Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Σοκ από το τετ α τετ Τραμπ με Ερντογάν

Για άλλη μια φορά η τουρκική διπλωματία παρέδωσε μαθήματα άνευ… διδασκάλου και εκεί που φαινόταν ως η μεγάλη ηττημένη κέρδισε την παρτίδα
Από τον 
ΝΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ

Μετά τους Ευρωπαίους ήρθαν και οι ΗΠΑ να προκαλέσουν σοκ σε Αθήνα και Λευκωσία. Για άλλη μια φορά ακουμπήσαμε σε φίλους και συμμάχους και η γεύση που μας μένει στο στόμα είναι πικρή.
Η αλήθεια είναι ότι είχαμε εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες μας στη συνάντηση που είχαν οι κ. Τραμπ και Ερντογάν στην Ιαπωνία, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε. 
ΠΗΓΗ www.dimokratianews.gr
Για άλλη μια φορά η τουρκική διπλωματία παρέδωσε μαθήματα άνευ… διδασκάλου και εκεί που φαινόταν ως η μεγάλη ηττημένη κέρδισε την παρτίδα.
Οχι μόνο πήρε ως εικόνα ό,τι ήθελε ο Ταγίπ Ερντογάν για να την… πουλήσει στο εσωτερικό του, σε μια δύσκολη για την προεδρία του στιγμή, αλλά πήρε πολλά και σημαντικά ανταλλάγματα.
Πρώτο και κυριότερο, δεν τα έσπασε με τις ΗΠΑ, που ήταν ο μεγάλος του φόβος. Δεύτερον, απέφυγε τις κυρώσεις και μπορεί να συνεχίσει τα παιχνίδια του στην περιοχή, δείχνοντας ότι παραμένει ισχυρός παίκτης, παρόλο που είναι κόκκινο πανί για αρκετούς γείτονές του.
Δεν άκουσε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να του λέει ούτε μια λέξη για την εισβολή στην Κύπρο, τα παιχνίδια που κάνει με την ΑΟΖ, τις παραβιάσεις και τις απανωτές προκλήσεις του απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία· και κυρίως όσα πράττει για να μπει ως εταίρος στο Αιγαίο με αφορμή τις εξελίξεις στα ενεργειακά.
Εδώ για άλλη μια φορά υπάρχει η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μας χρησιμοποίησαν και μας χρησιμοποιούν για να κάνουν τα δικά τους νταλαβέρια με την Τουρκία.
Το αντίθετο, ο Τούρκος πρόεδρος άκουσε και καλά λόγια για τη διαχρονική σχέση φιλίας του με τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, τουλάχιστον απ’ ό,τι λένε και δεν διαψεύστηκαν από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ τού… ψιθύρισε στο αυτί να μην ανησυχεί για τα F-35 και θα δει τι θα κάνει για να ξεπεράσει το εμπόδιο της Γερουσίας. 
Μάλιστα άκουσε από τον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν φταίει εκείνος αλλά ο Ομπάμα, που δεν του έδωσε τους Πάτριοτ και αναγκάστηκε να πάρει S-400!
Αυτά όσον αφορά το διπλωματικό παιχνίδι. Ο Ερντογάν όμως κέρδισε και οικονομικά ανταλλάγματα, σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας του κλυδωνίζεται.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Τραμπ, την ώρα που εμείς ψάχνουμε ως χώρα επενδύσεις με το κιάλι, υποσχέθηκε στους Τούρκους μπίζνες που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια!
Είπατε κάτι; Στο διά ταύτα τώρα, η Τουρκία και ο Ερντογάν (τον οποίο ο Τραμπ χαρακτήρισε σκληρό καρύδι) για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι στη διπλωματική σκακιέρα κερδίζεις μόνο όταν εσύ δημιουργείς κεκτημένα και απαιτείς. Μόνη προϋπόθεση και για τα δύο είναι να έχεις στρατηγική σε βάθος αλλά και να είσαι ισχυρός· να χτίζεις συμμαχίες ισότιμα και όχι δουλικά και ευκαιριακά.
Ας πάρουμε το μάθημά μας για άλλη μια φορά και να καταλάβουμε ότι εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συναίσθημα και δάκρυα, με επικλήσεις στο διεθνές δίκαιο, αλλά μόνο με ισχύ και στρατηγική. Φοβούμαστε ότι τα χειρότερα έρχονται στο Αιγαίο και μακάρι να διαψευσθούμε…το

Σχόλια

Ο χρήστης Johnny Greece 2009 είπε…
Ποσα χρονια θα κλαιγομαστε επειδη οι ισχυροι δε φερονται δικαια σε εμας και ευνοουν τους "κακους" δηλαδη την Τουρκια; Ακομα δεν το καταλαβαμε οτι η Τουρκια ειναι σε 10 φορες καλυτερη γεωγραφικα θεση απο εμας δυστυχως; Βρισκεται στο σημειο που εχουν αναγκη οι υπερδυναμεις για να ελεγχουν τα πολλα ανοιχτα μετωπα της ευρυτερης περιοχης. Και φυσικα δεν ειναι μονο αυτο. Ειναι η τεραστια αγορα της, ο ενεργειακος ελεγχος της Ευρωπης μεσω αγωγων που περνουν απο το εδαφος της, ο ισχυρος στρατος της και η προθεση της να βαψει τα χερια της με αιμα για να πετυχαινει στοχους. Αν αρκουσαν μονο τα λεφτα τοτε πχ η Σαουδικη Αραβια και ο Καναδας θα ηταν υπερδυναμεις. Δεν ειναι ομως. Ειναι η Αμερικη που επιλεγει να κυλιεται στο αιμα για να καρπωνεται τα κερδη μετα.
Ο χρήστης GREEK SPIRIT είπε…
Πολύ σωστά ..,
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η πολιτική της USA δεν καθορίζεται από τον πρόεδρο της, πότε θα το καταλάβετε επιτέλους;
Ο χρήστης stef είπε…
Κανείς δεν θα το σταματήσει; θα μας πάρει πρώτα το αιγαίο με τις ευλογίες των δυτικών. Μετά ο πούτιν θα τον αφήσει να κάνει γεωτρήσεις; ή αν δεν μας πάρει το αιγαίο θ αφήσει στη κρήτη και όπου αλλού βρούμε αέριο να κάνουμε εμείς γεώτρηση;μήπως τελικά η Ρωσία είναι αδύναμη