Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΜΕΣΩ ΚΥΠΡΟΥ

Δώστε προσοχή στην παρακάτω σειρά άρθρων όπου θα διαπιστώσετε με ακλόνητα στοιχεία και αποδείξεις ότι ο Πούτιν συνεχίζει την τακτική των μετασοβιετικών προέδρων οι οποίοι κατάκλεψαν την Ρωσία.  Θα διαπιστώσετε ότι η λαθραία εξαγωγή κεφαλαίων γίνεται μέσω Κύπρου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που όλη η ''προφητειολογική'' προπαγάνδα του Πούτιν περί Ξανθού Γένους που θα σώσει Ελλάδα και Κύπρο, έχει ρίζες στην Κύπρο και σε ρασοφόρους Κύπριους οι οποίοι δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα....
Foc
us

Οι «φίλοι του Πούτιν», η Κύπρος και τα άφαντα δισεκατομμύρια

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 13 Σεπτεμβριου 2018
Έχει πυρηνικά. Μπορεί να επηρεάζει, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, τις εκλογές άλλων χωρών. Να επιδίδεται σε γεωπολιτικά παιχνίδια στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Και ο πρόεδρός της, όπως φάνηκε στο συνάντηση κορυφής του Ελσίνκι τον Ιούλιο, έχει τη δύναμη να κοντράρει στα ίσια τον πλανητάρχη Τραμπ.
H Ρωσία είναι υπερδύναμη αλλά όχι σε επίπεδο οικονομίας – τουλάχιστον στα χαρτιά. Το 2017 το ΑΕΠ της ανερχόταν σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή ήταν κατά ένα ολόκληρο τρισεκατομμύριο μικρότερο από αυτό της πολιτείας της Καλιφόρνιας, ενώ η Ιαπωνία, η Γερμανία, Ιταλία, η Κορέα, η Βραζιλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση οικονομικά απ’ ό,τι η «ρωσική αρκούδα». Και φυσικά οι ΗΠΑ εμφανίζουν υπερδεκαπλάσιο ΑΕΠ, ενώ η Κίνα επταπλάσιο.


