ΠΩΣ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΕ ΑΡΜΕΝΙΑ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΑ


Ο αγωγός αερίου ΤΑΡ( ΤΑΝΑΡ) είναι ένα έργο γερμανικής και αμερικανικής  εμπνεύσεως στην προσπάθεια για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό αέριο.Ο ΤΑΡ φιλοδοξεί να φέρει στην Ευρώπη το αέριο του Αζερμπαϊτζάν από τα κοιτάσματα του στην Κασπία θάλασσα.



Η Ρωσία σήμερα και μέσω του αγωγού Turkish Stream(Blue stream ή south stream) τροφοδοτεί την Τουρκία με αέριο το οποίο φιλοδοξεί να εξάγει και στην Ευρώπη. Η Ρωσία για να εξάγει το αέριο του turkish stream θα πρέπει είτε να κατασκευάσει μια προέκταση του αγωγού αυτού προς Ελλάδα-Ιταλία είτε να χρησιμοποιήσει τον ΤΑΡ όταν αυτός θα είναι έτοιμος το 2020.
Ωστόσο η Ε.Ε. δεν θέλει με κανένα τρόπο τους Ρώσους να εκμεταλλεύονται τον ΤΑΡ ο οποίος παρουσιάζεται ως η απαρχή ενός δικτύου αγωγών από την Κασπία-Ιράν-Ιράκ-Αίγυπτο-Κύπρο-Ισραήλ (ανάμεσα τους και ο east med ), δίκτυο που θα ονομάζεται ΄΄Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος'' και που θέλει να απεξαρτήσει την Ευρώπη από την Ρωσία.
Παρόλα αυτά οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν δεν επαρκούν για την τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω ΤΑΡ και ότι χωρίς το ρωσικό αέριο ο αγωγός θα μείνει κενός τον περισσότερο καιρό. Η αλήθεια είναι ότι ο ΤΑΡ θα μεταφέρει στην Ευρώπη 10 bcn (δις.κυβικά μέτρα) ετησίως ,ποσότητα πού μικρή για τις ανάγκες της Ευρώπης η οποία εισάγει κάθε χρόνο πάνω απο 200 bcm ρωσικού αερίου.
Ο ΤΑΡ είναι ένας αγωγός που δεν θα απειλήσει την ρωσική κυριαρχία στην Ευρώπη αλλά παρόλα αυτά θα προκαλέσει την αντίδραση των Ρώσων οι οποίο τον χρειάζονται για να προεκτείνουν τον turkish stream .
Η Ρωσία έχει κυριολεκτικά περικυκλώσει την ανατολική και κεντρική Ευρώπη με ένα πλέγμα  αγωγών σε Ουκρανία, Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία και Βόρεια θάλασσα.
Ο Turkish Stream δεν θα μπορέσει ποτέ να επεκταθεί προς την Ευρώπη. Η Βουλγαρία το 2014 όταν προσπάθησε να συμπράξει στην επέκταση του αγωγού από κοινού με Σερβία-Αυστρία, είδε την κυβερνήση της να πέφτει με την φυσική παρουσία του Αμερικάνου ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μακ Κέιν όπως και κλιμακίου γερουσιαστών,  βαλλόμενη με κάθε μέσο από το ευρωκοινοβούλιο για αθέτηση της νομολογίας περί εξόρυξης και μεταφοράς αερίου από τρίτους εντός της Ε.Ε.
Το ίδιο έζησε και η Ελλάδα λίγα χρόνια νωρίτερα.
Ο μόνος τρόπος για να ΄΄καπελωθεί ΄΄ ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος από την Ρωσία είναι να χρησιμοποιθεί ο ΤΑΡ για την μεταφορά ρωσικού αερίου.
Οι Ρώσοι έχουν τον τρόπο να εκβιάσουν την κατάσταση και ο τρόπος αυτός έχει σχέση με την Αρμενία.


Η Αρμενία συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν το οποίο είναι ο προμηθευτής του ΤΑΡ. Οι δύο χώρες έχουν βρεθεί πολλές φορές να πολεμούν μεταξύ τους λόγω των διαφορών τους για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα Αρμενικό θύλακα εντός της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν. Το 1991 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν ο οποίο έληξε το 1994 .Η Αρμενία στήριξε το Ναγκόρνο Καραμπάχ και έκτοτε οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες..
Η Ρωσία εδώ και χρόνια διατηρεί μια μεραρχία ρωσικού στρατού στην Αρμενία μαζί με αεροπορία και βαλλιστικούς πυραύλους.


