ΓΙΑΤΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ


Greek Spirit
9-9-2018
Η αναταραχή στην Μ.Ανατολή και ο πόλεμος στην Συρία έχουν ως αιτία την προσπάθεια των ΗΠΑ για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.Η εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία μηδενίζει κάθε προσπάθεια των ΗΠΑ για να ελέγξει την Ρωσία.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα λόγο για συμφιλίωση με την Ρωσία αλλά προς το παρόν είναι αδύνατη η απευθείας αντιπαράθεση όταν και για όσο η Ευρώπη εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία.
Η Ευρώπη αποτελεί το μοναδικό χερσαίο σύνορο, την μοναδική ήπειρο που μπορεί να πιέσει την Ευρασιατική ΄Ενωση της Ρωσίας.Η Ευρώπη θα αποτελέσει σε ενδεχόμενο ΓΠΠ το μοναδικό χερσαίο πεδίο μάχης με την Ευρασιατική Ένωση του Πούτιν.
Ο πόλεμος στη Συρία ξέσπασε όταν ο Άσαντ το 2009 αρνήθηκε να συμπράξει στο σχέδιο για την υλοποίηση ενός αγωγού αερίου που θα έφερνε αέριο απο το Κατάρ στην Γερμανία μέσω Σαουδικής Αραβίας -Ιορδανίας -Συρίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας-Αυστρίας. Το σχέδιο αποτελούσε έμπνευση των Γερμανών και Αμερικάνων και ήθελε την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
Ο Άσαντ ήταν ο μόνος ηγέτης που αρνήθηκε το 2009 και το 2011 οι ΗΠΑ-Γερμανία-Κατάρ και Τουρκία προκάλεσαν τον πόλεμο στην Συρία με στόχο την πτώση του πρ. Άσαντ.
Η Ρωσία αναμείχθηκε ενεργά από το 2015 ακριβώς για να βοηθήσει το καθεστώς Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία και να απαγορεύει την υλοποίηση του αγωγού Καταρ-Ευρώπης που θα καταργούσε το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο .
Είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ ηττήθηκαν στην Συρία.Ο Πούτιν πέτυχε τους στόχους του και διατηρησε το ενεργειακό του μονοπώλιο στην Ευρώπη.Επίσης κατάφερε να αποσπάσει το Κατάρ και την Τουρκία απο τον Αμερικανό-γερμανικό άξονα .
Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Οι ΗΠΑ επιμένουν στο όραμα τους για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης απο την Ρωσία.

Οι ΗΠΑ θα κινηθούν σε δύο άξονες .Ο ένας θα αφορά στην υλοποίηση του αγωγού EAST MED και ο δεύτερος την ανατροπή της παρούσας κατάστασης στην Μ.Ανατολή-Συρία και Τουρκία όπου εχει κυριαρχήσει ο ρωσικός παράγοντας με σύμμαχο το Ιράν. Εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να περιορίσουν την ρωσική επιρροή στην Συρία απο΄δω και πέρα τότε θα έχουν ελπίδες για την υλοποίηση του αγωγού Κατάρ-Ευρώπης.
O EAST MED

Η Ρωσία νίκησε στον πόλεμο της Συρίας λόγω της εγγύτητας της με τα πεδία των μαχών.Στρατηγικά βομβαρδιστικά των Ρώσων πολλές φορές εξορμούσαν απο τις βάσεις τους στην Ρωσία, οι χερσαίες δυνάμεις των Ρώσων ανεφοδιάζονταν εύκολα δια θαλάσσης εφόσον τα στενά του Βοσπόρου ήταν ορθάνοιχτα για τα ρωσικά πλοία ,ακριβώς λόγω της συμμαχίας της με την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ μετά τον δεκαετή πόλεμο του Ιράκ έχουν εξαντλήσει τόσο την οικονομία τους όσο και τον στρατό τους και δεν μπορούν πλέον να αναλάβουν χερσαίες επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας .
Ωστόσο και η Ρωσία αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής φύσεως που δεν της επιτρέπουν την διατήρηση της επιρροής της στην Συρία, τουλάχιστον όχι χωρίς την βοήθεια του Ιράν και του Κατάρ.
Το Ιράν ήταν ανέκαθεν σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ και θανάσιμος εχθρός του Κατάρ .
Η Ρωσία αφού νίκησε το Ισλαμικό Κράτος -το οποίο ήταν δημιούργημα του Κατάρ και των ΗΠΑ - έπεισε το Κατάρ να ενταχθεί στον άξονα Ρωσίας-Ιράν .Το Κατάρ δέχθηκε διότι είχε ανάγκη από νέες συμμαχίες για να αντιμετωπίσει την Σαουδική Αραβία με την οποία οι σχέσεις ήταν ανέκαθεν κακές αλλά χειροτέρεψαν όταν το 2016 οι Σαουδάραβες έδωσαν γη και ύδωρ στον Τραμπ και εισέβαλαν στην Υεμένη.Οι Καταριανοί είδαν την Σαουδική Αραβία να μετατρέπεται σε μια τοπική ιμπεριαλιστική δύναμη υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και αναγκάσθηκαν να ενταχθούν στην ρωσική σφαίρα επιρροής.
Η Ρωσία ελέγχοντας το Κατάρ (το οποίο είναι μικρότερο σε έκταση και πληθυσμό απο την Κύπρο αλλά διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου μετά το Ιράν και την Ρωσία)  μπορεί να είναι σίγουρη ότι τελευταίο δεν θα γίνει ποτέ ο τροφοδότης του αγωγού Κατάρ-Ευρώπης , αγωγός που θα καταργούσε το ενεργειακό το μονοπώλιο της Ρωσίας .
Γιαυτό και οι ΗΠΑ έχουν ως στόχο την εισβολή τη Σαουδικής Αραβίας στο Κατάρ.Όπως είπαμε πιο πάνω η Σαουδική Αραβία είναι πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ πλέον και τα δυο τελευταία χρόνια έχει αγοράσει αμερικανικά όπλα ύψους δεκάδων δις δολαρίων. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι στο Κατάρ υπάρχουν Τουρκικά στρατεύματα, μια ταξιαρχία πλήρους συνθέσεως όπως και πολεμικά πλοία.Οι Τουρκικές αυτές δυνάμεις έχουν ως αποστολή την προστασία του κρατιδίου του Κατάρ απο ενδεχόμενη Σαουδαραβική εισβολή. 

