ΚΑΤΑΡ Η ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ



ΚΑΤΑΡ -ΠΩΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ- Η ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΩΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ





Το Κατάρ είναι μια μικροσκοπική χώρα πρώην  Βρετανική αποικία της Αραβικής χερσονήσου που ανεξαρτοποιήθηκε μόλις το 1971 και η η οποία με τα έσοδα από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες  έχει αποδυθεί σε κούρσα επενδύσεων στην Ευρώπη και Μ.Ανατολή .

Στην Μεγάλη Βρετανία έχει εξαγοράσει για 57 χρόνια με 400 εκατομμύρια λίρες το London Park Intercontinental Hotel , κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της γιγάντιας αλυσίδας supermarket Sainsbury’s , κατέχει το 20%  της χρημαστηριακής αγοράς της Βρετανίας , έχει εξαγοράσει την αλυσίδα πολυκαταστημάτων Harrods με 1,5 δις λίρες ,κατέχει μετοχές των τραπεζών Barclays Credit Suisse.

Έχει αγοράσει Βρετανικά οπλικά συστήματα αξίας 500 εκατομμυρίων λιρών και έχει διασώσει την  βρετανική αεροπορική πολεμική βιομηχανία  . Επίσης κατέχει το Ολυμπιακό χωριό του Λονδίνου και τη εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων BAA. Το Κατάρ σχεδιάζει από κοινού με την Βρετανική κυβέρνηση  να επενδύσει επιπλέον 10 δις λιρών σε κατασκευή δρόμων  και στον τομέα της διανομής φυσικού αερίου όπου κατέχει το 85% των εισαγωγών.

Ακόμα και η Βασιλική Κτηματική Υπηρεσία η οποία κατέχει και διαχειρίζεται τα βασιλικά ακίνητα ανήκει στο Κατάρ το οποίο κατέβαλε 100 εκατομμύρια λίρες για την εξαγορά της. Επίσης σχεδιάζεται  κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας ,επένδυσή που θα στοιχίσει 14 δις λίρες.Ο κατάλογος των επενδύσεων του Κατάρ στην Βρετανία είναι ανεξάντλητος



Τα κεφάλαια του Κατάρ δεν αποτελούν απλώς μακροοικονομικά επενδυτικά σχήματα στην Βρετανία αλλά την εξάρτηση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου .Οι διπλωματικές σχέσεις του Κατάρ με την Βρετανία είναι φυσικά παραπάνω από ιδανικές. Ενδεικτικό  της εύνοιας που απολαμβάνουν οι επενδυτικές προσπάθειές του Κατάρ είναι ότι ο εμίρης του Κατάρ πέρυσι έχει φιλοξενηθεί από την Βασίλισσα της Αγγλίας στο ίδιο το παλάτι της .

Εκτός ίσως της οικονομικής διάστασης η Βρετανία νοιώθει ότι εξασφαλίζει  και αυτή στηρίγματα στην Αραβική χερσόνησο όπως ακριβώς και οι ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

Η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι η μόνη χώρα που απολαμβάνει την εισροή κεφαλαίων του Κατάρ. Το Κατάρ υποστηρίζει τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μορσί ο οποίος προέρχεται από Μουσουλμανική Αδελφότητα . Η βοήθεια του Κατάρ στην Αίγυπτο περιλαμβάνει $5 δις τον χρόνο ως έκτακτη βοήθεια και επιπλέον 3$ δις για αγορά κρατικών ομολόγων όπως επίσης και την παροχή φυσικού αερίου σε πολύ χαμηλές τιμές . Η στήριξη του Κατάρ ανησυχεί τους Αιγύπτιους για την ενίσχυση του μουσουλμανικού  φονταμενταλισμού του οποίου πρεσβεύει ο Μορσί.

Εξάλλου είναι κοινό μυστικό ότι το Κατάρ έχει χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα με $3δις τους τζιχαντιστές Σουνίτες αντάρτες εναντίον του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία( σ.σ το κείμενο γράφηκε το 2013 πριν την νίκη του Σίσι)

Η ηγεσία του Κατάρ υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις στο εξωτερικό αποτελούν προσπάθεια μελλοντική εξασφάλισης της ευημερίας στην μετά πετρελαίου εποχή.

