Τουρκικές δυνάμεις θα αντικαταστήσουν τους Αμερικανούς σε στρατιωτικές βάσεις του Κατάρ

Πρόσφατα το Κατάρ υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για τη δημιουργία μιας ναυτικής βάσης, το σχέδιο θα περιλαμβάνει ένα κέντρο εκπαίδευσης ναυτικών περιπολιών και επιτήρησης. Βασικά, δύο βάσεις πρόκειται να κατασκευαστούν ως το 2022, σύμφωνα με το στρατιωτικό σχέδιο που εκπονήθηκε από το τουρκικό υπουργείο άμυνας.
Εκτός από τις δύο βάσεις στο Κατάρ, εξήντα χιλιάδες (60000) Τούρκοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό, ένα τμήμα από αυτές ειναι οι δύο προαναφερόμενες βάσεις. Το ευρύτερο και πιο φιλόδοξο σχέδιο ασφαλείας που διαμορφώθηκε από την Τουρκία εξηγεί την επέκταση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην Μέση Ανατολή, με προφανείς οικονομικές πτυχές.


ΠΗΓΗ http://www.proelasi.org
 

Ως στιγμής, το Κατάρ ειναι αντιμέτωπο με την νέα κατάσταση: Η Ουάσιγκτον άρχισε να εγκαταλείπει την Ντόχα μετά την πολίτικη ρήξη τον Ιούνιο του 2017. Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι οι Αμερικανοί θα μετακινήσουν τη βάση τους, αλ Ουντεϊντ, στην Ντόχα, σε μια άλλη χώρα. Αυτη η σημαντική κίνηση έχει θεωρηθεί ως μια ευκαιρία για την Τουρκία ώστε να επαναφέρει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή εις βάρος άλλων. Η πραγματική αιτία ειναι η διασφάλιση των οικονομικών και επενδυτικών συμφερόντων των τουρκικών βιομηχανιών.
Η σπουδαιότητα των τουρκικών βάσεων στο Κατάρ εξαρτάται από τις εξελίξεις στην περιοχή. Όταν το Κατάρ ανακοίνωσε ότι είχε πρόθεση να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου 2022, ακολούθως η Τουρκία ανακοίνωσε την στρατιωτική παρουσία της στο Κατάρ από το 2015. Στρατός, περιφερειακή ασφάλεια και ποδόσφαιρο: Ενδιαφέρον συνδυασμός, δεν είναι;
Αμερικανοί αμυντικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) μπορεί να έχουν ήδη ξεκινήσει να εγκαταλείπουν το Κατάρ, να κλείνουν τις αεροπορικές βάσεις τους, και να μελετούν την μετακίνηση σε άλλες χώρες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής: Με μια πρώτη μάτια στην Ιορδανία, Ομάν ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Η ενίσχυση του Κατάρ με τον τουρκικό στρατό θεωρείται ως ένα μέσο για την πλήρωση του κενού που δημιουργείται από τον στρατό των ΗΠΑ όταν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να εγκαταλείψει τη βάση. Για αυτό ο στρατός των ΗΠΑ κατασκεύασε μια στρατιωτική βάση στην έρημο Νεγκέβ το περασμένο έτος.
Η Τουρκία είχε βοηθήσει τις ΗΠΑ να επεκτείνουν και ενισχύσουν την αεροπορική βάση αλ Ουντεϊντ, αυτό θα διευκολύνει την τουρκική αποστολή της αντικατάστασης των Αμερικανών όταν θα αποχωρήσουν. Η Τουρκία προετοιμάζεται να αναλάβει και να ηγηθεί στο Κατάρ.
Ο κύριος λόγος πίσω από την τουρκική ανάπτυξη στο Κατάρ ειναι για να αναλάβει τα μελλοντικά έργα, καθώς εκεί βρίσκονται τριάντα τουρκικές βιομηχανίες που υλοποιούν έργα στην Ντόχα, στον κατασκευαστικό τομέα. Επειδή Άγκυρα και Ντόχα έχουν αμοιβαίως απομονωθεί επιταχύνουν τις διμερείς τους σχέσεις, κυρίως στους οικονομικούς τομείς. Το Κατάρ έχει ήδη ανακοινώσει οτι οι τουρκικοί εμπορικοί συνεταιρισμοί θα έχουν προτεραιότητα στις επιχειρήσεις κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Εξ ου και η σταθερή πρόθεση της Τουρκίας να προστατεύσει αυτές τις μελλοντικές μαζικές επενδύσεις.
Ποτέ άλλοτε η τουρκική επιρροή στην περιοχή δεν υπήρξε τόσο σημαντική από την ήττα της στον πρωτο παγκόσμιο πόλεμο και τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση 
ΠΗΓΗ .http://www.proelasi.org/%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%bf/

Σχόλια