Ο σημερινός πρωθυπουργός της Αρμενίας , Σερζ Σαργκσιάν, είναι ένας πολιτικός που ξεκίνησε την καριέρα απο το πρώην κομουνιστικό κόμμα, είναι άπταιστος στην ρωσική γλώσσα και έχει εντάξει την Αρμενία στην υπό διαμόρφωση Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (Ρωσία-Λευκορωσία-Καζακστάν) Έχει επίσης εξομαλύνει τι σχέσεις της Αρμενίας με την Τουρκία από το 2009 με  την επίσημη  αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.Το 2008 και ενώ ο Μεντβέντεφ εκτελούσε χρέη προέδρου της Ρωσίας ο Σαργκσιάν αποδέχθηκε την ειρηνευτική μεσολάβηση του Ρώσου προέδρου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας. Παρόλα αυτά Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν φθάσει πολύ κοντά σε γενικευμένο πόλεμο με πολλά μεθοριακά επεισόδια μεταξύ μονάδων του πεζικού και ανταλλαγής πυρών πυροβολικού, κάτι ανάλογο με όσα συμβαίνουν στο Κασμίρ μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
Είναι φανερό ότι ο Σαργκσιάν είναι όργανο του Πούτιν και αυτό φαίνεται ακόμα περισσότερο απο τις τελευταίες εξελίξεις .Ο Σαργκσιάν τον Απρίλιο του 2018 διένυε την τελευταία χρονιά ως πρόεδρος της Αρμενίας έχοντας εκλεγεί δύο φορές απο το 2008. Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας δεν θα μπορούσε να επανεκλεγεί σε πολιτική θέση παρά μόνο με τροποποίηση του συντάγματος κάτι που έκανε ο ίδιος και έτσι από πρόεδρος της χώρας τον Απρίλιο του 2018 κατέλαβε την θέση του πρωθυπουργού πυροδοτώντας χάος με διαδηλώσεις από οπαδούς της αντιπολίτευσης οι οποίες μέχρι σήμερα 23-4-2018 συνεχίζονται έχοντας βυθίσει την χώρα στο χάος.
Ο Σαργκσιάν ως γνήσιος υποστηρικτής του Πούτιν μετέρχεται όλες τις μεθόδους των ηγετών συμμάχων του Πούτιν (Ερντογάν-Σι Σινπινγκ και φυσικά του ίδιου του Πούτιν) οι οποίοι με νομικά τερτίπια στο όριο της παρανομίας έχουν εξασφαλίσει την αέναη παραμονή τους στην εξουσία.
Ο Σαργκσιάν έχει εντάξει την Αρμενία στον άξονα Ρωσίας-Τουρκίας-Κίνας-Ιράν και η χρησιμότητα του θα είναι το σαμποτάρισμα του ΤΑΡ .
ΕΆΝ τελικά ο Σαργκσιάν επιβιώσει των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης-το πιο πιθανό- όταν χρειασθεί να δημιουργήσει ένταση με το Αζερμπαϊτζάν στο έτσι κι αλλιώς καυτό θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στο πλευρό του θα έχει και το Ιράν το οποίο έχει πολλές διαφορές με το Αζερμπαϊτζάν στην οριοθέτηση της Κασπίας θάλασσας όπως επίσης  και με την πολυπληθή Αζερική μειονότητα του βόρειου Ιράν .

Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τις Αρμενία και Ιράν για την δημιουργία έντασης στην περιοχή η οποία θα αποτρέψει την εξόρυξη και μεταφορά του Αζερικού αερίου με τον ΤΑΡ. Έτσι θα μπορέσει να εκβιάσει την Ε.Ε. να αποδεχθεί το αίτημα της Ρωσίας για κοινή χρήση του ευρωπαικού τμήματος του ΤΑΡ από Ε.Ε. και Ρωσία.
Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ λίγα μπορούν να κάνουν σε αυτή την περίπτωση. Η Αμερική στέλνει στρατό και δημιουργεί νέες βάσεις στην Αλβανία για τον έλεγχο της Βόρειου Ηπείρου .
Οι ΗΠΑ και Γερμανία θέλουν να είναι σίγουροι ότι οι Βορειοηπειρώτες θα παραμείνουν ήσυχοι .Ο ΤΑΡ διασχίζει την Βόρειο Ήπειρο και η περιοχή πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο των Αλβανών και του επίσημου Αλβανικού κράτους. Οι Βορειοηπειρώτες θεωρούνται εν δυνάμει αυτονομιστές και πηγή έντασης γιαυτό και εδω και τρία χρόνια διώκονται συστηματικά με πολιτικά και οικονομικά μέτρα από τον Ράμα. Αλλαγή εκλογικού νόμου και συγ΄χωνευση των αμιγως Ελληνικών επαρχιών  με αυτές με Αλβανικό πληθυσμό για να αποτραπεί η εκλογή Ελλήνων τοπικών αρχόντων και να νοθευτεί η πληθυσμιακή σύνθεση στην επίσημη καταγραφή, δημεύσεις και καταστροφές ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, διωγμοί ιερέων και καταστροφές εκκλησιών και τώρα Αμερικανικός στρατός μαζί με Ιταλικό και Βρετανικό,όλοι και όλα εναντίον των Βορειοηπειρωτών στο όνομα του ΤΑΡ. Βεβαίως ο τουρκικός στρατός είναι παρών στην Αλβανία από το 1991.

Ωστόσο την Αρμενία δεν μπορούν να την ελέγξουν. Η μόνη χώρα η οποία θα μπορούσε να φιλοξενήσει Αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες θα μπορούσαν να ανακόψουν την δυναμική Ρωσίας-Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν είναι η Γεωργία αλλά μετά την ρωσική εισβολή του 2008 οι Γεωργιανοί θα το σκεφτούν τριπλά .

Πλησιάζοντας στο 2020, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο ΤΑΡ, θα δούμε την μεν Ρωσία να ασκεί πίεση στην Κασπία και την Ε.Ε.-Γερμανία και ΗΠΑ στην Βόρειο Ήπειρο και Βαλκάνια.


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ορθή η ανάλυση του θέματος με τα υπάρχοντα δεδομένα.Βασικά δεν κατάλαβα όμως γιατί οι Η.Π.Α και Γερμανία θεωρούν τους Βορειοηπειρώτες εν δυνάμει αυτόνομιστες.

Είναι τόσο εγκαταλελειμμένοι από το Ελληνικό κράτος διαχρονικά,που ιδέες αυτονομιστικές από την πλευρά τους δεν έχουν καμία ουσία πρός το παρόν και ποιος ξέρει μέχρι πότε.

Οι ίδιοι φοβούνται για την επιβίωσή τους εκεί,παρά να αποτελούν απειλή για τον οποιονδήποτε.

Οι Βορειοηπειρώτες και όχι μόνο, έπρεπε να στηριχθούν εδώ και πολλά χρόνια από το Ελληνικό κράτος σε ένα σήμειο και τα υπόλοιπα θα ερχόταν εν καιρώ.

Δηλαδή σοβαρή οικονομική στήριξη με τον όρο να γεννοβολούν ασύστολα.Ότι έκαναν οι Αλβανοί στο Κόσοβο,ότι κάνουν οι μουσουλμάνοι στη Θράκη κ.τ.λ. και ότι θα γίνει σιγά σιγά στην Ελλάδα από την ανεξέλεγκτη είσοδο παρανόμως ή μη εισερχομένων.

Έχω την γνώμη ότι τέτοιες περιπτώσεις,εν δυνάμει αυτονομιστών,για τις ισχυρές δυνάμεις δεν είναι σκοπός η εξόντωσή τους αλλά η διατήρηση τους σε μια λανθάνουσα κατάσταση ύπνωσης και χρήσης τους σε περίπτωση που η κυβέρνηση μιας χώρας δεν είναι "καλό παιδί".

Έχει ο καιρός γυρίσματα.Απο εκεί που οι μεγάλοι θεωρούν κάποιους αυτονομιστές,ξαφνικά στηρίζουν την αυτονομία τους και τους χαρακτηρίζουν επαναστάτες της ελευθεριας-δημοκρατιας που πρέπει να φτιάξουν κράτος ή να ενωθούν με κάποιο άλλο δίπλα...
Ο χρήστης Γρηγόρης Τσελεπής είπε…
Ευχαριστώ Greek Spirit. Οικονομικά πως θα εξελιχθεί η Αρμενία κ η Ευρασιατική Ενωση ;
Ο χρήστης GREEK SPIRIT είπε…
Ο Σαρκσιαν παραιτηθηκε σημερα υπο την πιεση των διαδηλωσεων.Ο Πουτιν θα βρει αλλον.Η Αρμενια δεν θα ανακαμψει οικονομικα συντομα,πολυ διαφθορα,λιγοι φυσικοι ποροι
Ο χρήστης Ελληνιστικά κράτη είπε…
Ο αγωγός περνά και από το Πόντο. Οι γεωπολιτικοί παίκτες γνωρίζουν πολύ καλά το παιχνίδι της δημιουργίας αυτονομιστικών κινημάτων και αξιοποίησης μειονοτήτων.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Τι εννοείς ακριβώς;