ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ - Εάν οι ΗΠΑ υποσχεθούν και διαθέσουν το μισό Αιγαίο στον Ερντογάν όπως και μερίδιο από τα κοιτάσματα της Κύπρου ο Ερντογαν θα μπορούσε να αναθεωρήσει την συμμαχία του με την Ρωσία με δυσμενή αποτελέσματα για την τελευταία.


Greek Spirit
26-2-2018
Οι καλοί οιωνοί στις αρχές της προεδρίας Τραμπ για την εύρεση κοινού τόπου μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ δυστυχώς δεν στάθηκαν αρκετοί για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων τους. Η Δύση ανανεώνει τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και μάλιστα στοχοποιεί ακόμα και πρόσωπα στην Ρωσία, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, τα οποία εντάσσει σε μαύρες λίστες . 
Η Ρωσία όχι μόνο συνεχίζει να τροφοδοτεί τον πόλεμο στην Αν. Ουκρανία αλλά διεξάγει και μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στα δυτικά της σύνορα με προφανή στόχο και προσομοίωση μια ενδεχόμενη εισβολή σε Πολωνία και χώρες της Βαλτικής.
Οι ΗΠΑ από την διακυβέρνηση Ομπάμα και μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων τους απο το Ιράκ βρίσκουν μεγάλες δυσκολίες να διατηρήσουν το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων τους. Το τεράστια έλλειμμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό εδώ και τρία χρόνια έχει επηρεάσει και τα εξοπλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ οι οποίες αδυνατούν πλέον να αναλάβουν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας όπως πχ μια εισβολή στην Συρία στα πρότυπα του πρώτου πολέμου του Περσικού το 1991. Οι ΗΠΑ είναι αναγκασμένες να διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους και την επιτήρηση δια μέσω αντιπροσώπων - proxies - τους οποίους συνεπικουρούν με μικρές ομάδες Αμερικάνων στρατιωτικών ως συμβούλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ουκρανία όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλέξει τις ουκρανικές Ε.Δ. σε πόλεμο με την Ρωσία υπό την υψηλή καθοδήγηση Αμερικάνων συμβούλων και εκπαιδευτών.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να προσεταιρισθούν τον ξεροκέφαλο Πούτιν και έτσι είναι αναγκασμένες να τον συνυπολογίζουν ως εχθρό που  θα πολεμήσει εναντίον του στον επικείμενο Γ ΠΠ. Η Ρωσία με αργά και σταθερά βήματα χτίζει τον συμμαχικό άξονα που θα αποτελείται απο την Ρωσία-Κίνα-Ινδία-Ιράν. Βέβαια στο περιβάλλον προετοιμασίας πριν την τελική αναμέτρηση του Γ΄ΠΠ τίποτα δεν είναι αξιωματικά δεδομένο και όλοι οι παίκτες παίζουν το παιχνίδι τους χωρίς απόλυτες δεσμεύσεις . Έτσι βλέπουμε την Κίνα να αποκτά όλο και περισσότερη ναυτική ισχύ στον Ειρηνικό και την Σινική θάλασσα αλλά να συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ . Βλέπουμε την Ινδία να προσδοκά την τροφοδοσία με Σιβηρικό αέριο δια μέσω αγωγών  που θα διασχίζουν των Ουζμπεκιστάν-Κιργιστάν -Τατζικιστάν και Αφγανιστάν αλλά παράλληλα να συζητά για την παραχώρηση λιμένων στην επικράτεια της για τον μόνιμο ελλιμενισμό Αμερικανικών πολεμικών πλοίων.
Η Αμερική είναι σφόδρα απασχολημένη με τον έλεγχο της Κίνας στον Ειρηνικό όπως επίσης και στον υπό ανασύσταση χερσαίο ΄΄δρόμο του μεταξιου΄΄ ο οποίος αποτελείται από οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες οι οποίες ξεκινούν από τα ανατολικά παράλια της Κίνα και καταλήγουν στην Κεντρική Ευρώπη .Οι ΗΠΑ βλέπουν ότι η Ευρώπη αποκτά εκτός από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και την εξάρτηση από τα βιομηχανικά προϊόντα της Κίνας. Στον Γ΄ΠΠ η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη τόσο ενεργειακά όσο και βιομηχανικά.
Η Τουρκία έχει τον βασικότερο ρόλο στην απεξάρτηση της Ευρώπης από Ρωσία και Κίνα.
Η Τουρκία αποτελεί το τελευταίο στάδιο του δρόμου του μεταξιού. Η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση Κίνας -Ευρώπης περνά από την Τουρκία. Η  Τουρκία αποτελεί επίσης την μόνη βιώσιμη εναλλακτική για την κατασκευή αγωγών οι οποίοι θα μεταφέρουν αέριο από το Κατάρ-Ιράν-Ιράκ - Αζερμπαϊτζάν αλλά και Κύπρο-Αίγυπτο-Ισραήλ. Η Τουρκία του Ερντογάν μπορεί να εμφανίζεται ως σύμμαχος του Πούτιν ωστόσο διατηρεί τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ τις οποίες έχει αναβαθμίσει από σχέσεις υποτέλειας σε συνδιαλλαγή μεταξύ υπερδυνάμεων. Η Τουρκία είναι ένα κράτος με απολυταρχικό καθεστώς και υπερμεγέθη στρατό, κάτι που γοητεύει τις ΗΠΑ οι οποίες απεχθάνονται τις έωλες καταστάσεις και την πολυγλωσσία. 