Παρά την οικονομική «κατρακύλα» της Ρωσίας, οι ελάχιστοι Ρώσοι που έχουν στα χέρια τους την μερίδα του λέοντος των ρωσικών κεφαλαίων, στηρίζουν τον πρόεδρο. «Οι ολιγάρχες αποτελούν ουσιαστικό μέρος του μηχανισμού ισχύος του Πούτιν» αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας Quartz, η οποία επικαλείται πρόσφατη έρευνα από τους οικονομολόγους Thomas Piketty, Gabriel Zucman και Filip Novokmet. Σύμφωνα με την έρευνα των οικονομολόγων ο πλούτος που αποκόμισαν οι ολιγάρχες και τους έκανε να δηλώνουν πιστοί ακόλουθοι του Πούτιν προέκυψε από τους φυσικούς πόρους και τα αποθέματα της χώρας.
Όπως και να το δει κανείς, η Ρωσία θα έπρεπε να είναι πλούσια. Διαθέτει υπεραφθονία φυσικών πόρων – προφανώς και είναι υπερδύναμη στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά έχει και άνθρακα, σιτηρά, θαλασσινά και τεράστια αποθέματα ορυκτών. Αν και εξήγαγε ελάχιστα επί ΕΣΣΔ, αυτό άλλαξε άρδην μετά την κατάρρευση το 1991. Μεταξύ 1993 και 2015, η Ρωσία εξήγαγε κατά μέσο όρο περίπου 10% ετησίως περισσότερα από ό, τι εισήγαγε.
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Ρωσία
Τα διαρκή εμπορικά πλεονάσματα από εξαγωγές είναι ένας σίγουρος τρόπος για να συσσωρεύσει κανείς πλούτο στο εξωτερικό. Συνηθίζεται δε όταν υπάρχει πλεόνασμα, είτε αυτό έχει δημιουργηθεί από ιδιωτικές επιχειρήσεις είτε από κράτη, να γίνονται επενδύσεις ώστε αυτό να αυγατίσει.
Οπότε τι συμβαίνει με τη Ρωσία; Οι πλεονασματικές εξαγωγές δεκατριών χρόνων θα έπρεπε να έχουν παράξει επενδύσεις στο εξωτερικό ίσες με το 230% τουλάχιστον του εθνικού εισοδήματος – χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνονται τα κέρδη από τις επενδύσεις αυτές, τα οποία μπορούσαν να επανεπενδυθούν και να αποδώσουν ακόμα περισσότερα.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλούτου, ωστόσο, δεν εμφανίζεται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία της Ρωσίας. Το 2015, τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της χώρας στο εξωτερικό ανέρχονταν στο 26% του εθνικού εισοδήματος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Pikety, Zucman και Novokmet.
Με απλά μαθηματικά μπορεί κανείς να καταλάβει ότι ένα μέρος των συσσωρευμένων πλεονασμάτων, που υπερβαίνουν το 200% του εθνικού εισοδήματος της Ρωσίας, έχει εξαφανιστεί. Λαμβάνοντας υπόψη τις αποδόσεις που θα είχαν οι επενδύσεις αυτών των πλεονασμάτων, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το σύνολο του χαμένου ρωσικού πλούτου στο εξωτερικό φτάνει ή και ξεπερνά το 300% του ΑΕΠ. Το 200-300% του ρωσικού ΑΕΠ, με τα δεδομένα του 2017, ισοδυναμεί με 3,2-4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων που λείπουν πιθανότατα φυγαδεύτηκαν από τη χώρα μέσω υπεράκτιων συναλλαγών, που δεν αποτυπώνονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία. Η ταχεία ιδιωτικοποίηση που ακολούθησε την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης έθεσε αυτό τον μηχανισμό σε κίνηση και περιελάμβανε κρατικά περιουσιακά στοιχεία που πωλούνταν «μπιρ παρά» και συγκεντρώνονταν σε λίγα χέρια.
Την πτώση της ΕΣΣΔ, κρίσιμη καμπή της οποίας υπήρξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Αυγούστου 1991, ακολούθησαν οι ιδιωτικοποιήσεις
Η συσσώρευση ρωσικού πλούτου σε υπεράκτιες δικαιοδοσίες φαίνεται ότι συνεχίστηκε τις επόμενες δεκαετίες μετά την πτώση. Χρησιμοποιώντας κάποια διαθέσιμα επίσημα δεδομένα, οι συντηρητικές εκτιμήσεις των οικονομολόγων είναι ότι το 2016 ο κρυφός offshore πλούτος ήταν περίπου τριπλάσιος από την κατοχή καταγεγραμμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. «Ο πλούτος που κατέχουν οι πλούσιοι Ρώσοι στο εξωτερικό -στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελβετία, στην Κύπρο και σε παρόμοια υπεράκτια κέντρα- είναι περίπου όσος κατέχει ολόκληρος ο πληθυσμός στη Ρωσία», ανέφεραν.
Ο Πούτιν, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 2000, δεν έχει παίξει μικρό ρόλο στην διασφάλιση της ροής του υπεράκτιου και του εγχώριου πλούτου της Ρωσίας στα χέρια των λίγων. Για την ακρίβεια φαίνεται να έχει έναν από τους πρώτους ρόλους.
Στις αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung για το «Δίκτυο Πούτιν» στα Panama Papers ξεδιπλώθηκε ένα γαϊτανάκι εκατοντάδων εκατομμυρίων που ενέπλεκε offshore οι οποίες συνδέονται με φίλους του ρώσου προέδρου. Οι φίλοι αυτοί είναι πιθανόν να δρούσαν για λογαριασμό του. Στο γαϊτανάκι του χρήματος, πέρα από τις offshore, εμφανίζονταν και παραρτήματα ρωσικών τραπεζών στην Κύπρο, καθώς και κυπριακές εταιρείες.

