ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΙΝΤΛΙΜΠ ΚΑΙ ΑΦΡΙΝ ΚΑΙ ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ


Greek Spirit
12-9-2018
Η Ρωσία έχοντας συνάψει συμμαχικό άξονα με τους Ερντογάν- Άσαντ , βρίσκεται σε πολύ δύσκολο σημείο εφόσον δεν μπορεί να ικανοποιήσει και τους δύο σε σχέση με το Κουρδικό πρόβλημα .
Οι Κούρδοι όπως φαίνεται και από τον χάρτη επάνω έχουν καταφέρει να εδραιωθούν στις περιοχές με την κόκκινη σκίαση.Οι περιοχές αυτές  πριν απο τον πόλεμο  κατοικούνταν  στην πλειοψηφία από  Άραβες Σε πολλές  περιοχές όπως η Αφρίν οι Κούρδοι δεν αποτελούσαν την πλειοψηφία στην προπολεμική Συρία αλλά εκμεταλλεύθηκαν την αδυναμία του Άσαντ να προστατεύσει τους Άραβες Σύριους .Οι Σύροι Άραβες αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν σταδιακά τις βόρειες επαρχίες της Συρίας δυτικά του Ευφράτη εφόσον αυτές βρίσκονταν στην κατοχή του Ισλαμικού Κράτους Οι Κούρδοι που διέμεναν εκεί δεν ακολούθησαν του Άραβες στην φυγή, παρέμειναν, πολέμησαν και μάλιστα ενισχύθηκαν με Κούρδους απο το Ιρακινό  αυτόνομο Κουρδιστάν με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κομπάνι και το Τσίζρε
Η Ρωσία δεν διακινδυνεύει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα με την εδραίωση ή ακόμα και ίδρυση κάποιας αυτόνομης κοινότητας των Κούρδων στην Βόρεια Συρία, έστω και δυτικά του Ευφράτη, ακόμα κι αν οι Κούρδοι κυριαρχήσουν και στην επαρχία του Αφρίν.

Η Ρωσία έχει ήδη πετύχει τους στόχους της που είναι η ακύρωση του αγωγού Κατάρ-Ιορδανίας-Συρίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Ευρώπης  και εστιάζει στη προετοιμασία του εδάφους για την υλοποίηση ενός άλλου αγωγού που θα ξεκινάει απο το Ιράν, θα διασχίζει το Νότιο σιτικό Ιράκ και θα καταλήγει στο Συριακό λιμάνι της  Λατάκια .
Ωστόσο τόσο ο Άσαντ όσο κι ο Ερντογάν δεν επιθυμούν την εδραίωση των Κούρδων σε Αφρίν-Κομπάνι και Τσίζρε.
Οι ΗΠΑ απο την άλλη υποστηρίζουν την Κουρδική προσπάθεια.
Υπάρχει και ένα άλλος παράγοντας αστάθειας στην περιοχή που είναι οι χιλιάδες τζιχαντιστές που έχουν αποκλειστεί στον θύλακα του Ιντλίμπ, ο οποίος εφάπτεται του θύλακα  Αφρίν  στα νότια του.
Οι τζιχαντιστές ατοί αποτελούν τα υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους

Οι 70,000 τζιχαντιστές έχουν καταφύγει στην Ιντλίμπ μαζί με τις οικογένειες τους κατόπιν προτροπής της Τουρκίας η οποία αποτελεί και τον εργοδότη τους .΄Η Τουρκία έχει διοχετεύσει τους τζιχαντιστές  στην Ιντλίμπ μετά απόν μια σειρά διαπραγματεύσεων με το Ιράν, την Ρωσία και ΗΠΑ  όπου όλες οι πλευρές διέπονταν από ανειλικρίνεια. Η διοχέτευση των τζιχαντιστών στον θύλακα του Ιντλίμπ, εικόνα επάνω, αποτελεί προϊόν της διάσκεψης της Αστάνα του Καζακστάν τον Μάιο του2017 (και η οποία πήρα την τελική της μορφή τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους)όπου Ρωσία-Ιράν και Τουρκία πρότειναν τις περίφημες ΄΄Ζώνες Αποκλιμάκωσης΄΄ .Οι ζώνες αυτές ήταν περιοχές της Συρίας όπως η Ιντλίμπ, η Χομς, η Γκούτα και τα Συρο-ιορδανικά σύνορα (εικόνα κάτω)