Οι ΗΠΑ παρόλο που φαινομενικά έχουν εξαπολύει κυνηγητό εναντίον των σκανδάλων του Ερντογάν αναφορικά με το σπάσιμο του εμπάργκο στο Ιράν ( το οποίο  κατάργησε ο Ομπαμα) θέλουν την συνεργασία με την Τουρκία. 
Η Ελλάδα ως γεωπολιτικό μέγεθος αποτελεί ένα αστείο πλέον. Όπως είπα παραπάνω οι Αμερικάνοι πάντοτε γοητεύονται από την σοβαρότητα και την αποφασιστικότητα των απολυταρχικών καθεστώτων,όπως αυτό του Ερντογάν. Η εισβολή της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία αποτελεί προϊόν της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ επιθυμούσαν την ίδρυση του Συριακού Κουρδιστάν ( ΡΟΖΑΒΑ) ως ανάχωμα και εμπόδιο στον ΄΄δρόμο του μεταξιού΄΄ των Κινέζων. Βέβαια οι Κινέζοι απο καιρό έχουν παρακάμψει την Μ.Ανατολή ανεβάζοντας την σιδηροδρομική γραμμή  πιο βόρεια και συγκεκριμένα από Τουρκμενιστάν και Ιράν -Κασπία θάλασσα-Γεωργία-Τουρκία χωρίς ωστόσο το Κουρδιστάν να έχει παύσει να αποτελεί εναλλακτική δίοδο.
Η Τουρκία έχει πάρει άδεια από τις ΗΠΑ για την εισβολή στην Συρία ως εγγυήτρια για τον έλεγχο της περιοχής και την απαγόρευση τόσο του νότια άξονα του δρόμου του μεταξιού όσο και ως αντίβαρο στην ιρανική επιρροή στην Συρία εφόσον με την εκλογή Τραμπ οι προσπάθειες προσεταιρισμού του Ιράν από τον Ομπάμα σταμάτησαν και το Ιράν προστέθηκε και πάλι στον άξονα του ΄΄κακού΄΄ από τον Τραμπ. 
Η Τουρκία είναι η μόνη η οποία διαθέτει ικανό στρατό και μέγεθος για να γίνει το αντίβαρο της ρωσικής και ιρανικής παρουσίας στην Συρία Η Τουρκία μέχρι το 2010 αποτελούσε την μόνη διέξοδο για την εξαγωγή των ισραηλινών κοιτασμάτων αερίου Το Ισραήλ σχεδίαζε την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 80 μιλίων από την Χάιφα στα νότια παράλια της Τουρκίας και από εκεί με χερσαίο αγωγό θα μετέφερε το αέριο στην Ευρώπη. Ωστόσο η εμμονή του Ερντογάν (και του Κατάρ το οποίο χρηματοδοτεί τόσο την Τουρκία όσο και την Χαμάς) να παραστήσει τον προστάτη των Παλαιστινίων οδήγησε στα γεγονότα του Μαβί Μαρμαρά και την ρήξη των σχέσεων με το Ισραήλ. 
Σήμερα το Ισραήλ βλέπει μεν με ανακούφιση ότι οι ισλαμιστές στην Συρία έχουν ηττηθεί αλλά βλέπει και με τρόμο ότι το Ιράν έχει διεισδύσει στην Συρία με τρόπο που είναι μη αναστρέψιμος.Το Ιράν και η Χεζμπολάχ  αποτελούν τον μεγαλύτερο εχθρό του Ισραήλ το οποίο θα αποδέχονταν την επανασύσταση των σχέσεων του με την Τουρκία εφόσον αυτή θα εξασφάλιζε ότι θα ασκούσε πίεση  στην Συρία με την εισβολή στο Αφρίν. Έτσι η Τουρκία και την αποτροπή ίδρυσης κουρδικού κράτους πετυχαίνει και τον  τοποτηρητή ΗΠΑ και Ισραήλ θα κάνει στην περιοχή.
 Η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας -Ισραήλ θα ανοίξει τον δρόμο για την εγκατάλειψη του σχεδίου για τον αγωγό east med ο οποίος αποτελεί ένα όραμα του Ισραήλ που κατατέθηκε το 2011 αμέσως μετά την ρήξη των σχέσεων του με την Τουρκία και αφορά σε ένα υποθαλάσσιο αγωγό που θα ένωνε τα κοιτάσματα Ισραήλ-Αιγύπτου--Κύπρου -Ελλάδας και τα οποία θα μετέφερε στην Ευρώπη.Ο east med είναι ένα έργο χρονοβόρο και ο χρόνος για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο τελειώνει. Το 2024 η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει το τεράστιο εξοπλιστικό της πρόγραμμα και θα είναι έτοιμη για κλιμάκωση των τοπικών συγκρούσεων και παρουσίας της σε Αν. Ουκρανία και Μ.Ανατολή ως προοίμιο του ΄Γ ΠΠ .
Η Τουρκία αποτελεί μια ελκυστική αν όχι αναγκαστική προοπτική για τις ΗΠΑ οι οποίες θέλουν να προετοιμάσουν το τοπίο για την σύγκρουση με την Κίνα. Οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να δώσουν στην Τουρκία μέρος απο τα κοιτάσματα της Κύπρου, το μισό Αιγαίο και να της επιτρεψουν να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Αλβανίας και των Σκοπίων.Οι ΗΠΑ  προτιμούν την ομογενοποίηση της περιοχής μας κάτω την τουρκική στρατιωτική και οικονομική ομπρέλα. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα από την Τουρκία δεδομένου της όψιμης συμμαχίας της με την Ρωσία. Η Ρωσία πήρε την πρωτοβουλία για συμμαχία με την Τουρκία με την ευκαιρία του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2015 με απώτερο στόχο την διασφάλιση των στενών του Βοσπόρου. 
 Εάν οι ΗΠΑ υποσχεθούν και  διαθέσουν το μισό Αιγαίο στον Ερντογάν όπως και μερίδιο από τα κοιτάσματα της Κύπρου ο Ερντογαν θα μπορούσε να αναθεωρήσει την συμμαχία του με την Ρωσία με δυσμενή αποτελέσματα για την τελευταία.

