Γιατί φλέγεται η Αλβανία; «Αποκτήσαμε τον δικό μας Γρηγορόπουλο» λένε άνθρωποι από τα Τίρανα


© AFP 2020 / Stringer  Από Ιωάννα Κλεφτόγιαννη
Οι βίαιες διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και την Παρασκευή στα Τίρανα, με ανοικτό να παραμένει εάν θα συνεχιστούν οι παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης Ράμα, λόγω της εν ψυχρώ δολοφονίας του άοπλου 24χρονου και αν η χώρα στις θα γνωρίσει πολιτική αλλαγή στις εκλογές του Απρίλη.
«Αποκτήσαμε τον Αλβανό Αλέξη Γρηγορόπουλο στα Τίρανα, είναι ο 24χρονος Κλόντια Ράσα» μας λέει από την καρδιά των φλεγόμενων Τιράνων ο δημοσιογράφος, παραγωγός και αναλυτής, Αρτάν Ράμα, που παρά τη συνωνυμία, δεν έχει καμία σχέση, μας διευκρινίζει, με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, ο οποίος σήμερα ζει ξανά μια άνευ προηγουμένου εσωτερική κρίση που καλείται να ελέγξει με το υπουργικό συμβούλιό του.
© AP PHOTO / HEKTOR PUSTINA
Και το βράδυ της Παρασκευής, ακτιβιστές και απλοί Αλβανοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Ο κόσμος είναι θυμωμένος με την αστυνομία, θυμωμένος με την κυβέρνηση, θλιμμένος. Έχει φτάσει στα όριά του» μας διαμηνύει από τους δρόμους των Τιράνων μια από τις πιο γνωστές μορφές του φοιτητικού κινήματος και πολιτική ακτιβίστρια, η Γκρέσα Χάσα.

«Η αστυνομική βία συμβολίζει τη σχέση του κράτους και των πολιτών, του κράτους και της νεολαίας. Είναι μια πολύ βίαιη σχέση. Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι ο 24χρονος Κλόντια δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες πισώπλατα την Ημέρα Νεότητας στην Αλβανία. Στην εθνική αργία για τους νέους!» προσθέτει θλιμμένα η Χάσα, σκιαγραφώντας μια κοινωνία ως «καζάνι που έβραζε», όπως φάνηκε, και μετά τη δολοφονία εξερράγη. Πόσο θα διαρκέσουν η οργή και οι αναταραχές;

«Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τις επόμενες μέρες» παραδέχεται ο Αρτάν Ράμα. «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μέχρι στιγμής ενεργούν πολύ προσεκτικά. Τα πράγματα είναι έκρυθμα. Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κόσμος θέλει να παραιτηθεί, όμως, και ο επικεφαλής της αστυνομίας».

«Ο κόσμος, δεν το θέλει, απαιτεί την παραίτησή του!» προσθέτει η Χάσα «αλλά η κυβέρνηση Ράμα τον προστατεύει» συνεχίζει, εξηγώντας μας ότι η «εν ψυχρώ δολοφονία» χωρίς ο 24χρονος να οπλοφορεί.

«Στα χέρια του είχε χουρμάδες, και ήταν δυο βήματα απ' το σπίτι του! Είναι φοβερό, αυτό έγινε» διαπιστώνει.
© AP PHOTO / HEKTOR PUSTINA
«Στους δρόμους είναι οι φτωχότεροι των φτωχών»

«Ήταν ένα φτωχό αγόρι που βρισκόταν απλώς στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή. Ακριβώς ό,τι έγινε με τον Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια» διαπιστώνει ο Αρτάν Ράμα, τονίζοντας ότι στους δρόμους των Τιράνων, σήμερα δεν βρίσκονται μόνο ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές, αλλά και απλοί πολίτες, φοιτητές, μαθητές. «Είναι οι πάντες, χωρίς καμία πολιτική καθοδήγηση» επισημαίνει.