 

Οι ΗΠΑ ήταν αντίθετες με το σχέδιο διότι στις περιοχές αυτές θα έβρισκαν καταφύγιο οι τζιχαντιστές,κάτι το οποίο αποδείχθηκε αληθές ,αλλά τελικά αποδέχθηκαν το σχέδιο το οποίο τέθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ωστόσο όλες οι πλευρές το μόνο ου κατάφεραν ήταν να αναβάλουν την οριστική λύση του προβλήματος που ακούει στο όνομα Ισλαμικό Κράτος.
Η Ρωσία πρότεινε τις ζώνες αποκλιμάκωσης όπου θα έβρισκαν καταφύγιο οι τζιχαντιστές διότι το 2017 δεν ήθελε να πιέσει τον Ερντογάν υπερβολικά εφόσον η Τουρκία χρηματοδοτούσε τους τζιχαντιστές για να πολεμούν εναντίον των Κούρδων και της πιθανότητας ίδρυσης Κουρδικού Κράτους στην Βόρεια Συρία.Ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε μονομιάς να  ΄΄αδειάσει ΄΄ τους μισθοφόρους του τζιχαντιστές. 
Απο την άλλη ,η Ρωσία παρείχε στον έτερο σύμμαχο της, τον Άσαντ,  μια κάποια λύση στο θέμα του Ισλαμικού Κράτους με το μάντρωμα των μαχητών του σε διακριτά πλέον όρια, αφήνοντας ωστόσο την οριστική τους εξουδετέρωση για εγγύς μέλλον. Το Ιράν, το οποίο ελέγχει οικονομικά και πολιτικά την Συρία, και παρόλο που διέθεσε επίγειες δυνάμεις εναντίον του ΙΚ δέχθηκε τις ζώνες αποκλιμάκωσης για να μην διαρραγεί η επίπλαστη συμμαχία του με την Ρωσία και την Τουρκία.

Έτσι φθάσαμε σήμερα στην αδιέξοδη κατάσταση όπου 70,000 τζιχαντιστές μαζί με τις οικογένειες τους και μαζί με χιλιάδες άμαχου πληθυσμού είναι εγκλωβισμένοι στον θύλακα του Ιντλίμπ και περιμένουν την Ρωσία, τις δυνάμεις του Άσαντ  και ην Τουρκία να τους εξολοθρεύσουν.
Είναι ωστόσο πολύ δύσκολο για τον Ερντογάν να εγκαταλείψει τους τζιχαντιστές του Ιντλιμπ διότι η διαπλοκή του μαζί τους είναι τόσο πυκνή που φοβάται τις αποκαλύψεις τους.
Πριν από λίγες μέρες είχαμε ένα παράξενο επεισόδιο στην πόλη Καμισλί στα απώτερα ανατολικά τουρκο-συριακά σύνορα.Το Καμισλί κατοικείται απο Άραβες Σύριους και Κούρδους και είναι χωρισμένο στα δύο. Τα όρια των δύο κοινοτήτων στο Καμισλί φυλάσσονται εκατέρωθεν απο τον στρατό του Άσαντ και απο τους Κούρδους πολιτοφύλακες .Οι Κουρδοι κατέχουν το βόρειο τμήμα της πόλης και οι Σύροι το νότιο όπως και το αεροδρόμιο της. 
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2018 Κούρδοι πολιτοφύλακες συνεπλάκησαν με Σύρους στρατιώτες που φύλασσαν τον Συριακό τομέα και σκότωσαν 13 από αυτούς.
Η συμπλοκή αυτή προκάλεσε την οργή του Άσαντ ο οποίος υποσχέθηκε να επιχειρησει εναντίον των Κούρδων του Καμισλί με μια ταξιαρχία.Ωστόσο η επιχείρηση αυτή μπορεί να αναβάλει την επίθεση στο Ιντλίμπ λόγω ανεπάρκειας μονάδων το Συριακού στρατού.Πιθανόν οι Κούρδοι να εκτέλεσαν τους Σύριους στρατιώτες κατόπιν οδηγία των ΗΠΑ οι οποίες είναι και ο μοναδικός σύμμαχος των Κούρδων, ακριβώς για να καθυστερήσει η επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών του Ιντλίμπ.
Ίσως οι ΗΠΑ θέλουν χρόνο για να εξαφανίσουν τα ίχνη που έχουν αφήσει ανάμεσα στους τζιχαντιστές. 
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ανοιχτά τους Κούρδους της Συρίας και ήταν αντίθετες στο σχέδιο για τις ζώνες αποκλιμάκωσης αλλά σήμερα κινούν τα νήματα γα να μην πληγεί η ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλιμπ.Πιθανόν οι ΗΠΑ μέσω των τζιχαντιστών του Ιντλιμπ να προσπαθήσουν να παρατείνουν την επιρροή τους στην Συρία και να συνεχίσουν την άσκηση πίεσης στην Ρωσία.
ΙΝΤΛΙΜΠ