Σχόλια

Ο χρήστης panpan είπε…
Ο Γ ΠΠ εφόσον δεν πάρουν μέρος πυρηνικά όπλα και άλλα πιο επικίνδυνα, θα είναι συμφωνημένος και ελεγχόμενος.

Έχω ένα ενδοιασμό στο “Η Ρωσία με αργά και σταθερά βήματα χτίζει τον συμμαχικό άξονα που θα αποτελείται απο την Ρωσία-Κίνα-Ινδία-Ιράν”, γιατί η Ινδία αισθάνεται ως η νέα ανερχόμενη υπερδύναμη και έχει την δική της ατζέντα που παίζει σε δύο μέτωπα, ένα της Ρωσίας και ένα των Η.Π.Α, σε καμία περίπτωση δεν θα συνεργαστεί στρατιωτικά με την Κίνα, διότι η Κίνα για την Ινδία είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής και σύμμαχος του Πακιστάν. Εάν κάποια στιγμή συγχωνευτούν Πακιστάν, Ινδία τότε πιθανώς να υπάρξει και συνεργασία με την Κίνα. Το BRICS, είναι μια αναγκαστική και εύθραυστη συνεργασία.
Η Κίνα παράγει και οι Η.Π.Α, αγοράζουν και καταναλώνουν, εφόσον αυτή η αμοιβαία σχέση συνεργασίας συνεχίζεται, όλα θα κυλούν ελεγχόμενα, εάν διαταραχθεί αυτή η σχέση τότε πάμε ολοταχώς για παγκόσμιο πόλεμο, διότι η τεχνολογία έχει παγκοσμιοποιήσει την αγορά, έτσι εάν πάμε για την επικράτηση του ενός, αυτό δεν θα γίνει ποτέ με ειρηνικά μέσα.

Έχουμε ως ανθρωπότητα στο σημείο που έχουμε φτάσει μια και μόνο επιλογή, παγκόσμια συνεργασία και παγκόσμια κυβέρνηση, εάν δεν το καταφέρουμε αυτό, τότε η θαυμαστή και περίλαμπρη ιστορία του ανθρώπινου γένους θα φτάσει στο τέλος της.
Ο χρήστης TEODOR είπε…
Παγκόσμια σκλαβιά εννοείς μάλλον.........
Ο χρήστης panpan είπε…
Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο σε μεγάλο ποσοστό, το ερώτημα είναι αφανισμός του ανθρώπινου είδους ή σκλαβιά;
Από την άλλη πλευρά εάν αφήσεις τον ανεκπαίδευτο άνθρωπο χωρίς έλεγχο και περιορισμό, τότε αρχίζει το ψέμα, μετά την κλεψιά, ακολουθεί η δολιοφθορά και το χειρότερο από όλα ο φόνος.
Το ανθρώπινο είδος ανήκει στα κοινωνικά πλάσματα, λειτουργεί με το συναίσθημα της αγέλης και όταν οι συνθήκες το ευνοούν μπορεί να συμπεριφερθεί ως το πιο ήρεμο ον αλλά και το χειρότερο κτήνος.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Τηρω ,επιφυλαξεις,καθως,επικεντε σε ουκρανια,ιταλια,αλλα και κοσυφοπεδιο,αλλα και ευριτερα ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ,ΑΛΛΑ,ΜΕ ΕΝΑ ,ΣΗΜΕΙΟ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ,ΣΥΜΑΝΘΕΙ ,ΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ,ΑΛΛΑ ,Υφισταται και Νομοτυπα..Δηλαδη την Αυτονομη Βορεια Ηπειρο μας,κατι που ,πλεον,λαμβανει,μια,ΥΠΕΡΤΑΤΗ,ΕΥΚΑΙΡΙΑ,ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ,ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΑΘΕΣΗ,ΣΕ ΠΟΛΛΑ...
Ο χρήστης Unknown είπε…
Κάθε θέμα μπορεί να αναλυθεί από την οπτική γωνία που το εξετάζει κανείς. Έτσι οι Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι όλα γίνονται για το οικονομικό όφελος, οι πολιτικοί πιστεύουν ότι κάθε πράξη έχει πολιτικό υπόβαθρο κοκ. Το σίγουρο είναι ότι τα πάντα στην ζωή είναι κυκλικά και ψυχικά είτε αυτό αφορά άτομα, είτε ομάδες ατόμων είτε ολάκληρα κράτη. Μια ποιό φιλοσοφική ή καλύτερα θεολογική άποψη θα προσέγγιζε τα γεγονότα ώς νομοτελιακές εξελίξεις που στόχο έχουν την απόδοση δικαιοσύνης και την συνειδητοποίηση των ατόμων ή των μαζών. Ζούμε μια εποχή μετάβασης, όπως έλεγε και ο αείμνηστος τροβαδούρος Παπάζογλου: Μπαίνουμε στον Υδροχόο και θα φύγουν οι ιχθύς. Στις εποχές αυτές υπάρχει κυρίαρχα πολιτική αστάθεια, οικονομική δυσπραγία και κοινωνική ψυχασθένεια. Είναι πρόδηλο το γεγονός ότι η προσεχής επταετία θα εμπεριέχει πολέμους, ανακατατάξεις και απώλειες. Απώλειες ζωών, συνόρων, καθώς και θεσμικές ανακατατάξεις, ενίοτε με βίαιο τρόπο. Δυστηχώς η χώρα μας αν και στο γεωπολιτικό επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή, με ένα πολιτικό σύστημα σε σύψη, χωρίς κανένα όραμα, πολιτικό σχεδιασμό ή πρωτοβουλίες. Ακόμα και για την τουαλέτα τους πρέπει να πάρουν άδεια από τους επικυρίαρχους δανειστές. Είμαστε και θα είμαστε θεατές των εξελίξεων, το μηδέν και το σημείο κίνησης όλων των εγκάρσιων δυνάμεων στην περιοχή. Αυτή την εποχή τούτο ίσως να είναι και σωτήριο. Το γεγονός ότι στη χώρα παίζουν τα συμφέροντα όλων των μεγάλων παιχτών και όλων των περιφεριακών δυνάμεων της Ευρασίας είναι η ελπίδα μας. Είμαστε σαν την όμορφη κοπέλα στη γειτονιά που όλοι θέλουν να τις βάλουν χέρι αλλά φοβάται ο ένας τον άλλον. Αλλαγές συνόρων δεν έχουν νόημα αφού το διακύβευμα είναι η κατάργησή τους. Όλο τούτο μπορεί να είνα ένα πρόοιμος επενδυτικός πόλεμος όπου πολύ σύντομα θα αρχίσει η επενδυση. Τώρα με τί όρους? Πολύ φοβάμαι δυστηχώς ότι δεν έχουμε καμιά δυνατότητα επιβολής ή διεκδίκησης. Ιστορικά βέβαια έχει αποδηχτεί ότι έαν βρεθεί χρηματοδότης των ντόπιων Αρματωλών και κλεφτών, θα βρεθούν πάλι ήρωες και ένα νέο 21 μπορεί να γραφτεί. Υπάρχει το Ιστορική δυναμικό αυτό που λείπει είναι. ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ. Όλο αυτό μπορεί να ξεκινήσει είτε στο εξωτερικό ( θυμηθείτε λίγο την Λόρδο Βύρωνα , είτε από το Ράσο. Στρατηγικό λάθος ή υπερβολική βιασύνη το προσύμφωνο Τσίπρα Ιερώνυμου. Έντάξει ο πρώτος δεν είναι γνώστης ο παππούλης όμως που πάει να μπλέξει? Και ο άλλος ο παππούλης από τον Πειραιά περιμένει στη γωνία, περιμένει την απόφαση και την χρηματοδότηση. Ενδιαφέρον χειμώνα θα χουμε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πραγματικά αυτο "Εάν οι ΗΠΑ υποσχεθούν και διαθέσουν το μισό Αιγαίο στον Ερντογάν όπως και μερίδιο από τα κοιτάσματα της Κύπρου ο Ερντογαν θα μπορούσε να αναθεωρήσει την συμμαχία του με την Ρωσία με δυσμενή αποτελέσματα για την τελευταία" ίσως είναι ο μεγαλύτερος φόβος για την Ελλάδα και ίσως ο πιο δελεαστικος τροπος να τραβήξει μακρια την Τουρκία η Αμερική από την Ρωσία.