To ενδιαφέρον για επενδύσεις έφτασε ως την Σερβία όπου η Εταιρία Επενδύσεων του Κατάρ η οποία  θα επισκεφθεί τον ερχόμενο Ιούνιο την χώρα έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της  για την εξόρυξη άνθρακα και επενδύσεις στον γεωργικό τομέα  .

Στην Βουλγαρία τον Μάιο του 2012 το Κατάρ κατάθεσε 50 εκατομμύρια δολάρια στην Βουλγαρική  Τράπεζα Επενδύσεων τα οποία σκοπεύει να διαθέσει σταδιακά σε μεσαίου μεγέθους επενδύσεις στην Βουλγαρία . Στην Κροατία το ενδιαφέρον του Εμιράτου πήρε την μορφή της θρησκευτικής επιμόρφωσης των εκεί μουσουλμάνων με την ίδρυση Μουσουλμανικού σχολείου.

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις είναι η ίδρυση του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού καναλιού  al jajeera το οποίο εδρεύει στο Κατάρ.

Σύμφωνα με το Σουηδικό Ίδρυμα Έρευνας για την Ειρήνη το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στους αντικαθεστωτικούς της Συρίας και από τον Μάιο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2013 έχει αποστείλει 70 μεταγωγικά αεροπλάνα έμφορτα με όπλα στην Τουρκία τα οποία διανεμήθηκαν στην Συρία.

Το Κατάρ φιλοδοξεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Αραβική χερσόνησο παραγκωνίζοντας την πρωτοκαθεδρία της Σαουδικής Αραβίας η οποία δοκιμάζεται από την λαϊκή δυσαρέσκεια έναντι του βασιλικού οίκου , όπως επίσης και να επηρεάσει την Μ.Ανατολή αλλά και την Ευρώπη. Υποστήριξε την επικράτηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο και την ανατροπή του Καντάφι αλλά και τους φονταμενταλιστές μουσουλμάνους του Μάλι.


Ο επενδυτικός οίστρος του Κατάρ έχει δημιουργήσει σκεπτικισμό στην Ευρώπη . Αν πχ μετά τον Β΄Π.Π οι ΗΠΑ με την οικονομική βοήθεια στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία -και αργότερα στην Κορέα- έφεραν και τον  Αμερικάνικο ή Δυτικό τρόπο ζωής , γιατί να μην συμβεί και αυτό με το Κατάρ. Η διεθνής οικονομική κρίση έχει αποδυναμώσει τον Δυτικό κόσμο και πολλοί λένε ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι ανάλογες αυτών του συμβατικού πολέμου. Υπάρχει άραγε πιθανότητα εκτός από τα Αραβικά κεφάλαια να εισαχθεί και η Αραβική πολιτική και κοινωνική θεώρηση των πραγμάτων ; Αν κάποιος έρχεται εν ειρήνη γιατί να χρηματοδοτεί μια ένοπλη αναμέτρηση στην Συρία;

Στο Κατάρ φιλοξενούνται υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα αλλά την ίδια στιγμή είναι ανοιχτό και για τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης και δεν δίστασε να υποστηρίξει τους αντικαθεστωτικούς εναντίον του Καντάφι και να συμμετάσχει στην επέμβαση του ΝΑΤΟ. Η εξωτερική πολιτική του Εμίρη Αλ Θανί έχει παγκόσμια προοπτική  η οποία δεν περιορίζεται απλά στην απόκτηση κάποιων περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό και θα πρέπει να εξετάζεται υπό το πρίσμα και των πολιτικών επιστημόνων εκτός από αυτό των οικονομολόγων.

Το Κατάρ επιδοτεί τις Μουσουλμανικές προβληματικές  κοινότητες των μεταναστών στην Γαλλία και στην Αγγλία και χτίζει φιλολαϊκό προφίλ ανάμεσα στους περιθωριοποιημένους μετανάστες υποκαθιστώντας το κράτος υπό το πρόσχημα των επενδύσεων .

Αυξάνονται οι φωνές που λένε ότι το οι επενδύσεις του Κατάρ είναι ο δούρειος ίππος του Ισλαμισμού στην Ευρώπη αλλά την ίδια στιγμή αυξάνεται και ο ρυθμός απορρόφησης των επενδύσεων του από τις Ευρωπαϊκές χώρες.




Σχόλια