Οι τουρκικοί χάρτες και το ΦΕΚ με τις διεκδικήσεις στην ΑΟΖ μεταξύ Κρήτης - Κύπρου και οι ορέξεις του αυτόκλητου σουλτάνου (!)


Greek Spirit 15-5-2019

Το ΦΕΚ της Τουρκίας σύμφωνα με το οποίο αμφισβητεί το stauts quo της Αν. Μεσογείου και την AOZ μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Το ΦΕΚ που ανέδειξε το liberal.gr , έρχεται ως επιβεβαίωση ότι το Barbaros συνεχίζει τις σεισμολογικές έρευνες στα βυθοτεμάχια 8, 12 και 1 της Κυπριακής ΑΟΖ και επισημαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το τουρκικό ΦΕΚ, το Barbaros θα συνεχίσει τι έρευνές του και στα βυθοτεμάχια 9, 13 και 2, μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου το 2019. Ενώ παρακάτω η Τουρκία δημοσιεύει αυτά που θεωρεί ως οικόπεδα προς μίσθωση στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.
Όπως πολύ εύστοχα διαπίστωσε σε άρθρο του ο Γ. Λυκοκάπης στο slpress.gr: «Ο πρόεδρος [Ερντογάν] σχεδόν "ξέχασε" τον βομβαρδισμό του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στη Γάζα. Πράγματι ο Ερντογάν αντέδρασε μόλις με ένα tweet στον βομβαρδισμό του πρακτορείου από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Η στάση του μοιάζει ασυνήθιστη, με δεδομένη την προσωπική του αντιπαράθεση με το Νετανιάχου. Ούτε όμως η Γάζα, αλλά ούτε η Ιντλίμπ του αποσπούν την προσοχή από τις εξελίξεις στην Κύπρο.» Αλλού έχει επιλέξει να δώσει βαρύτητα ο αυτόκλητος σουλτάνος την συγκεκριμένη περίοδο, ίσως λόγω μυστικών διπλωματιών στο παρασκήνιο που του άνοιξαν τον δρόμο και την όρεξη για την Αν. Μεσόγειο και το Αν. Αιγαίο.

Επιπλέον, με προσεκτικότερη μελέτη του τουρκικού ΦΕΚ των διεκδικήσεων, παρατηρούμε ότι όπως επισήμανε ο καθηγητής Γεωπολιτικής Κώστας Γρίβας, το Δίκαιο της Θάλασσας και η ΑΟΖ, είναι ένα δυναμικό πεδίο το οποίο κατά κάποιο τρόπο πλάθεται κατά το δοκούν μέσω της προβολής ισχύος. Στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το Δίκαιο της Θάλασσας και η ΑΟΖ να μετατραπούν σε «βρόγχος» που οδηγεί σε εθνική ήτα έως και ακρωτηριασμό.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

Σχόλια

Ο χρήστης Ε Πολίτης είπε…
Όντως πολύ περίεργη η αδράνεια του Ερντογάν ειδικά έναντι του Νετανιάχου... Μήπως τελικά η μυστική διπλωματία και τα στραβά μάτια γίνονται μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ-Ισραήλ αλλά και με τις ευλογίες της Ρωσίας; Μήπως σε όλους συμφέρει ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο;