Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ


 Greek Spirit
22-5-2019
Στα λιμάνια και oil -gas terminals του Περσικού κόλπου καθημερινά φορτώνονται τάνκερ πετρελαίου και φυσικού αερίου τα οποία  αφού διαπλεύσουν τα στενά του Ορμούζ που ελέγχονται απο το Ιράν-Ομάν και τα Η.Α.Ε. βγαίνουν στον κόλπο του Ομάν και από εκεί ταξιδεύουν κατά κύριο λόγο ως την Ευρώπη-Κίνα -Ινδία-Ιαπωνία. Η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο κατά 30%. Το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου 70% καλύπτεται από τις εισαγωγές από τις χώρες του Περσικού Κόλπου. 




Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων προέρχονται από το Κουβέιτ,Σαουδική Αραβία,Ιράκ,Ιράν και Κατάρ ,κατά κύριο λόγο.Τα κοιτάσματα όπως φαίνεται στον χάρτη παρακάτω, βρίσκονται τόσο στην θάλασσα όσο και στο υπέδαφος της στεριάς που περικλείει τον Περσικό κόλπο .


Η Σαουδική Αραβία μπορεί μεν να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο ωστόσο τα κοιτάσματα της βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας κάτι που υποχρεώνει τους Σαουδάραβες να βασίζονται στα λιμάνια και terminals του Περσικού για την εξαγωγή του πετρελαίου τους.
Το Ιράν αποτελεί την μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα του Περσικού και αποτελεί την μόνη χώρα της περιοχής που δεν ανήκει στο δυτικό στρατόπεδο και βρίσκεται απέναντι τόσο από τους Άραβες της περιοχής όσο και από το Ισραήλ. Το σιιτικό  θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν θεωρεί θανάσιμους εχθρούς του τόσο τους σουνίτες Άραβες όσο και τους Εβραίους.
Οι δε Άραβες και Εβραίοι από το 2012 έχουν παραμερίσει τις όποιες διαφορές τους κι έχουν συνάψει σύμφωνα αμυντικής συνεργασίας εναντίον του Ιράν.
Το Ιράν φιλοδοξεί την δημιουργία  ενός σιτικού τόξου το οποίο θα βασιστεί στους σιίτικους πληθυσμούς του Ιράκ-Συρίας και Λιβάνου  και το οποίο θα βγάλει το Ιράν στην Μεσόγειο θάλασσα όπως φαίνεται στον χάρτη παρακάτω

Το γεωπολιτικό όραμα του Ιράν έρχεται σε απευθείας σύγκρουσή με αυτό του Ισραήλ. Εξάλλου το Ιράν χρηματοδοτεί της σιιτκή λιβανέζικη Χεζμπολάχ η οποία στο καταστατικό της αναφέρει ρητά ότι στόχος της είναι η καταστροφή του Ισραήλ.
Το Ιράν φιλοδοξεί να γίνει πυρηνική δύναμη και η εμμονή του αυτή του κόστισε σε εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ το 2006 εως το 2016 οπότε και ο Ομπάμα το ήρε με αντάλλαγμα μια αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας συμφωνίας για τον έλεγχο του πυρηνικού προγραμματος απο διεθνή επιτροπή.
Ο Τραμπ ακύρωσε την ήπια πολιτική προσέγγισης του Ομπάμα και έθεσε το Ιράν ξανά σε διεθνή πίεση και απομόνωση. Ωστόσο το Ιράν είναι ένα πολύ δύσκολος αντίπαλος λόγω πολλών παραγόντων που του προσδίδουν γεωπολιτική αξία και δύναμη και η ηγεσία του θεοκρατικού καθεστώτος απολύτως αδιάλλακτη.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους  δεν θα μπορούσαν ποτέ να εισβάλουν στο Ιράν εφόσον η κατοχή του μετά από ενδεχόμενη νίκη τους θα απαιτούσε πάνω από δυο εκατομμύρια στρατιώτες.
Ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση στον Περσικό θα προκαλούσε παγκόσμια ενεργειακή κρίση η οποία θα οδηγούσε σε ανάλογη οικονομική .
Και ενώ οι ΗΠΑ είναι πλέον ενεργειακά αυτόνομες, η Ευρώπη και η Ιαπωνία εξαρτώνται απόλυτα από τους υδρογονάνθρακες που διακινούνται μέσω του Περσικού.

