ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ S400 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 
O EAST MED
Greek Spirit 
22-11-2017
Όλο και αυξάνονται οι ενδείξεις  για την ύπαρξη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων αερίου στο τόξο Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου-Κρήτης-Ιονίου, κοιτάσματα τα οποία θέλει να ενώσει ο αγωγός EAST MED  ο οποίος αποτελεί πρόταση του Ισραήλ προς την Ε.Ε.  από το 2011. Το Ισραήλ κατέχει ικανά υποθαλάσσια κοιτάσματα τα οποία πρέπει να εξάγει προς την Ευρώπη Το Ισραήλ έχει αποφασίσει εδώ και τέσσερα χρόνια ότι θα καταστεί εξαγωγέας αερίου τόσο στην Ιορδανία όσο και στην Ευρώπη αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι δίοδοι είναι μόνο δύο, αυτή της Τουρκίας και αυτή του υποθαλάσσιου EAST MED .
Πέρα από τις τερατολογίες καφενειακού επιπέδου περί πολυεπίπεδης συνωμοσίας του Ισραήλ να κατακτήσει την Μεσόγειο η αλήθεια είναι ότι η χώρα αυτή μπορεί να έχει μια όντως πολυσχιδή και παρασκηνιακή εξωτερική πολιτική η οποία ωστόσο δεν παύει να περιορίζεται από το μικρο της μέγεθος αλλά και τα εσωτερικά κοινωνικά προβλήματα που την κατατρέχουν τα τελευταία χρόνια.
Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας είναι σχεδόν μόνιμα κακές με κορυφώσεις όπως το περιστατικό του Μαβί Μαρμαρά το 2010 αλλά και την τελευταία κρίση τον Μάιο του 2017.
Αιτία των εντάσεων είναι η αποτυχημένη  πολιτική του Ερντογάν για να πλασαριστεί ως ηγέτης του καταπιεζόμενου Παλαιστινιακού σουνιτικού πληθυσμού, προσπάθεια που εκτελέσθηκε και με την στήριξη των Κατάρ-Σαουδικής Αραβίας οι οποίες χρύσωσαν την Χαμάς η οποία με την σειρά της ενέδωσε στο φονταμελιστικό Ισλάμ.
Οι σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ αποτελούν καθαρή αποτύπωση του εκρηκτικού και κυκλοθυμικού χαρακτήρα του Ερντογάν κάτι που τρομάζει το Ισραήλ το οποίο επιθυμεί φερεγγυότητα .
Η λύση του χερσαίου αγωγού αερίου που θα διατρέχει την Τουρκία είναι ένα θέμα που έχει φανατικούς οπαδούς και εξίσου φανατικούς εχθρούς τόσο στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ όσο και ανάμεσα στον απλό κόσμο.
Το Ισραήλ εάν πρόκρινε την εξαγωγή του αερίου του δια μέσω Τουρκίας θα το έκανε με ένα υποθαλάσσιο αγωγό απο την Χάιφα έως τα νότια παράλια της Τουρκίας,περίπου 80 ν.μ και κατόπιν μέσω χερσαίου αγωγού μέχρι την βόρεια Τουρκία όπου περνάει ο ΤΑΡ.
Ωστόσο φαίνεται ότι τελικά το Ισραήλ θα προκρίνει και θα επιμείνει στην κατασκευή του EAST MED ένα πρότζεκτ το οποίο έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. παρόλο την δυσκολία του.
Τα βάθη της Μεσογείου σε όλη την διαδρομή του αγωγού είναι της τάξεως των 2000-3000 μέτρων και το ίδιο ισχύει για τα κοιτάσματα .
Ακριβώς επειδή τα κοιτάσματα βρίσκονται πολύ βαθιά η εξόρυξη τους είναι κοστοβόρα και για να αντισταθμιστεί αυτό το μειονέκτημα θα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι είναι τουλάχιστον τεράστια.
Έτσι το αρχικό υψηλό κόστος εξόρυξης το οποίο θα καταστήσει ελλειμματική την εξόρυξη θα αποσβεσθεί σε βάθος χρόνου με την παραγωγή σε βάθος δεκαετιών. Τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου πρέπει να ενωθούν με τον EAST MED  προκειμένου να γίνουν δελεαστικά για τις εταιρίες εξόρυξης. 