Εάν οι Σαουδάραβες εισβάλουν στο Κατάρ με την αμερικανική προτροπή τότε οι τουρκικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Κατάρ θα εμπλακούν στην ουσία με συμμάχους των ΗΠΑ κάτι που θα δώσει το δικαίωμα στον Τραμπ να σκληρύνει την ακόμα περισσότερο  στάση του απέναντι στον Ερντογάν σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.
Βέβαια, ενδεχόμενη αμερικανοκίνητη εισβολή της Σαουδικής Αραβίας στο Κατάρ θα σημάνει και την προσβολή του άξονα Ιραν-Τουρκίας-Ρωσίας-Κατάρ. Δηλαδή, οι ΗΠΑ θα προκαλέσουν απροκάλυπτα το Ιράν το οποίο βρεθεί ανάμεσα στο δίλημμα να επέμβει προς υποστήριξη του συμμάχου του Κατάρ ή να αφήσει τις ΗΠΑ να καταλάβουν το Κατάρ μέσω της Σαουδικής Αραβίας.  
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το Ιράν δεν θα επέμβει και δεν θα στηρίξει ανοικτά το Κατάρ να αντιμετωπίσει μια σαουδαραβική εισβολή υποκινούμενη απο τις ΗΠΑ. Εκτιμώ επίσης ότι οι τουρκικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Κατάρ θα σκορπίσουν πιο γρήγορα απ΄όσο χρειάζεται μια π@ρδή να διαλυθεί στον αέρα., ειδικά ένα η σαουδαραβική εισβολή υποστηριχθεί συγκεκαλυμμένα απο την αμερικανική αεροπορία.
Εδώ πρέπει να πούμε ότι η Σαουδική Αραβία ΔΕΝ μπορεί να τροφοδοτήσει με αέριο και πετρέλαιο την Ευρώπη στον βαθμό που έχουμε μ[αθει να πιστεύουμε διότι έχει ''στεγνώσει΄΄ και μάλιστα ο πρίγκηπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβία που εκτελεί χρέη κυβερνήτη, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάντ, έχει εξαγγείλει ένα τριακονταετές σχέδιο μετάβασης της σαουδαραβικής οικονομίας απο την οικονομία των εξαγωγών πετρελαίου σε αυτή των επενδύσεων σε άλλους τομείς (τεχνολογία-ανώτατη εκπαίδευση κ.α. ) όπως επίσης την μετάβαση απο την χρήση υδρογονανθράκων εντός της Σαουδικής Αραβίας στην χρήση ΑΠΕ.
Μόνο το Κατάρ διαθέτει ικανά κοιτάσματα, γιαυτό και πρέπει να αποκτηθεί από τις ΗΠΑ.
Η ενδεχόμενη απόκτηση του Κατάρ από τις ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα τις καταστήσει ικανές για να τροφοδοτήσει την Ευρώπη και αυτό διότι η Ρωσία ελέγχει τα στενά του Άντεν και του Σουέζ μέσω του εμφυλίου της Υεμένης και του καθεστώτος Αλ Σίσι στην Αίγυπτο αντίστοιχα.
Η μόνη δίοδος για τα κοιτάσματα του Κατάρ.εάν και εφόσον αυτό κατακτηθεί απο την Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ, είναι η χερσαία διαδρομή δια μέσω Σαουδικής Αραβίας-Ιορδανίας και Ισραήλ, εφόσον η Συρία και η Τουρκία είναι απαγορευμένες κατευθύνσεις λόγω ρωσικού παράγοντα.
Εδώ επανέρχεται στο προσκήνιο η αναγκαιότητα του Ισραήλ και του EAST MED .Έτσι εξηγείται και η αδυναμία και η εύνοια του Τραμπ προς το Ισραήλ.Το Ισραήλ και ο EAST MED θα αποτελέσουν τον απόλυτο αγωγό, τον υπεραγωγό ,που όχι μόνο θα ενώσει τα κοιτάσματα Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου και Ελλάδας που είναι ισάξια και ίσως μεγαλύτερα από της Μ.Ανατολής και Ιράν, αλλά θα ενώσει και τα κοιτάσματα του Κατάρ που είναι τα τρίτα στον κόσμο. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η Ρωσία ως εξαγωγέας αερίου στην Ευρώπη θα σβήσει από τον χάρτη
Δεδομένου ότι η Ρωσική οικονομία εξαρτάται απόλυτα από τις εξαγωγές αερίου εύκολα κανείς συμπεραίνει ότι ο Πούτιν θα κάνει ότι είναι δυνατόν , ακόμα και πόλεμο , για να ακυρώσει τον EAST MED. Το πιο πιθανό είναι να διατάξει τον υποχείριο του, τον Ερντογάν, να κάνει θερμό επεισόδιο σε Κύπρο και Αιγαίο
Ποιο πάνω αναφέραμε ότι ενδεχόμενη εισβολή της Σαουδικής Αραβίας στο Κατάρ και ενδεχόμενη κατάληψη του, θα επιφέρει και τεράστιο χτύπημα την Ρωσία και όχι μόνο στο prestige της ως εγγυήτρια δύναμη της συμμαχίας Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας -Κατάρ, αλλά και ως χώρα παραγωγός αερίου εφόσον στην Σιβηρία η Ρωσία συνεργάζεται στενά με το Κατάρ στην εξόρυξη αερίου. Η Ρωσία έχει ανάγκη την τεχνογνωσία των Καταριανών στην εξόρυξη αερίου.
Παλαιότερα χρησιμοποιούσε την τεχνογνωσία της Γαλλικής ΤΟΤΑL , δηλαδή η Ρωσία παρόλο που παράγει αέριο εδώ και δεκαετίες έχει ακόμα ανάγκη την τεχνογνωσία του Κατάρ και άλλων για να διατηρήσει τον ρυθμό παραγωγής της.
Αυτά για την ώρα, σε άλλο άρθρο θα αναλύσουμε την εξάρτηση των οικονομιών Ιράν , Ρωσίας και Τουρκίας απο την διακίνηση ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο και πως ο Τραμπ έχει καταφέρει να περιορίσει αυτό το φαινόμενο




