Ταγίπ Ερντογάν: Ο βασιλιάς είναι γυμνός κι εντός κι εκτός Τουρκίας

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
 
Από τις συνομιλίες των τριών ηγετών Πούτιν, Ρουχανί και Ερντογάν στο Σότσι, για την επίλυση του προβλήματος της Συρίας προκύπτουν τα εξής:
-Η Ρωσία θέλει να εντάξει μερικές αραβικές χώρες, ως παρατηρητές  στην Τριμερή
-Η θέση της Ρωσίας στη Συρία είναι αρκετά ενισχυμένη
-Ο ηγέτης του Ιράν άσκησε βέτο  στο αίτημα του Ερντογάν για τη δημιουργία ζώνη ασφαλείας στα σύνορα  Συρίας- Τουρκίας υπό την επιτήρηση της Άγκυρας.
-Ο Ρουχανί πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των Κούρδων
-Συζητήθηκε το θέμα της πόλης Ιντλιμπ με την Τουρκία στριμωγμένη στην γωνιά
Σε συνέντευξη του στο BBC ο Πρόεδρος της Συρίας  Άσαντ, αναφέρθηκε στον Ερντογάν και στις βλέψεις του στη Συρία. Ειδικότερα είπε: “Ο Ερντογάν των Μουσουλμάνων Αδελφών, προσπαθεί να δείξει ότι εκείνος βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα. Κάθε φορά που εκνευρίζεται απειλή “Εξαντλήθηκε η υπομονή μας”. Αμάν ! Τι μεγάλο πρόβλημα! Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν είναι ένας μικρός μισθοφόρος των Αμερικανών”.
Αναφερόμενος στην σύνταξη του Συντάγματος της Συρίας τόνισε ότι “οι συζητήσεις για το θέμα αυτό πρέπει να διεξάγονται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση, όμως, δεν υποστηρίζει τις δικές της απόψεις, αλλά υπερασπίζεται τις θέσεις της Άγκυρας. Δεν εκπροσωπούν τη  Συρία. Ούτε καν τους εαυτούς τους. Συνεπώς αναρωτιόμαστε αν συζητάμε για το Σύνταγμα της Συρίας ή της Τουρκίας”.
Στη συνέντευξη του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Κούρδους της Συρίας. “Μετά την απομάκρυνση των Αμερικανών οι ΗΠΑ  δεν θα σας προστατεύσουν έναντι των τουρκικών επιθέσεων.  Κανείς άλλος πέρα από τη δική σας χώρα δεν θα σας προστατεύσει.  Εάν δεν προετοιμάζεστε για να αντισταθείτε και να υπερασπιστείτε τη χώρα σας θα γίνεται σκλάβοι των Οθωμανών”.
Ο βασιλιάς είναι γυμνός κι εντός και εκτός της χώρας. Υπόσχεται τον ερχομό της άνοιξης μετά  τις δημοτικές εκλογές, αλλά όλα δείχνουν ότι τότε θα έρθει μεγάλη βαρυχειμωνιά.
Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 9.8 μονάδες τον Γενάρη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο τομέας των κατασκευών καταρρέει . Μειώθηκε κατά 47%.  Ο αριθμός των ανέργων έφθασε στον τρομακτικό αριθμό των 4 εκατομ.  Οι εγγεγραμμένοι στους φορείς αναζήτησης εργασίας ανέρχονται στα 6.117.000. Από αυτούς οι 32000 είναι πτυχιούχοι Πανεπιστημίων…
Η δημόσια περιουσία έχει εκποιηθεί, μεγάλες επιχειρήσεις αποσύρουν τα κεφάλαια τους,  χρήματα για επενδύσεις δεν εισρέουν από το εξωτερικό….
Η παγκόσμια τάξη που δημιουργήθηκε μετά από δυο Παγκοσμίους Πολέμους διασαλεύτηκε κι εμφανίστηκαν στο προσκήνιο και άλλες δυνάμεις που επιθυμούν να διαδραματίσουν κάποιο διεθνή ρόλο.  Μια τέτοια θέση περιφερειακής υπερδύναμης ονειρεύτηκε και ο Ερντογάν ή κάποιοι του υποσχέθηκαν ότι θα του τη δώσουν. Όμως, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Οι ΗΠΑ για να αντλήσουν πόρους που απαιτούνται για να διατηρήσουν την ηγετική τους δύναμη εξοπλίζουν τους πάντες με συμβατικά όπλα ακόμα και πυρηνικά.
Πρόσφατα προκάλεσε αναστάτωση στην Ουάσιγκτον η πληροφορία ότι μπορεί η Σαουδική Αραβία να αποκτήσει πυρηνικό σταθμό. Η κυβέρνηση εγγυήθηκε στο Κογκρέσο ότι ο Σταθμός αυτός θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  Δεν κατάφερε, βέβαια, να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου. Εκπρόσωποι και των δυο Κομμάτων υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν την αντίθεση τους σε μια τέτοια ενέργεια και ζητούν από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού.
Εμπνευστής του σχεδίου αυτού φέρεται ο γαμπρός του Προέδρου, ο Κουσνέρ, ο οποίος εκτός από τον Νετανιάχου συνδέεται με φιλικούς δεσμούς με τον πρίγκιπα Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας.
Οραματίζεται προφανώς την συνεργασία Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας εναντίον του Ιράν.
Νέοι πρωταγωνιστές στο προσκήνιο της Μέσης Ανατολής και ο σουλτάνος στο περιθώριο.  Αυτή είναι η μοίρα όλων όσων βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από μεγεθυντικό φακό και πιστεύουν σε όσα τους υπόσχονται οι ισχυροί του πλανήτη

Σχόλια