Αυτός είναι ένα πολύ σοβαρός λόγος για να εγκαταλειφθεί εντελώς η προοπτική του χερσαίου αγωγού δια μέσω Τουρκίας διότι το Ισραήλ θα έμενε μόνο του να εκμεταλλεύεται τα δικά του κοιτάσματα τα οποία δεν αποτελούν και τόσο δελεαστική προοπτική για τους ανάδοχους .
Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.
Η Ρωσία δεν θέλει ούτε να ακούει για τον EAST MED εφόσον αυτός θα σημάνει όχι μόνο το σπάσιμο του ενεργειακού μονοπωλίου της στην Ευρώπη αλλά ίσως και να καταστήσει την Ευρώπη ενεργειακά ανεξάρτητη.
Η Ρωσία αναμείχθηκε στον πόλεμο της Συρίας ακριβώς για να εμποδίσει την πτώση Άσαντ ο οποίος ήταν ο μοναδικός ηγέτης που δεν ήθελε την κατασκευή του αγωγού Κατάρ-Ιορδανίας-Συρίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Βόρειας Ηπείρου-Ιταλίας-Αυστρίας και τελικά Γερμανίας.
Η Ρωσία πέτυχε την ακύρωση των σχεδίων του Κατάρ-Γερμανίας για τον αγωγό αυτό και όχι μόνο αυτό αλλά κατάφερε και να αποσπάσει την Τουρκία και το Κατάρ απο τον άξονα Γερμανίας-Κατάρ-Τουρκίας.
Η Ρωσία δεν βλέπει με καλό μάτι τις προσπάθειες του Ισραήλ για τον EAST MED. Το δε Ισραήλ σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σύμμαχο της Ρωσίας .Το 2013-14 το Ισραήλ βλέποντας με τρόμο το άνοιγμα Ομπάμα προς το Ιράν στράφηκε στην Ρωσία για βοήθεια πονταροντας στο ότι όλο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο του αποτελούνταν απο Εβραίους γεννημένους στην ΕΣΣΔ και είχαν άρρηκτους δεσμούς με την Ρωσία. 
Ο Πούτιν τους ξεκαθάρισε ότι εάν θέλουν να προσδεθούν στο ρωσικό άρμα τότε θα πρέπει να ξεχάσουν τα προνόμια που είχαν με τις ΗΠΑ ( βλέπε Εβραϊκό λόμπι-AIPAC The American Israel Public Affairs Committee κτλ) και ότι θα αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος της ευρασιατικής ένωσης.
Το Ισραήλ δεν δέχθηκε αυτή την σχέση και αποτραβήχτηκε αναμένοντας τον Τραμπ. Παράλληλα το Ισραήλ συνέχισε τις παρασκηνιακές προσπάθειες για τον έλεγχο του Ιρακινού Κουρδιστάν του Μπαρζανί και σε κάθε περίπτωση έκανε ότι μπορούσε για την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στα εδάφη της βόρειας Συρίας προκειμένου να έχει ενα προτεκτοράτο το οποίο θα πα΄ρει τον έλεγχο των υδάτων των Τίγρη και Ευφράτη , ύδατα τα οποία αποτελούν ζήτημα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου για την Μ. Ανατολή . 

Η Ρωσία απο την στιγμή που ανακήρυξε την Τουρκία ως σύμμαχο της είναι περίπου αντίθετη με την ίδρυση του Κουρδικού κράτους και συνεπώς αντίθετη με τις βλέψεις του Ισραήλ. 
Το Ισραήλ με την σειρά του έχει συνάψει απο το 2013 στρατιωτικό σύμφωνο συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία για την αντιμετώπιση του Ιράν.Η Σαουδική Αραβία τελευταία βλέπουμε ότι σε αντίθεση με το Κατάρ επέλεξε τις ΗΠΑ και μάλιστα ε΄φθασε σε σημείο να πουλήσει την κρατική πετρελαϊκή εταιρία ARAMCO στις ΗΠΑ και να αγοράσει αμερικανικά όπλα πολλών δις.Συνεπώς το Ισραήλ που έχει συμμαχήσει με την Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο Αμερικανικό στρατόπεδο και σε κάθε περίπτωση σε αντιδιαστολή με τον άξονα Τουρκίας-Ρωσίας-Κατάρ.
Εξάλλου οι ΗΠΑ βλέπουν με καλό μάτι τον EAST MED εφόσν θα αποδυναμώσει την Ρωσία και αυτό παρόλο που οι ΗΠΑ φιλοδοξούν να εξάγουν αέριο στην Ευρώπη σε μεγάλεςποσότητες μέχρι το 2020.
Η πώληση των S 400 στην Τουρκία αποτελεί ένα εκβιασμό της Ρωσίας εναντίον της Ελλάδας η οποία είναι ο βασικός εταίρος του EAST MED. Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία δεν θα διστάσει ακόμα και βαρύ θερμό επεισόδιο εναντίον της Ελλάδας δια μέσω του εκπροσώπου της που είναι η Τουρκία και μάλιστα οι πιθανότητες αφορούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο

Το Ισραήλ η Ρωσία δεν μπορεί και δεν θέλει να το πλήξει κατευθείαν για πολλούς ευνόητους λόγους. Η Ρωσία ωστόσο αλλάζει τις ισορροπίες στην Μ. Ανατολή οδηγώντας την σε πόλεμο ο οποίος αρχικά θα εκδηλωθεί μεταξύ Λιβάνου-Χεζμπολάχ και Ισραήλ. Ο Λίβανος αυτή την στιγμή κατατρέχεται απο την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ η οποία στην Ελλάδα τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης. 
Ωστόσο εάν γνωρίζαμε την αλήθεια δεν την εκτιμούσαμε καθόλου.Η Χεζμπολάχ είναι μια παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση η οποία χρηματοδοτείται από το Ιράν, απο εκβιασμούς και  διακίνηση ναρκωτικών και κυρίως από την φτώχεια των σιιτών του Λιβάνου οι οποίοι πέφτουν θύματα όπως ακριβώς οι Παλαιστίνιοι που πέφτουν θύματα της Χαμάς για κάποια υλικά ανταλλάγματα. Η Χεζμπολάχ εκτός από το Ιραν έχει άρρηκτους δεσμούς με το καθεστώς Άσαντ και απο το 2000 οπότε και ο συριακός στρατός αποχώρησε απο τον Λίβανο εχει αναλάβει τον έλεγχο της χώρας.Η Συρία θεωρεί -και έχει δίκαιο-ότι ο Λίβανος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της το οποίο της αφαιρέθηκε το 1916 με την συνθήκη χάραξης των μεταποικιακών συνόρων , την συνθήκη Σάικς-Πικώ.
Η σιιτκή ιρανοκινούμενη Χεζμπολάχ αφού επέστρεψε απο την Συρία νικήτρια εναντίον του σουνιτικού Ισλαμικού Κρατους και έχοντας πολεμήσει στο πλευρό της Ρωσίας ετοιμάζεται τώρα για πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, όπως το 2006.
Έτσι τόσο το Ισραήλ όσο και η Ελλάδα-με θερμό επεισόδιο- θα πιεσθούν να ξεχάσουν τον EAST MED που δεν θέλει η Ρωσία. Η κλιμάκωση θα έχει κάποιο βάθος χρόνου εφόσον ο αγωγός θ αργήσει αρκετά να κατασκευασθεί και σε κάθεπε΄ριπτωση τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία έχουν δείξει ότι δεν βασίζονται στον αιφνιδιασμό αλλά στην αναμονή για την κατάλληλη στιγμή

Σχόλια

Ο χρήστης panpan είπε…
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, Η.Π.Α, Ρωσία, σε αυτήν την κατάσταση έχει περιέλθει η Τουρκία που θα πέσει σίγουρα στην φάκα απλά είναι άγνωστο εάν θα προλάβει να φάει και τυράκι.
Η αυτοκρατορία επανέρχεται δριμύτερη από ποτέ, το μόνο που απομένει είναι η ενοποίηση των χώρων.
Ο χρήστης Iraklis είπε…
ακριβως ετσι!