#2. Το παράδειγμα του «Δικτύου Πούτιν» στα Panama Papers

Είθισται, όταν έχεις χρήματα παρκαρισμένα σε φορολογικούς παραδείσους και θέλεις να τα εμφανίσεις για να κάνεις μία επένδυση ή να τα βάλεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας σου, να χρησιμοποιείται η «οδός των δανείων».
Μία τράπεζα με «φιλικούς» ή αγαθούς σκοπούς χορηγεί δάνειο σε offshore εταιρεία ή εταιρείες συμφερόντων σου, χωρίς απαραίτητα να φαίνεται ότι είναι δικές σου, το οποίο θα αποπληρωθεί με τα «παρκαρισμένα». Αποτέλεσμα είναι το χρήμα που βρίσκεται εκτός συστήματος, σε λογαριασμούς offshore εταιρειών, να μπαίνει στο σύστημα και να δικαιολογείται από την αποπληρωμή του δανείου. Το δάνειο μπορεί να έχει ληφθεί με εγγύηση τα «παρκαρισμένα» περιουσιακά στοιχεία και η διαδρομή του χρήματος μπορεί να θολώσει με διαδοχικά δάνεια, από παράρτημα τράπεζας σε άλλη χώρα προς offshore και από εκεί η πρώτη offshore να χορηγήσει δάνειο σε δεύτερη offshore, η δεύτερη σε τρίτη και ούτω καθεξής.
Όπως φάνηκε από τα Panama Papers, η Sandalwood Continental Limited ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος ολόκληρου του «δικτύου Πούτιν». Ένας από τους ρόλους Sandalwood ήταν να δανείζεται χρήματα από τη Russian Commercial Bank (RCB) στην Κύπρο, η οποία συνδέεται με την ρωσική κρατική τράπεζα VTB.
Τα κεντρικά γραφεία της Mossack Fonseca στην Πόλη του Παναμά
Σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων της Mossack Fonseca από το ICIJ, περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια διακινήθηκαν στο δίκτυο Πούτιν μεταξύ του 2008 και του 2013, με το μεγαλύτερο μέρος τους να περνά μέσα από την Sandalwood.
Τον Σεπτέμβριο του 2009, ένας υπάλληλος του τμήματος συμμόρφωσης της Mossack Fonseca, της παναμέζικης νομικής εταιρείας που βρέθηκε στο επίκεντρο των αποκαλύψεων των Panama Papers, σήμανε συναγερμό για μία συναλλαγή 103 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσε την Sandalwood Continental Limited. Το δάνειο προερχόταν από την RCB Κύπρου, ενώ επιβλέπων της συναλλαγής ήταν ο Βλάντιμιρ Χοτίμσκι, στέλεχος της ρωσικής τράπεζας Bank Rossiya και φίλος του Πούτιν.
Παρένθεση: Η Bank Rossiya έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ την έχει χαρακτηρίσει ως προσωπικό ταμείο του Πούτιν. Τη δεκαετία του 1990, ο Πούτιν και οι ιδιοκτήτες της Bank Rossiya δημιούργησαν ένα είδος συνεταιρισμού – μια μικρή, κλειστή κοινότητα. Ο συγκεκριμένος «συνεταιρισμός» κατείχε έναν τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος ήταν κοινός για όλα τα μέλη της κοινότητας. Κάθε μέλος μπορούσε να βάλει ή να σηκώσει χρήματα από τον κοινό τραπεζικό λογαριασμό.
Στην περίπτωση του δανείου των 103 εκατομμυρίων δολαρίων, το ποσό που δόθηκε από την RCB στην Sandalwood προχώρησε από την τελευταία ως δάνειο προς την κυπριακή Horwich Trading. Ο επιβλέπων τη συναλλαγή Βλάντιμιρ Χοτίμσκι από την Bank Rossiya –γνωριζόταν με τον ρώσο πρόεδρο από τα χρόνια της θητείας του στην Αγία Πετρούπολη- ζήτησε στους διευθυντές της Sandalwood, που ήταν υπάλληλοι της Mossack Fonseca, να υπογράψουν τη τη σύμβαση δανείου προς την Horwich Trading «εσπευσμένα».
Παράρτημα της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας (RCB) στην Κύπρο
Ο συνιδρυτής της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας Γιούργκεν Μόσακ έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμα: «Πιστεύω ότι αυτό είναι ευαίσθητο ζήτημα». Ήταν ανήσυχος ότι μπορεί «να παρακολουθούμε συναλλαγές αμφιβόλου προέλευσης και σκοπού». Οι υπογραφές των διευθυντών μπήκαν αφού η Mossack Fonseca έλαβε εγγυήσεις ότι θα αποζημιωθεί σε περίπτωση που προκύψουν νομικές ευθύνες για τη συναλλαγή.
Ανάμεσα στο 2009 και το 2012, η πιστωτική γραμμή της Sandalwood στην RCB έφτανε τα 800 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν από την Mossack Fonseca. Τα δάνεια της RCB προς την Sandalwood ήταν ασυνήθιστα. Πήγαν σε έναν δανειολήπτη, ο οποίος δεν είχε εμφανές επιχειρηματικό μοντέλο για την επιστροφή των χρημάτων ενώ δεν υπήρχαν εμφανείς εγγυήσεις. Τα περισσότερα δεν απαιτούσαν τμηματικές πληρωμές, αντ’ αυτού στηρίχθηκαν σε μια υπόσχεση ότι ολόκληρο το ποσό θα επιστραφεί μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
Τη διετία 2009-2010 η Sandalwood σύμφωνα με τα έγγραφα των Panama Papers έδωσε με της σειρά της δάνεια περίπου 950 εκατομμύρια δολάρια προς άλλες εταιρείες. Ένα ποσοστό από αυτά μέσω της κυπριακής της Horwich Trading.

#3. Τα δάνεια της offshore προς την κυπριακή εταιρεία

Το δάνειο των 103 εκατομμυρίων δεν ήταν το μοναδικό ανάμεσα στην Sandalwood και την κυπριακή Horwich. Τον Αύγουστο του 2007, η Sandalwood εμφανίζεται να χορηγεί πάνω από 770 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 31 εκατομμύρια δολάρια τότε) προς την Horwich με 8,6% επιτόκιο και αποπληρωμήσε τρία χρόνια. Την ίδια περίοδο η Horwich εμφανίζεται να χορηγεί δάνειο 680 εκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 27,2 εκατομμύρια δολάρια) στην Shepton Holdings Limited με έδρα την Κύπρο και διεύθυνση ακριβώς ίδια με αυτή της Horwich. To ετήσιο επιτόκιο δανεισμού ήταν 11,5% ενώ ο χρόνος αποπληρωμής ήταν τρεις μήνες. Στην Shepton υπήρχε κοινό πρόσωπο με την Horwich. Σε άλλα έγγραφα του 2011 αποκαλύπτεται ότι έχει δοθεί και δάνειο ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την Sandalwood προς την Horwich..
Η Sandalwood λειτουργούσε επίσης ως κρίκος στην αλυσίδα των εναλλαγών δανείων μεταξύ offshore. Εκχώρησε τα δικαιώματα επί των τόκων ύψους εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες, εκ των οποίων μία ανήκε στον Ρολντούγκιν που κατέβαλε 1 δολάριο για να αποκτήσει δικαιώματα σε τόκους 8 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τις συμφωνίες εκχώρησης της Sandalwood και ένα δάνειο από την RCB προς την Sandalwood ανέφεραν ότι τα έγγραφα προκαλούν αρκετά ερωτηματικά και ότι δεν φαίνεται να βγάζουν «οικονομικό νόημα».
Στη Λεμεσό βρισκόταν η έδρα της Horwich κατά την περίοδο των συναλλαγών
Σε συμφωνητικό της Sandalwood τον Φεβρουάριο του 2011 εμφανίζεται ότι πωλεί τα δικαιώματα εσόδων από τους τόκους του δανείου των 200 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει χορηγήσει στην Horwich. Τα δικαιώματα πωλούνται και πάλι σε offshore όπου εμφανίζεται πρόσωπο συνδεόμενο με τον Πούτιν για ένα δολάριο. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δάνειο της Sandalwood προς την Horwich είχε ετήσιο επιτόκιο 4%, δηλαδή απέφερε έσοδα της τάξεως των 8 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, ενώ το περιθώριο αποπληρωμής του δανείου έφτανε έως και τον Φεβρουάριο του 2016.
Και πάλι σε συμφωνητικό της Sandalwood τον Φεβρουάριο του 2011 τα δικαιώματα άλλου δανείου ύψους 89 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε χορηγήσει προς την Horwich εμφανίζονται να πωλούνται σε offshore συμφερόντων του δικτύου Πούτιν. Το επιτόκιο ήταν 4% και η τελική ημερομηνία αποπληρωμής ορίστηκε για Φεβρουάριο του 2016. Και πάλι το τίμημα για την εκχώρηση των δικαιωμάτων ήταν ένα δολάριο: έτσι με το συγκεκριμένο συμφωνητικό ελήφθησαν έσοδα από τους τόκους περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Στην ίδια περίοδο τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και για ακόμα 11 εκατομμύρια δολάρια, στα πλαίσια άλλου δανείου από την Sandalwood προς την Horwich, τα δικαιώματα του οποίου παραχωρήθηκαν σε offshore και πάλι για ένα δολάριο. Και πάλι το επιτόκιο ήταν 4%. Συνολικά για τρία δάνεια, μέλη του «Δικτύου Πούτιν» με 3 δολάρια απέκτησαν το δικαίωμα να εισπράττουν από την Horwich τόκους ύψους σχεδόν 12 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για χρονικό διάστημα πέντε ετών.
Από τα αρχεία που τηρούνται στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη στην Κύπρο φαίνεται ότι η Horwich ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2006 λίγους μήνες πριν ξεκινήσουν οι δανειοδοτήσεις από την Sandalwood. Στη «λίστα παλαιών και νέων μετόχων» της Horwich εμφανίζεται ένας κύπριος δικηγόρος, και μία εταιρεία στην οποία εμφανίζεται ως διευθυντής ο κύπριος δικηγόρος. Η εν λόγω εταιρεία έχει ίδια διεύθυνση με την Horwich και το γραφείο του κύπριου δικηγόρου.

4#. Οι πρωταγωνιστές του δικτύου

Βασικό ρόλο στο δίκτυο Πούτιν φέρεται να έχει παίξει ένας γνωστός στα ρωσικά μουσικά δρώμενα βιολοντσελίστας, ο Σεργκέι Ρολντούγκιν, του οποίου η φιλία με τον ρώσο πρόεδρο ήταν πιθανώς το εισιτήριο για να ενταχθεί στο κλειστό κλαμπ των μετόχων της Bank Rossiya. Οι δεσμοί του Ρολντούγκιν με τον Πούτιν πάνε δεκαετίες πίσω. Οι στενές σχέσεις των δύο αντρών τεκμηριώνονται σε φωτογραφία που τραβήχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ο Ρολντούγκιν βάπτισε την κόρη του Πούτιν. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στην KGB ο ρώσος πρόεδρος ήταν στην ίδια τάξη με τον αδερφό του Σεργκέι, τον Γιεβγένι Ρολντούγκιν. Το 2010 αποκαλύφθηκε ότι ο συγκεκριμένος βιολοντσελίστας κατείχε ποσοστό άνω του 3% της Bank Rossiya. Παρά τις τραπεζικές μετοχές που εμφανίζονταν στην κατοχή του, ο Σεργκέι Ρολντούγκιν είχε δηλώσει στους New York Times ότι δεν είναι εκατομμυριούχους.
Ως ιδιοκτήτης της Sandalwood εμφανιζόταν ο Όλεγκ Γκόρντιν, ένας επιχειρηματίας που είχε εργαστεί σε «υπηρεσίες επιβολής του νόμου», σύμφωνα με έγγραφα για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην RCB που βρέθηκαν στα Panama Papers. O Γκόρντιν εμφανιζόταν και ως πληρεξούσιος σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρείας του Σεργκέι Ρολντούγκιν.
Ο βιολοντσελίστας Σεργκέι Ρολντούγκιν (αριστερά), ο πρωθυπουργός (τότε) Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος (τότε) Ντμίτρι Μεντβέντεφ τον Νοέμβριο του 2009 στην Αγία Πετρούπολη EPA/DMITRY ASTAKHOV
Όταν η Sandalwood άνοιξε λογαριασμό στην RCB Κύπρου o μόνος συνεργάτης που ονόμασε ήταν η Horwich. Όμως, η σημασία της κυπριακής εταιρείας στο δίκτυο Πούτιν εκτείνεται πέρα από τα δάνεια και φτάνει έως και τις μετοχές της Bank Rossiya που είχε αγοράσει από την Sandalwood, τις οποίες αργότερα πούλησε σε εταιρεία που ανήκε στην οικογένεια Σεμόλοφ. Σημειώνεται ότι ο Κίριλ Σεμόλοφ παντρεύτηκε το 2013 την κόρη του ρώσου προέδρου, Κατερίνα Πούτινα.
Ο πατέρας του Κίριλ, Νικολάι Σεμόλοφ ήταν ήδη ιδιοκτήτης του 3,2% της Bank Rossiya όταν μέσω της εταιρείας του Aktsept απέκτησε το 5,53%. Η διαφορά του 2,33% των μετοχών μεταβιβάστηκε από την κυπριακή Horwich σε θυγατρική της Aktsept.