«Δεν υπάρχει κίνημα. Νέο κίνημα. Η πλειονότητα αυτών που είναι στους δρόμους είναι οι φτωχότεροι των φτωχών της χώρας. Η Δεξιά αντιπολίτευση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη σημερινή λαϊκή διαμαρτυρία κι αυτό είναι πρόβλημα. Αλλά ακόμα δεν έχει αφυπνιστεί ο αλβανικός λαός. Διαμαρτυρίες λόγω οργής γίνονται. Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν κάτι μπορεί να αλλάξει. Δεν θα γίνει άμεσα» προσθέτει η Χάσα.

Το σημερινό ωστόσο ξέσπασμα, προσθέτει, δεν είναι κάτι νέο: Στις 17 Μαΐου, όταν η αλβανική κυβέρνηση θέλησε να κατεδαφίσει το Εθνικό Θέατρο, στο κέντρο των Τιράνων, ο κόσμος βγήκε έξω πάλι αυθόρμητα, χωρίς καθοδήγηση, να διαμαρτυρηθεί. Το έκανε δυναμικά, γιατί «μας αποσπούσαν έναν δημόσιο χώρο για να τον δώσουν στον ιδιωτικό παράγοντα, να χτιστεί ένας πύργος. Τότε ζήσαμε την άγρια αστυνομική βία ξανά: Κατά των ανθρώπων που είχαν κάνει την αλυσίδα που προστάτευε το Εθνικό Θέατρο 24 ώρες το 24ωρο» μας αφηγείται η Χάσα. «Η αστυνομία εισέβαλε με όπλα στο θέατρο και τους έσερνε έξω κακοποιώντας τους».

Την επόμενη μέρα, που ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους των Τιράνων, θυμάται η συνομιλήτριά μας, η αστυνομία όρμησε σε συμφοιτητές της, που κάθονταν ειρηνικά, «άρχισε να τους χτυπά αλύπητα και να τους σέρνει στην άσφαλτο».
© AP PHOTO / HEKTOR PUSTINA
«Η αστυνομία είναι όργανο της κυβέρνησης»

«Το ίδιο ακριβώς συνέβη και πριν από δυο μέρες (σ.σ. την Τετάρτη). Οι διαδηλωτές κακοποιούνται στην Αλβανία. Λένε ότι είναι βίαιοι. Αν γίνονται, είναι απόρροια της αστυνομικής βίας που προηγείται χωρίς αφορμή. Η αστυνομία είναι όργανο της κυβέρνησης, άρα μιλάμε για κυβερνητική βία» συνοψίζει η απαισιόδοξη Γκρέτα, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πολιτική εναλλακτική σήμερα. Οι πολιτικοί της χώρας είναι μαφιόζοι, που ανήκουν είτε στη μία είτε στην άλλη μαφιόζικη συμμορία. Είναι πολύ προβληματική πολιτικά η κατάσταση στη χώρα. Οι νέοι είμαστε αποξενωμένοι από το κράτος. Γιατί το αλβανικό κράτος δεν νοιάζεται για εμάς. Το πρόβλημα όμως είναι συστημικό και όχι αν υπάρχουν και δολοφόνοι μέσα στην αστυνομία».
«Απίθανο ο φόνος να προκαλέσει πολιτικές αλλαγές»

Ανοικτό παραμένει το αν θα συνεχιστούν οι παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης και αν στις εκλογές του Απριλίου θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

«Είναι δύσκολο να απαντηθεί το αν ο φόνος έχει ακόμη τη δύναμη να προκαλέσει πολιτικές αλλαγές στην Αλβανία στις εκλογές του Απρίλη. Το βρίσκω απίθανο. Αλλά η συμπεριφορά της αστυνομίας είναι ένα σοβαρό ζήτημα» σχολιάζει ο Αρτάν Ράμα.

«Έχουμε εκλογές τον Απρίλη του 2021. Ο κόσμος δεν θέλει να ψηφίσει. Αναρωτιέται δικαιολογημένα "ποιον;"» καταλήγει η Χάσα, λίγα λεπτά προτού βγει να συναντήσει πάλι τους συμφοιτητές της στους δρόμους της αλβανικής πρωτεύουσας.
sputniknews.gr

 

Σχόλια