Το θέμα είναι αν το κάνει αυτό η Αμερική και πότε.Μετα την παραλαβή των S 400 από την Ρωσία ή πριν;Τα S 400 δεν βρίσκονται ήδη σε παραλαβή;Αλλά αν υποθέσουμε ότι ολοκληρώνει την παραλαβή τους και επιστρέφει στην Αμερική,η Ρωσία δεν θα έχει ασφαλιστικες δικλείδες για την μη δυνατότητα λειτουργίας τους;Και τι κέρδος να έχει άραγε η Τουρκία μέσα από μια τέτοια στροφή;
Μήπως με το ένα πόδι στη Ρωσία και το άλλο στη Δύση έχει παγιδευτεί;

Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο τα βγάλει από την μέση τον Ερντογάν η Αμερική και να επανέλθει η Τουρκία στο παλιό καθεστώς όπου ο Στρατός έχει τον πρώτο λόγο;Μήπως ο Στρατός θα είναι η ιδανική λύση για την Αμερική για να του παραχωρήσει τα μισά κοιτάσματα με ένα θερμό επεισόδιο που θα κάνει ο Στρατός στην Τουρκία φυσικά μετά την εξόντωση Ερντογάν;

Όσο για την Ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που γνωρίζουμε η οποία πιθανόν να μην είναι η ίδια μετά από λίγους μήνες.Το τραγικό είναι ότι και η επόμενη πιθανή κυβέρνηση δεν βλέπω να είναι κυβέρνηση φωστήρων.

Πετρος