Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΛΛΑ Η ΝΙΚΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΝΙΚΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΙΡΝΑΚ
 Greek Spirit
11-10-2018
Η Τουρκία κατάφερε μετά από πολύχρονη προσπάθεια να κατανικήσει τον Κουρδικό αγώνα, τόσο εντός της επικράτειας όσο και εκτός.
Από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου 2018 οπότε και ο τουρκικός στρατός μπήκε στην Μανμπιζ, ο Ερντογάν διεξήγαγε μια πρωτοφανούς σκληρότητας εκστρατεία εναντίον των Κούρδων τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, εκστρατεία που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποίηθηκαν ακόμα και βόμβες ναπάλμ εναντίον κουρδικών πόλεων, εκστρατεία που σίγουρα κάποτε θα καταλογιστεί ως  γενοκτονία.
 Οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν ήδη κουραστεί από την καταστροφή ολόκληρων πόλεων τους όπως το Σιρνάκ όπου ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε από βόμβες ναπάλμ έως και μπουλντόζες για το ξήλωμα, κυριολεκτικά, των δρόμων της κατεστραμμένης πόλης
Εκατομμύρια Κούρδων έχουν εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη και όσοι παρέμειναν στην Ανατολία δεν βλέπουν τον λόγο να συνεχιστεί ο πόλεμος με την Τουρκία. Εξάλλου το ΡΚΚ είναι ένα Μαοϊκό κόμμα το οποίο δεν αντιπροσωπεύει την συντηρητική κοινωνία των Κούρδων.

Εκτός συνόρων και στην Συρία η Τουρκία έχει καταφέρει να διατηρεί τον έλεγχο σε όλη την Σύρο-τουρκική μεθόριο και μάλιστα με την εισβολή στην Αφρίν και πρόσφατα Μανμπίζ (και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ) ελέγχει μια ζώνη πλάτους 100 χιλιομέτρων και πλάτους 20 -30 εντός της συριακής επικράτειας. Με αυτό τον τρόπο έχει αποστειρώσει τα νότια σύνορα της από το κουρδικό κίνδυνο.Και όλα αυτά με τις ευλογίες ΗΠΑ και Ρωσίας.
Ο Ερντογάν νίκησε , αλλά δεν κατάφερε ποτέ να λύσει τα δύο  μεγάλα προβλήματα που εμποδίζουν την Τουρκία να γίνει πραγματική τοπική υπερδύναμη.
Το πρώτο είναι η οικονομία.Η Τουρκική οικονομία κατατρέχεται από δομικές αδυναμίες οι οποίες την εμποδίζουν να καταστεί αξιόπιστη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.Οι συνεχόμενοι πόλεμοι εναντίον των Κούρδων με επιστέγασμα την εισβολή στην βόρεια Συρία από τον Ιανουάριο μεχρι τον Οκτώβριο του 2018 κόστισαν και  κοστίζουν εκατοντάδες δις τα οποία ακόμα και αυτό το Κατάρ, ο ημιεπίσημος χρηματοδότης της Τουρκίας, δεν μπορεί να καλύψει.
 Το δέυτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν είναι ενεργειακά αυτόνομη.
Αγωγοί από Ιράν-Ιράκ-Κουρδιστάν και Ρωσία διασχίζουν την Τουρκία καθιστώντας τη ενεργειακό κόμβο,αλλά οι αγωγοί αυτοί δεν καθιστούν την χώρα ενεργειακά ανεξάρτητη.
Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν βλέπει την αδύναμη Κύπρο να συνασπίζεται με την ισχυρότερη στρατιωτικά Αραβική χώρα, την Αίγυπτο αλλά και το Ισραήλ, βλέπει να  να συνεταιρίζονται  όχι μόνο στην εξόρυξη αερίου απο την Μεσόγειο αλλά και την εξαγωγή του στην Ευρώπη με τον αγωγό EAST MED.

Η νίκη του Ερντoγάν εναντίον των Κούρδων είναι πύρρεια. Η Τουρκία βγαίνει αποδυναμωμένη, για μια ακόμα φορά θύμα των ΗΠΑ οι οποίες χρησιμοποιούν τον Κουρδικό παράγοντα ως καταλύτη για τον έλεγχο της χώρας.

Τον Μάρτιο 2013 ο Ερντογάν είχε προτείνει στους Κούρδους την κατάπαυση του πυρός μέσα απο μια ειρηνευτική διαδικασία η οποία εάν ολοκληρώνονταν θα αποτελούσε ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία.Ο Ερντογάν θέλησε να βάλει τέλος στον τριακονταετή πόλεμο με τους Κούρδους, πόλεμο που συντήρησαν οι κεμαλικοί . Ο Ερντογάν πρότεινε την γενική αμνηστία των Κούρδων ανταρτών, την ελεύθερη χρήση και διαδασκαλία της γλώσσας τους, την αναγνώριση τους ως μειονότητα, την ημιαυτονομία τους και άλλα ευεργετικά μέτρα. 
Ο έγκλειστος Οτσαλάν έδωσε την ευλογία του, τόσο συμφέρουσα ήταν η πρόταση του Ερντογάν ο οποίος γνωρίζει ότι η υπογεννητικότητα που μαστίζει τους Τούρκους και ο υψηλός ρυθμός γεννήσεων που χαρακτηρίζει τους Κούρδους, σε είκοσι χρόνια θα καθιστούσε τους Τούρκους ως μειονότητα και όχι τους Κούρδους.
Εάν τα 25-30 εκατομμύρια Κουρδων θα εντάσσονταν ομαλά σε ένα έστω ομοσπονδιακό τουρκικό κράτος τότε η Τουρκία θα μετατρέπονταν σε υπερδύναμη.Οι ΗΠΑ προκάλεσαν τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη τον Σεπτεμβριο του 2013 για να ανατρέψουν τον Ερντογάν ο οποίος τελικά δεν ανατράπηκε αλλά φοβισμένος άφησε την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους Έτσι τον Ιανουάριο του 2014 οι Κούρδοι ξαναπήραν τα όπλα και η Τουρκία άρχισε και πάλι την εκστρατεία εξόντωσης τους.
Σήμερα οι ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί την κατοχή της βόρειας Συρίας απο τον τουρκικό στρατό απλά γιατί δεν διαθέτουν την απαραίτητη στρατιωτική ισχύ για να την αποτρέψουν.Ωστόσο οι ΗΠΑ θα στραγγαλίσουν την Τουρκία ενεργειακά.
Η Τουρκία δεν θα ξεμείνει από αέριο και πετρέλαιο , ωστόσο το πολιτικό κόστος για τον Ερντογάν θα είναι ασήκωτο εάν τελικά Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και Αίγυπτος αρχίζουν να εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα τους .
Σε όλη αυτή την πίεση που δέχεται ο Ερντογάν έρχεται και ο κακός σύμβουλος που λέγεται Πούτιν ο οποίος δεν θέλει την υλοποίηση του EAST MED και δεν θα διστάσει να ωθήσει τον Ερντογάν σε πόλεμο με την Κύπρο και την Ελλάδα.
Μόνο που ο πόλεμος αυτός δεν θα είναι πόλεμος εναντίον ανταρτών με ελαφρύ οπλισμό οι οποίοι είναι ξεγραμμένοι απο την διεθνή κοινότητα αλλά εναντίον κυρίαρχων κρατών με ισχυρές Ε.Δ.
Πρώτα πρέπει να βρεθεί μαι καλή αφορμή.Και αυτό καθυστερεί τις εξελίξεις. 
Στο μεταξύ και σε ότι αφορά την Ελλάδα ο Ερντογάν και ο φιλάρας του ο Πούτιν  θα προσπαθήσουν να καταστήσουν την Ελλάδα  ξεγραμμένη απο την διεθνή κοινότητα και χωρίς οπλισμό.., όπως και τους Κούρδους.

Σχόλια

Ο χρήστης Nikpap είπε…
Με βάση το παραπάνω άρθρο οι ΗΠΑ προκάλεσαν εμμεσα την επίθεση του Ερντογάν στους Κούρδους και η Ρωσία θα ωθησει την Τουρκία εναντια στην Ελλάδα. Οι δύο παραπάνω καταστάσεις έχουν ως κοινό σημείο τον καθορισμό της ηγεσίας στις δύο χωρες. Στην Τουρκία οι ΗΠΑ δεν ήθελαν τον Ερντογάν και στην Ελλαδα η Ρωσία δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαια δεν πρεπει να ξεχνάμε πως ο Ερντογάν είναι αμερικανογενεση και ότι ο Συριζα προέρχεται από την κομμουνιστική ιδέα που γεννήθηκε στην ΕΣΣΔ. Συνεπώς οι γονείς πολεμούν με σκληρότητα τα παιδιά τους αφήνοντας τα ακόμη και νηστικα επειδή δεν τους ακουνε και κάνουν αταξιες...