Η ΥΕΜΕΝΗ ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΠΑΡΚΑΜΨΗΣ ΤΟΥ  ΠΕΡΣΙΚΟΥ

Οι ΗΠΑ  και η Σαουδικη΄Αραβία το 2014 προσπάθησαν να παρακάμψουν τον Περσικό και σχεδίασαν ένα αγωγό ο οποίος θα ξεκινούσε από τα κοιτάσματα της Σαουδικής Αραβίας και θα κατέληγε στο λιμάνι της Υεμένης Al Mukala
Η Υεμένη είναι μια χώρα στην οποία μέχρι το 2015 κυβερνούσε η σουνιτκή πλειοψηφία αγνοώντας την σιιτκή . Το Ιράν ως σιιτκό κράτος χρησιμοποίησε την σιιτκή μειονότητα των Χούτι για να προκαλέσει χάος και εμφύλιο  στην Υεμένη για να ακυρωθεί ο σχεδιαζόμενος αγωγός Σαουδικής Αραβίας -Al Mukalla. Το Ιράν θέλει να εξαναγκάσει την Σαουδική Αραβία να εξάγει το πετρέλαιο της από τον Περσικό Κόλπο. Πίσω από το Ιράν βρίσκεται και η Ρωσία η οποία θέλει όλες τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου της Μ.Ανατολής να γίνονται μέσω του Περσικού για να μπορεί σε περίπτωση κρίσης να μπλοκάρει με το Ιράν τα στενά του Ορμούζ ( την έξοδο του Περσικού που ελέγχεται από το Ιράν) για να εκβιάσει ενεργειακά και διπλωματικά την Ευρώπη.
Η Σαουδική Αραβία το 2016 και με τις ευλογίες των ΗΠΑ ενεπλάκη σε πόλεμο με την Υεμένη με στόχο την υποσ΄τηριξη των σουνιτών οπαδών του προέδρου Χαντί έναντι των σιιτών Χούτι.Ο πόλεμος σοβεί μέχρι σήμερα και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.
Η σπουδαιότητα του λιμανιού Al Mukalla αποδείχθηκε το 2016 όταν καταλήφθηκε απο την Αλ Κάιντα . Ως γνωστό οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και άλλων συγγενών οργανώσεων χρηματοδοτούνται από το Κατάρ.Το Κατάρ μέχρι το 2016 χρηματοδοτούσε το Ισλαμικό Κ΄ρατος στην Συρία.Όταν όμως η Ρωσία αναμείχθηκε ενεργά στον πόλεμο και νίκησε το Ισλαμικό Κράτος από κοινού με τις δυνάμεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ , το Κατάρ υποτάχθηκε στην Ρωσία και εντάχθηκε στον άξονα Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας.
Το Κατάρ αποτελεί κράτος με έκταση και πληθυσμού μικρότερο της Κύπρου αλλά διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου στον κόσμο. Το Κατάρ θέλει να πάρει την ηγεσία του Αραβικού κόσμου από την Σαουδικη΄Αραβία και είναι πάντα πρόθυμο να θέσει εμπόδια στα σχέδια των Σαουδαράβων.
Έτσι τον Απρίλιο του 2016 τζιχνατιστές που ανήκαν στην Αλ Κάιντα κατέλαβαν το λιμάνι της Al Mukalla και ενω σοβούσε ο εμφύλιος της Υεμένης.Οι Σαουδάραβες κατά την διάρκεια του πολέμου με την Υεμένη προτιμούσαν τις αεροπορικές επιδρομές και τις βολές πυροβολικού Ωστόσο το λιμάνι Al Mukalla το είχαν αφήσει άθικτο εφόσον το προόριζαν ως εναλλακτική έξοδο για την εξαγωγή των πετρελαίων τους. Το Κατάρ , ως ανταγωνιστής της Σαουδικής Αραβίας, κατέλαβε το λιμάνι με τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα οι οποίες ωστόσο ηττήθηκαν από δυνάμεις Σαουδαράβων και των Η.Α.Ε  (Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) και με την βοήθεια των ΗΠΑ από αέρος τον Αύγουστο του 2016 το λιμάνι είχε  πέσει στα χέρια των φιλικά προσκείμενων Υεμενιτών σουνιτών οπαδών του σουνίτη πρόεδρου Χαντί.

ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Το Κατάρ από τότε έχει απομονωθεί από τα όμορα  του  κράτη και μάλιστα υπάρχει η φήμη ότι το 2018 Σαουδική Αραβία και Η.Α.Ε. ήθελαν να εισβάλουν στο Κατάρ αλλά εμποδίστηκαν από τον τότε Αμερικάνο ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον κάτι το οποίο εκνεύρισε τον Τραμπ ο οποίος τον απέπεμψε και τον αντικατέστησε με τον Πομπέο, πρώην διοικητή της CIA.
Οι Σαουδάραβες όπως είπαμε πιο πάνω , διαθέτουν το σύνολο των κοιτασμάτων τους στα ανατολικά και ετσι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τον Περσικό για να εξάγουν λόγω εγγύτητας . Τελευταία οι Σαουδάραβες άρχισαν την προσπάθεια εξαγωγής απο λιμάνια στα δυτικά, δηλαδή στην Ερυθρά θάλασσα αλλά κι αυτή η προσπάθεια είναι καταδικασμένη εφόσον η Ρωσία ελέγχει τα στενά του Σουέζ έχοντας συνάψει άριστες διπλωματικές σχέσεις με τον πρόεδρο Αλ Σίσι της Αιγύπτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρωσία συνεισέφερε στην διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ πριν από τρία χρόνια αυξάνοντας έτσι την χωρητικότητα της κάτι που σημαίνει περισσότερα έσοδα για την Αίγυπτο το οποίο με την σειρά του σταθεροποιεί τις ήδη άριστες σχέσεις Αιγύπτου -Ρωσίας, σχέσεις που θα φανούν χρήσιμες όταν έρθει η ώρα για τον έλεγχο του Σουέζ.
Αλλά εκτός των παραπάνω η Ρωσία και το Ιράν με την στήριξη τους στους Χούτι της Υεμένης έχουν καταφέρει να ελέγχουν τις περιοχές στα δυτικά της χώρας , δηλαδή την είσοδο του Κόλπου του Άντεν που οδηγεί στην Ερυθρά θάλασσα και το Σουέζ.
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι είναι αδύνατο για τις ΗΠΑ να εμπλακούν σε μακράς διαρκείας πόλεμο με το Ιράν εφόσον τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία μπορούν να στραγγαλίσουν ενεργειακά την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο.
Γιαυτό και ο πόλεμος στον Περσικό δεν θα ξεσπάσει πριν αρχίσει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Ελλάδας-Κύπρου , κάτι το οποίο θα πάρει χρόνια .
Εάν οι ΗΠΑ θελήσουν να χτυπήσουν το Ιράν τώρα τότε θα πρέπει την πρώτη ημέρα να εξολοθρεύσουν το σύνολο του ναυτικού του Ιράν όπως και το σύνολο των στρατηγικών του όπλων-πυραύλων.
Ειδάλλως οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν τακτική περικύκλωσις και πνιγμού του Ιράν. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δράσουν σε πολλά με΄τωπα εκτός απο την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων .Θα πρέπει να ενισχύσουν τους Κούρδους του Ιράν οι οποίοι όπως και αυτοί του Ιράκ και της Συρίας θέλουν την αυτονομία τους.Θα πρέπει επίσης να επιστρέψει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο .Η Τουρκία απο το 2006 που επιβλήθηκε το εμπάργκο εναντίον του Ιράν έως το 2016 που άρθηκε αποτέλεσε την πίσω πόρτα του Ιράν Ο Ερντογάν βοήθησε το ιρανικό θεοκρατικό καθεστώς να επιβιώσει σπάζοντας παράνομα το εμπάργκο με το αζημίωτο.
Μια άλλη πιθανότητα είναι να επιτρέψει ο Τραμπ την  κατάληψη του Κατάρ απο την Σαουδική Αραβία και τα Η.Α.Ε κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί σε μια μέρα χωρίς να πληγούν οι υποδομές εξόρυξης .Έτσι την επόμενη οι εξαγωγε΄ς του αερίου του Κατάρ θα συνεχιστούν κανονικά αλλά απο άλλα χέρια .Τα κοιτάσματα του Κατάρ είναι υποθαλάσσια και βρίσκονται στον Περσικό, ακριβώς εκεί που βρίσκονται και τα ιρανικά . Ιράν και Κατάρ μοιράζονται το ίδιο υποθαλάσσιο