Εκτός από τις μετοχές της Bank Rossiya, η Horwich εμφανιζόταν να κατέχει και άλλα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το 20,7% της κατασκευαστικής εταιρείας OJSC Transsignalstroy, με έσοδα που το 2012 ξεπερνούσαν τα 4,4 δισεκατομμύρια ρούβλια (σχεδόν 175 εκατομμύρια δολάρια). Επικεφαλής της κατασκευαστικής εμφανιζόταν ο Γιεβγένι Μάλοφ, ένας από τους πρώην μετόχους της Bank Rossiya.
Ειδικοί που έλαβαν γνώση του περιεχομένου των εγγράφων στα Panama Papers σχετικά με την Sandalwood, τα δάνεια και την Horwich, ανέφεραν ότι ένα από τα πιθανά σενάρια είναι το εξής: τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για να αποπληρωθούν με «παρκαρισμένα» χρήματα από offshore σε φορολογικούς παραδείσους, τα οποία περνώντας από την Horwich δεν φορολογούνται λόγω της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης.
Ο Κίριλ Σεμόλοφ, σύζυγος της κόρης του προέδρου Κατερίνα Πούτινα
Βέβαιο δε θεωρείται ότι οι συγκεκριμένες συναλλαγές με τις αλυσίδες δανείων δημιούργησαν έσοδα για το γαϊτανάκι των offshore που χρησιμοποιήθηκαν για να συλλέξουν τους τόκους. Τα έσοδα όντας «παρκαρισμένα» έξω, επίσης δεν φορολογήθηκαν.
Άλλωστε, για το δάνειο των 103 εκατομμυρίων που αναστάτωσε το τμήμα συμμόρφωσης της Mossack Fonseca, δόθηκε η εξής απάντηση από τον Χοτίμσκι της Bank Rossiya που επόπτευε την συναλλαγή: «Σας ενημερώνουμε ότι τα κεφάλαια από το δάνειο της RCB Κύπρου προς την Sandalwood θα επαναδανειστούν σε εταιρικό όχημα με έδρα την Κύπρο και θα φτάσουν σε μια μεγάλη ρωσική εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης για την αγορά βυτιοφόρων φορτηγών. Αυτή η συναλλαγή θα δημιουργήσει έσοδα από προμήθειες για την Sandalwood. Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι υπάρχει Συνθήκης Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης σε ισχύ μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι δομημένο με αυτόν τον τρόπο. Ελπίζω αυτά να βοηθούν».

Σχόλια

Ο χρήστης ΤΙΜΟΛΕΩΝ είπε…
ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΕΠΕΙΣΕΣ! ΣΟΒΑΡΗ ΠΗΓΗ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΒΡΗΚΕΣ!
"ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΑΤΗ"
ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΟΣΜΟ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΛΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙΣ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΟΥ. ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ!
ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ!