ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΖΑΕΦ-ΣΑΛΒΙΝΙ-ΑΓΩΓΟΥ ΤΑΡ

Πηγή εικόνας https://www.foreignaffairs.gr/articles/71626/dr-anna-mpredima/o-plotos-diadromos-apo-to-aigaio-os-ton-doynabi?page=show


 Greek Spirit
14-9-2018
 Ο Σαλβίνι είναι ο αρχηγός της Λίγκας του Βορά, ενός εθνικιστικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος  και συμμετέχει ως αντιπρόεδρος στην Ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού αλλά και ως υπουργός εσωτερικών.
Ο Σαλβίνι και η στάση του τρομάζουν τους Γερμανούς οι οποίοι θέλουν την Ιταλία ως την προτελευταία χώρα από την οποία θα περάσει ο ΤΑΡ που είναι ο αγωγός που ήδη κατασκευάζεται και που θα φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Γερμανία μέσω Γεωργίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Βόρειας Ηπείρου-Ιταλίας-Αυστρίας και Γερμανίας.

Η πρώτη επίσημη δήλωση της κυβέρνησης Σαλβίνι - Κόντε αμέσως μετά την ορκωμοσία της την 1η Ιουνίου 2018 αφορούσε την αμφισβήτηση της συμμετοχής της Ιταλίας στο εγχείρημα του ΤΑΡ. Οι Γερμανοί σήμαναν συναγερμό και αμέσως πίεσαν μαζί με τις ΗΠΑ την ελληνική κυβέρνηση η οποία και υπέγραψε την συμφωνία των Πρεσπών δεκαεπτά μέρες αργότερα. Με αυτή την συμφωνία η Ελλάδα υπαναχωρεί στο θέα της ονομασίας των Σκοπίων ως Μακεδονία και επιταχύνεται η διαδικασία εισόδου των Σκοπίων στην Ε.Ε. ,αφού βέβαια προηγηθεί  δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί  (στα Σκόπια) τον Ιανουαρίο του 2019 .
Οι  Γερμανία και ΗΠΑ θέλουν την άμβλυνση των διαφορών Ελλάδας και Σκοπίων για να αρθεί το ελληνικό βέτο εναντίον της εισόδου των Σκοπίων στην Ε.Ε. Οι Γερμανία και ΗΠΑ θέλουν τα Σκόπια στην Ε.Ε. για να μπορέσουν να περάσουν από το έδαφος τους την εναλλακτική διαδρομή του ΤΑΡ εάν η Ιταλία απορρίψει κι επίσημα την συμμετοχή της στον ΤΑΡ.
Γιαυτό και  ο Ζάεφ στις 13-9-2018 έτυχε υποδοχής σούπερ σταρ στο Ευρωκοινοβούλιο όπου μίλησε ως επίσημος καλεσμένος. Οι δε  ΄΄εταίροι΄΄ του δώρισαν 100 εκατομμύρια ευρώ και τον ρωτούσαν χτυπώντας τον στην πλάτη πόσα θέλει ακόμα.
Γερμανία και ΗΠΑ θέλουν τα Σκόπια ως την γέφυρα που θα ενώνει την Θεσσαλονίκη και το τερματικό υγροποίησης αερίου στο λιμάνι της με τον Δούναβη (ζεύξη Αξιού-Δούναβη) αλλά και την χρήση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου των Σκοπίων, όλα αυτά για την μεταφορά του αερίου που θα φτάνει με τάνκερ πλοία στην Θεσσαλονίκη απο τον Περσικό και το Κατάρ .
Αυτά σε πρώτη φάση.
Σε δεύτερη φάση και εφόσον ο ΤΑΡ δεν θα περάσει από την Ιταλία, η Γερμανία θα τον εκτρέψει από τα Σκόπια. Στα Βαλκάνια σχεδιάζεται  η κατασκευή κι άλλων αγωγών οι οποίοι θα τροφοδοτούν τις Βουλγαρία-Σερβία-Αλβανία-Σκόπια-Αλβανία-Κροατία και Μαυροβούνιο.Αυτοί οι αγωγοί πρέπει να τροφοδοτηθούν απο αέριο το οποίο θα προέρχεται εκτός Ρωσίας. 


