένη ηγεσία θα καταλήξουμε αποικία της Κίνας με χειρότερο βιοτικό επίπεδο απο αυτό της Ινδοκίνας.

Σχόλια

Ο χρήστης Iraklis είπε…
απλα πραγματα... εαν η γερμανια δεν αγοραζε ρωσικο αεριο.. η ρωσια θαχε προ πολλου γωνατισει εμπρος στην αμερικη.... ας σκεφθουμε μονο το οτι δεν αντεξε καν το πεσιμο του τοιχους στο βερολινο ΚΑΙ ΔΙΑΛΗΣΕ ΩΣ Σ. ΕΝΩΣΗ... αχαχχαααααα

Εαν το 2000 δεν καταργουσε η γερμανια τους δασμους κατα των κινεζικων εξαγωγων προς ευρωπη
... η κινα σημερα θαταν ακομη μια "αφρικη" με εκατομυρια θυματα πεινας ανα ετος ... ενα ασιατικο σκουπιδη και πληρως υποτασομενο σε ολους και ειδικα στην ιαπωνια...

ρωσια και κινα οφειλουν την σημερινη τους υπαρξη στην γερμανια.
ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ... ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΝΤΕ ΝΤΕ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εσύ καλά τα λες καί τα γράφεις αγαπητέ μου.Είσαι διαβασμένος άνθρωπος.Καί τα κυνηγάω τα αρθρα σου.Γιατί πηγές γνώσεις στο internet μόνο από κατι blogspot θα βρούμε.Συνέχισε σε παρακαλω έτσι.Αραγε πόσα κλικ πόσους επισκέπτες εχει το blog?για να βγάλω μια άκρη τελικά πόσοι έλληνες είμαστε τελικά σ αυτην την ταλαίπωρη χώρα.Υπηρέτησα 23 μήνες θητεία συνολικά και 18 μήνες σε τρια φυλακια του Πέπλου το 1985-1987.Σε ενα λοφο καθόμασταν και βαζαμε στοιχήματα μεταξύ μας εάν την ημέρα εκείνη και κάθε μέρα θα περασει πάνω από τα κεφάλια μας ένα Ελληνικό F-4 ντογρού που λέγαμε για Υψαλα.Και πάντα σε πολύ χαμηλό υψος.Γινόταν συχνά και μας γέμιζε χαρά και συγκίνηση αυτό το ντου.Μας εβγαζε και από την μονοτονία ο θόρυβος που ερχόταν μετά το μαχητικό. Τώρα κάνουν 'αραγε τέτοιες μικρές επισκέψεις???
Ο χρήστης Unknown είπε…
Δηλαδή αν η Ευρώπη επιβάλει δασμούς στην Κίνα αυτό θα είναι αρκετό για να την γονατίσει;
Μιλάω για το σήμερα όχι για το 2000 διότι η Κίνα έχει ήδη διεισδύσει στην μέση Ανατολή και την Αφρική και σιγά σιγά και στην Ευρώπη.
Εάν η Ευρώπη πάψει να αγοράζει φυσικό αέριο από την Ρωσία και το προμηθεύεται από την μεσόγειο αυτό θα είναι όντως αρκετό για να γονατίσει την Ρωσία;
Οι Ρώσοι θα μπορούν να το πουλάνε στην Κίνα
Δεν είμαι σίγουρος για το πόσο μπορεί όντως η Γερμανία να τους γονατίσει
Ο χρήστης panpan είπε…
Ο Μεγαλύτερος κίνδυνος του Δυτικού Πολιτισμού είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Βρίσκεται σε συνεχή βιολογική και πολιτισμική διολίσθηση διότι έχει αναγάγει το οικονομικό κέρδος ως την απόλυτη αξία. Η οικονομία είναι το εργαλείο της ανθρώπινης ανάπτυξης και όχι ο αυτοσκοπός. Αυτή η Δυτική νοοτροπία έχει συμπαρασύρει και την Κίνα και όλοι μαζί οδεύουμε προς την αυτοκαταστροφή.
Δεν είναι απαισιοδοξία, είναι η τρανταχτή πραγματικότητα που από ότι φαίνεται δύσκολα θα την αντιμετωπίσουμε. Η τεχνολογική μας εξέλιξη σε σχέση με την νοοτροπία μας δεν εγγυώνται μια ειρηνική πορεία συμπόρευσης, αλλά αντιπαλότητα και εχθρότητα. Η μόνη παρηγοριά δείχνει να είναι η ελπίδα, η μόνη που απόμεινε στο κουτί της Πανδώρας που έδωσε ο Δίας στην ανθρωπότητα.
Ο χρήστης Nikpap είπε…
Χωρίς ηθική , πνευματική ανασυγκρότηση και χωρίς εμπνευσμένη ηγεσία θα καταλήξουμε αποικία της Κίνας με χειρότερο βιοτικό επίπεδο απο αυτό της Ινδοκίνας. Στην διαπίστωση του greek spirit κρύβεται όλη η αλήθεια και λογικά έπονται τα χειρότερα. Η Ελλάδα μας, κατάντησε μια χώρα έρμαιο στις ορέξεις του καθενός , μια χώρα που ελλείψει οργανωμένου κράτους οργιάζει η φοροδιαφυγή και η αισχροκέρδεια ,ακομη και από τους έντιμους υποτιθεμενα ξένους επενδυτές. Δυστυχώς , από την μεταπολίτευση και έπειτα επικράτησε ο παλαιστινιακός τρόπος ζωής , δηλαδή η οχλαγωγία,η ψευτομαγκια, το αραλικι, ο τεμπελοσυνδικαλισμος , οι επαναστάτες της μασας, με αποτέλεσμα η χώρα να κάνει ένα βήμα μπροστά και δέκα πίσω. Οι παθογένειες του ελληνικού λαού έχουν στερεωθεί τόσο πολύ , που μόνο με ένα <> θα μπορεσουν να εξαλειφθούν. Ολα τα άλλα που ακούγονται από εδώ και από εκεί, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε , διότι στη ζωή παίρνεις αυτό που αξίζεις. Επομένως , είναι φυσικό επακόλουθο με αυτά που πράττουμε και με αυτους τους ηγέτες που επιλέγουμε , να οδεύουμε προς ολοταχώς στο να γίνουμε η Νέα Ινδοκίνα και που ξέρεις , ίσως τότε ανακαλύψουμε τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου.......