Ένας από τους λόγους που η Τουρκία δεν θέλει την εκκαθάριση του Ιντλιμπ (περιοχή με κόκκινο χρώμα στην εικόνα επάνω) είναι ότι ο θύλακας αυτός εφάπτεται του θύλακα του Αφριν το οποίο έχει καταλάβει στρατιωτικά η Τουρκία για να ανακόψει την πορεία των Κούρδων προς την θάλασσα και την Αλεξανδρέττα.Όπως φαίνεται στον χάρτη στην αρχή του κειμένου, η Αφριν είναι το τελευταίο όριο πριν την τουρκική επαρχία της Αλεξανδρέττα. Έαν οι Κούρδοι είχαν εδραιωθεί στην Αφρίν τότε το επόμενο στάδιο θα ήταν η αποσταθεροποίηση της Αλεξανδρέττα η οποία μέχρι το 1939 ανήκε στην Συρία και προσαρτήθηκε απο την Τουρκία κατόπιν ενος αμφισβητούμενου δημοψηφίσματος.

Όπως φαίνεται στον χάρτη κάτω, η Τουρκία προσπαθεί να διακόψει και να εμποδίσει την ένωση των περιοχών με το κόκκινο χρώμα οι οποίες κατέχονται από τους Κούρδους και οι οποίες εαν ποτέ ενωθούν θα αποτελέσουν την Ροζάβα, δηλαδή το Κουρδικό Κράτος της Συρίας., γιαυτό και ο Ερντογάν έχει εισβάλει σε αυτές με επίκεντρο ο Αφριν. Κάτω από το Αφριν βρίσκεται ο θύλακας του Ιντλίμπ ο οποίος όσο παραμένει ανέπαφος με τους 70,000 τζιχαντιστές  προσφερει υπηρεσίες στην προσπάθεια του Ερντογάν να διατηρήσει την κατοχή της Αφρίν .Στον θύλακα της Αφριν η Τουρκία εισέβαλε τον Ιανουάριο του 2018 και σε δύο μήνες κατάφερε να την καταλάβει. Ωστόσο σήμερα οι τουρκικές δυνάμεις έχουν περιοριστεί μόνο στην πόλη της Αφρίν εφόσον στην ύπαιθρο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το αντάρτικο των Κούρδων οι οποίοι μόνο με τους τζιχαντιστές, επίσης αντάρτες, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ο Ερντογάν διαθέτει πολλές χιλιάδες ατάκτων μισθοφόρων στην Αφρίν που υποβοηθούν τον τουρκικό στρατό αλλά η ποιότητα τους ως μαχητές είναι πολύ χαμηλή και μόνο με τους τζιχαντιστές του ΙΚ από την δεξαμενή της Ιντλίμπ μπορεί να αντιμετωπίσει το κουρδικό αντάρτικο στην Αφρίν.

















Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αξιος.η ροζαβα θα δημιουργηθει κ θα ειναι το 2ο κουρδισταν μετα απο αυτο του ιρακ.ερχεται η σειρα της τουρκιας.χυτος αθανασιος.