Εάν τα Βαλκάνια βρεθούν με ενεργειακό έλλειμμα τότε θα αυξηθούν οι πιέσεις για να επιτραπεί στην Ρωσία να φέρει τον SOUTH STREAM ή μάλλον την προέκταση του υπάρχοντος TURKISH STREAM ( τροφοδοτεί με ρωσικό αέριο την Τουρκία)  προς την Ευρώπη. ΗΠΑ και Γερμανία θα χάσουν  τον έλεγχο των Βαλκανίων τα οποία θα υποκύψουν στην ρωσική γοητεία.
Εάν τα Σκόπια δεν εισέλθουν στην Ε.Ε. τότε θα είναι αδύνατον α. να γίνει η εκτροπή του ΤΑΡ
 β. να αξιοποιηθεί ο άξονας Θεσσαλονίκη -Σκόπια- Δούναβη που θα αποτελέσει τον διάδρομο χερσαίας και πλωτής μεταφοράς αερίου μέχρι την Γερμανία και
γ. δεν θα μπορέσουν να τροφοδοτηθούν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Στις δύο πρώτες περιπτώσεις η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι ενεργειακά υποτελής της Ρωσίας και στην τρίτη το ίδιο θα υποστούν τα Βαλκάνια κάτι που ΗΠΑ και Γερμανία δεν μπορούν να επιτρέψουν.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε και μια πτυχή του θέματος που δεν έχει άμεση σχέση με την ενέργεια .Η πτυχή αυτή αφορά στην ζεύξη Αξιού -Δούναβη η οποία θα φέρει την Γερμανία πιο κόντα με τον Περσικό και την Κίνα.Μέχρι σήμερα όλα τα τάνκερ και εμπορικά πλοία απο Μ.Ανατολή και Άπω Ανατολή είναι υποχρεωμένα να διαπλέουν την διώρυγα του Σουέζ ,κατόπιν την δυτική Μεσόγειο-Γιβραλτάρ-βόρειο Ατλαντικό μέχρι τα λιμάνια της Γερμανίας στην Βόρεια Θάλασσα.Με την ζέυξη Αξιού Δούναβη τα εμπορεύματα θα μεταφορτώνονται σε φορτηγίδες στην Θεσσαλονίκη και θα φθάνουν πιο γρήγορα και πιο φθηνά στην Γερμανία (εικόνα κάτω)

Για να γίνει αυτό τα Σκόπια πρέπει να γίνουν μέλος της Ε.Ε. κάτι που απαιτεί την άρση του ελληνικού βέτο που απαιτεί με την σειρά του την λύση του ΄΄ονοματολογικού ΄΄ των Σκοπίων και την αποδοχή της ονομασίας ΄΄Μακεδονία΄΄ από την Ελλάδα.

Σχόλια

Ο χρήστης Chris from Greece είπε…
Και βέβαια να μπουν τα Σκόπια στη ΕΕ. Και βέβαια να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη ενεργειακό κόμβο για Βαλκάνια και Δυτική Ευρώπη.Θα σε παραδεχθώ όμως Greek Spirit ακόμα περισσότερο αν μας πεις γιατί οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις και σύμμαχοί μας τα τελευταία 25 χρόνια δεν φρόντισαν να καλλιεργήσουν κλίμα στα Σκόπια για να αποδεχθούν τελικά ένα όνομα που να μην προκαλεί το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων.Αντιθέτως ενίσχυσαν τον Μακεδονισμό στα Σκόπια ώστε να έρχεται εύλογα σήμερα ο Κοτζιάς και να λέει ότι το παιδί ήδη είναι βαφτισμένο και έχει πλέον μεγαλώσει.Πως να του αλλάξεις τώρα το όνομα;Εδώ ο Γκλιγκόροφ από τις αρχές του ‘90 είχε ξεκαθαρίσει τα πράγματα και τα έβαζε στην ορθή ιστορική βάση.Βγήκε κανείς Δυτικός να υπερθεματίσει τις απόψεις του Γκλιγκόροφ;Το αντίθετο.Αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν.Ποιοι ήταν οι επίδοξοι δολοφόνοι; Οι Ρώσοι μήπως ;Από εκείνη την εποχή που προσπαθούσαν να συνέλθουν από την διάλυση της Σοβ. Ένωσης έκαναν ιμπεριαλιστικού τύπου ενέργειες;Δεν το πιστεύω. Τι πιστεύεις λοιπόν ;Γιατί οι Δυτικοί δεν φρόντισαν να θέσουν θεμέλια επίλυσης του Σκοπιανού πολύ νωρίτερα στηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις ,αλλά αγωνιούν σήμερα αν θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών που με κόπο μεθόδευσαν αφού προηγουμένως η Ελλάς αποδυναμώθηκε με τα μνημόνια;Δεν είναι αυτό σχιζοφρένεια ; Ή μήπως το «Μακεδονικό» υπονομεύει πράγματι την ελληνική κυριαρχία στην Μακεδονία μας και τα περί αγωγών είναι «νά’ χαμε να λέγαμε»;
Ο χρήστης GREEK SPIRIT είπε…
Η απάντηση βρίσκεται στην προσπάθεια της Γερμανίας να διαλύσει την Γιουγκοσλαβία για να μπορέσει να παρακάμψει την διαδρομή Σουέζ- Μεσόγειος- Γιβραλτάρ -Ατλαντικός- Βόρεια θάλασσα με την ζεύξη Αξιού Δούναβη.Σύντομα θα ακολουθήσει και η ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.Η πρώην Γιουγκοσλαβία αποτελούσε ένα εμπόδιο στην χρήση του διαδρόμου Θεσσαλονίκη-Γερμανίας, τόσο πλωτού (Αξιός -Δούναβης) όσο και χερσαίου. Σήμερα η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία έχει σκορπίσει σε κρατίδια έτοιμα να στηθούν στα τέσσερα προκειμένου να μπούνε στην Ε.Ε. για ψίχουλα και να διαθέσουν το έδαφος τους για την πιο σύντομη σύνδεση της Γερμανίας με Θεσσαλονίκη και Σουέζ.Γιαυτό και οιΓερμανοί ήθελαν τον ΟΣΕ τον οποίο τελικά πήραν οι Ιταλοί. Ωστόσο όλες οι προσπάθειες των Γερμανών είναι καταδικασμένες εφόσον οι Ρώσοι ελέγχουν το Σουέζ και το Άντεν μέσω Αιγύπτου και Υεμένης αντίστοιχα.Αλλά ακόμα κι έτσι με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την σύνδεση Θεσσαλονίκης - Γερμανίας οι Γερμανοί αποκτάνε έξοδο στο Αιγαίο . Η Γερμανία και ΗΠΑ είναι καταδικασμένες να ακολουθούν την τακτική του ΄΄καθρέπτη΄΄ σε ότι αφορά την Ρωσία, δηλαδή να κάνουν ακριβώς ότι κάνουν και οι Ρωσοι.Οι Ρώσοι με τον Ερντογάν διασφάλισαν την έξοδο τους στις νότιες θάλασσες , το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι Γερμανοαμερικάνοι. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991 έφερε τους Γερμανούς ένα βήμα μπροστά απο τους Ρώσους στην έξοδο στις νότιες θάλασσες και οι Ρώσοι αντέδρασαν μόλις το 2016 με την συμμαχία με την Τουρκία. Η Ελλάδα σε αυτό το σκηνικό είναι τυχερή που δεν διαμελίστηκε , δεν υπέστη εμφύλιο, απλά έχασε το όνομα ΄Μακεδονία΄....
Ο χρήστης Nikpap είπε…
Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991 επήλθε οντως από Γερμανούς και Αμερικανούς έχοντας παρά πολλές αιτίες οικονομικές,γεωπολιτικές,πληθυσμιακές. Βεβαια οι πρώην Γιουγκοσλαβοι διευκόλυναν το έργο των Αμερικανογερμανων με το να τρώγονται μεταξύ τους για την καταγωγή και την θρησκεία τους. Η προσωπική μου εκτίμηση ομως , είναι ότι σε τέτοιες περιστάσεις πρωτεύον ρόλο παίζει η οικονομική κατάσταση του κρατους. Δηλαδή η τότε Γιουγκοσλαβία ήταν μια διαρκώς αναπτυσσόμενη χώρα και ο μόνος τρόπος να την ανακόψουν ήταν ο πόλεμος.Η τωρινή Ελλάδα δεν χρειαζόταν κάποια ανακοπή , απλώς την άφησαν να αποσυντεθει από μόνη της.... Όσο για τη Μακεδονία η εξήγηση είναι πολύ απλή: Σε μια διαπραγμάτευση πάντοτε υπερισχύει το δίκιο του ισχυρότερου και έτσι είναι ευνόητο το τι θα συμβεί.Δυστυχως πλέον εδώ που φτάσαμε δεν υπαρχουν ευχολόγια , εξουσίες , νόμοι , συμφωνίες και διατάγματα . Το μόνο που υφίσταται είναι η ισχύς του κράτους βασιζόμενη σε νόμισμα , τεχνολογία, πληθυσμο και ένοπλες δυνάμεις.
Ο χρήστης stratis είπε…
Δημιουργούν περιφερειες με ανομοιόμορφο πληθυσμό. Σκοπια -Μακεδονια,ανατολική-δυτική Θράκη ,Δωδεκάνησα-περιοχή Σμύρνης ,Ηπειρος-βορεια Ηπειρος,ανεξάρτητη Κρήτη με κατευθείαν ελεγχο απο τις Βρυξελες Το ιδιο μέλλον και η Τουρκια,γιαυτό τραβάει το σχοινί ο Ερντογαν. Δες ποσα κρατη εκαναν τους Αραβες στην Αραβικη χερσόνησο λιγο πριν αρχίσουν οι εξορύξεις πετρελαιου κατα το πρωτο παγκοσμιο πολεμο
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν έχεις άδικο!!!