Σχόλια

Ο χρήστης Nikos-ro είπε…
Μπορεί να μην σχολιάζουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι , δεν διαβάζουμε τις αναλύσεις σου προσεκτικά. Πολύ φοβάμαι ότι έχεις δίκιο. Τα δεδομένα για τώρα είναι αυτά. Τώρα αν κάτι επέλθει αλλάζοντας τα παραπάνω δεδομένα , δεν έχω το προφητικό χάρισμα να το πιστοποιήσω.
Ο χρήστης Dr. Spy είπε…
Τυχαία ξεκίνησα πριν κάποια χρόνια να διαβάζω τα άρθρα σας ούτε και θυμάμαι πως!
Δεν σταμάτησα έκτοτε!
Θερμά συγχαρητήρια!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αρα η ρωσια ειναι θανασιμος εχθρος του ελληνισμου
αλλα μας λενε διαφοροι γελοιοι απατεωνες προφητολογοι τρελοπονοι βιβλιοπωλες.....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δηλαδή εσύ ταυτίζεις τον Ελληνισμό με τα πετρέλαια; Εύχομαι να μην αντληθούν ποτέ. Ετσι κι αλλοιώς άλλοι θα ωφεληθούν.
Ο χρήστης stef είπε…
Η Ρωσία κοιτάει τα συμφέροντα της όπως θα έπρεπε να κάνουμε και εμείς.Την έχουμε απαρνηθεί αρκετές φορές,με διαταγές του πα'ι'ατ ο τσιπρακος είχε απελάσει και 2 πρόξενους ρώσους.Αν είχαμε τα ...ίδια να φερθούμε όπως πρέπει και όχι όπως μας διατάζουν θα μας αντιμετώπιζαν αλλιώς οι Ρώσοι.Εμείς φταίμε.