κοίτασμα  όπως φαίνεται από τον χάρτη πάνω. Τα κοιτάσματα χωρίζονται από την διακεκομμένη μαύρη γραμμή.Σήμερα το Ιράν  συνορεύει με το Κατάρ το οποίο είναι σύμμαχος πλέον της Ρωσίας Σύμμαχος της Ρωσίας είναι και το Ιράν . Εάν όμως το Κατάρ Καταληφθεί  από τον αμερικανοκίνητο συνασπισμό Σαουδικής Αραβίας-Η.Α.Ε. το Ιράν θα νοιώσει την καυτή ανάσα των ΗΠΑ ακριβώς πάνω από τα κοιτάσματα που τροφοδοτούν την ισχνή οικονομία του.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου είναι επιτακτική και ότι οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά .

Σχόλια

Ο χρήστης Nikpap είπε…
Όντως ο Γόρδιος Δεσμός του Ιρανικού προβλήματος για να λυθεί χρειάζεται χρόνο και χρήμα. Η Μέση Ανατολή απαρτίζεται από τα εξής κράτη: Ιράν,Τουρκία,Αιγυπτος,Συρία,Ιρακ,Κατάρ,Λίβανος,Σαουδική Αραβία,Η.Α.Ε.,Ιορδανία,Κουβειτ,Μπαχρειν, Ομάν, Ισραήλ ,Υεμένη,Παλαιστίνη, και Κύπρος. Στις παραπανω χώρες και με βάση το παραπάνω άρθρο η Δύση ασκει πιέσεις για προσεταιρισμό κατά κύριο λόγο για ενεργειακά συμφέροντα. Το θέμα όμως είναι όλοι τους πρέπει να επιλέξουν με ποιον πραγματικά είναι. Ήδη το Κατάρ έκανε μια αλλαγή πλεύσης και αυτό θα του κοστίσει. Τελος βλέποντας το χάρτη της περιοχής και συνδέοντας το προηγούμενο άρθρο του παρόντος ιστολογίου ,https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2019/05/blog-post_20.html?m=1 ,εκτιμώ ότι οι γεωγραφικές αποφύσεις της Μέσης Ανατολής , Ελλάδα και Ινδοκίνα είναι πανέτοιμες να απογειωθούν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι . ΚΑΙ Ο ΝΌΩΝ ΝΟΕΙΤΩ.
Ο χρήστης Δημητρης Κ. είπε…
Απ οτι βλεπω η Ρωσια ειναι η μονη που παιζει .."καπως τιμιο παιχνιδι"...Καπως οκ ?? Ολοι οι αλλοι ειναι απιστευτα κλεφτρονια αδηφαγα ..και λυσσασμενα..και μπορει να φαει και το ενα το αλλο απ την απληστια...Το Ιραν μπορει να κοστιζει παρα πολυ να το φανε κι αυτο να αποτρεπει το απ ευθειας ξεσκισμα..Αλλα υπαρχει κι ο προβοκατωρας.... αν το δει αλλιως...και παρασυρει τους παντες στην τρελλα του...Ειδικα αν εχει και σχεδια ευρυτερα των ΗΠΑ....Αυτο ειναι ολο το κλου....διοτι φοβαμαι πως εχει....Αν εχει τοτε τον Ερτογαν ...θα τον αποσυρουν πριν...με οποιο τροπο...Οτι και να σημαινει αυτο...κι η Τουρκια θα γυρισει μετα σε δυο μερες στο μαντρι...και πιθανον να κλεισει και τα Στενα....Τοτε ισως τρεξει το ρολοι αναποδα...