Η Αθήνα φοβάται τεχνητό θερμό επεισόδιο από τον Ερντογάν, για να αποφύγει την οργή των πολιτών από την κατάρρευση της λίρας






Το κραχ στην... Τουρκία τρομάζει την Αθήνα

Η Αθήνα φοβάται τεχνητό θερμό επεισόδιο από τον Ερντογάν, για να αποφύγει την οργή  των πολιτών από την κατάρρευση της λίρας

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Τέλος δεν έχει η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, που χθες -στον απόηχο των αποτυχημένων συνομιλιών της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον- σημείωσε νέα υποχώρηση-ρεκόρ στις αγορές.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων θα δυσχεράνει σημαντικά τις προσπάθειες της Άγκυρας να ελέγξει τον πληθωρισμό, και τους φόβους τους ενέτεινε η χθεσινή «βουτιά» -άνω του 3%- του τουρκικού νομίσματος, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στις 5,4385 λίρες. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα υπάρχει η ανησυχία ότι ενδεχόμενο τουρκικό κραχ θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τη χώρα μας, καθώς μία από τις προσφιλείς τακτικές του Ταγίπ Ερντογάν είναι να «αποπροσανατολίζει» την τουρκική κοινή γνώμη, στρέφοντας το ενδιαφέρον της από την οικονομία στα εθνικά ζητήματα.

ΠΗΓΗ https://www.dimokratianews.gr/content/89168/krah-stin-toyrkia-tromazei-tin-athina


Υπό αυτό το σκεπτικό, η Αθήνα φοβάται ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμα και θερμό επεισόδιο, προκειμένου να αποφύγει να αντιμετωπίσει την οργή των Τούρκων για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Το δυσοίωνο σενάριο δεν μοιάζει πολύ μακρινό, μετά την παταγώδη αποτυχία των συνομιλιών της τουρκικής αντιπροσωπίας με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Σάλιβαν, με στόχο την αντιμετώπιση των εντάσεων στη σχέση των δύο νατοϊκών συμμάχων, χωρίς αποτέλεσμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι Τούρκοι αρνήθηκαν την απελευθέρωση του πάστορα Αντριου Μπράνσον και άλλων 15 Αμερικανών -και μη- πολιτών, που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές (για τους οποίους οι ΗΠΑ ζήτησαν έγγραφη διαβεβαίωση), εξέλιξη που ενδέχεται να οδηγήσει σε επιβολή και νέων κυρώσεων της Ουάσινγκτον στην Αγκυρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυρώσεις θα στοχεύσουν Τούρκους αξιωματούχους που βρίσκονται στον στενό κύκλο του Ερντογάν. Πίσω στην Αγκυρα, απ' όπου επισήμως δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο για το «ναυάγιο» της Ουάσινγκτον, ο «τσάρος» της οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα παρουσιάσει σήμερα το νέο οικονομικό μοντέλο στο οποίο θα βασιστεί η τουρκική οικονομία το επόμενο διάστημα. Η νέα δέσμη μέτρων έχει στόχο να εξασφαλίσει -μεταξύ άλλων- επίπεδα ανάπτυξης της τάξης του 3%-4% για το 2019, καθώς και να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό.

Οθωμανικό... εμπάργκο στις «ξένες» τουριστικές ιστοσελίδες

Την απαγόρευση στην Τουρκία της λειτουργίας της γνωστής ιστοσελίδας καταχώρισης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων Airbnb, της ιστοσελίδας αναζήτησης αεροπορικών εισιτηρίων Skyscanner της Expedia, που βοηθά τους ταξιδιώτες να αναζητούν τις πιο συμφέρουσες τιμές σε καταλύματα, πτήσεις, ενοικιάσεις οχημάτων και πακέτα διακοπών, και αρκετών ακόμα παρόμοιων ιστοσελίδων και εφαρμογών διεκδικεί η τουρκική Ενωση Ταξιδιωτικών Γραφείων (TÜRSAB), η οποία έχει ήδη πετύχει την αναστολή της λειτουργίας της Booking.com στη χώρα, με το επιχείρημα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η TÜRSAB προσφεύγει νομικά εναντίον περίπου 20 ιστοσελίδων με το επιχείρημα ότι ασκούν «αθέμιτο ανταγωνισμό» στα τουριστικά γραφεία της Τουρκίας και στους Τούρκους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Τούρκοι πράκτορες, οι διεθνείς αυτές ιστοσελίδες «δεν καταβάλλουν φόρους που αναλογούν σε εισόδημα που εισπράττουν, πωλώντας τουρκικά προϊόντα και υπηρεσίες».

Με το ίδιο επιχείρημα η TÜRSAB πέτυχε πέρσι να απαγορεύσει τη διάθεση δωματίων μέσω της Booking.com σε Τούρκους χρήστες του διαδικτύου. Ωστόσο, κάποιος που βρίσκεται στο εξωτερικό μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα για να κλείσει δωμάτιο στη γειτονική χώρα.
Ο πρόεδρος του TÜRSAB Φεϊρούζ Μπακλικαγιά σε πρόσφατες δηλώσεις του διευκρίνισε ότι η Booking.com θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί εκ νέου στην Τουρκία αν ακολουθήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες. Η ένωση έχει ήδη επεξεργαστεί ένα μοντέλο εταιρικής συνδρομής για εταιρίες όπως η Booking.com που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ-ΟΚΤΩΒΡΙΟ)ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.
ΘΑ ΠΡΟΗΓΗΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ(ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ-ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΚΛΠ)
ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΘΟΥΜΕ
ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ ΟΠΩΣ ΑΛΛΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΟΠΕΔΩΘΟΥΝ...!!!
Ο χρήστης Unknown είπε…
Αμήν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ότι είναι να γίνει θα γίνει. Ο θεός θα κατροπωσει την νέα τάξη πραγμάτων.ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ τα έχει πει όλα. Μετά την μπόρα την δαιμονική έρχεται η λιακάδα η θεϊκή. Πίστη στον τριαδικό θεό μας και στην μάνα μας την ΠΑΝΑΓΙΑ
Ο χρήστης panpan είπε…
Ότι και να κάνει η Τουρκία δεν μπορεί να αποφύγει το αναπόφευκτο, ότι κολωτούμπα και να κάνει, ή γη και ύδωρ να δώσει, 565 χρόνια στον σβέρκο της Ελληνορωμαϊκής Αυτοκρατορίας είναι πολλά, πάρα πολλά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συμφωνω ετσι ειναι χρειαζεται ΠΙΣΤΗ
στον ΚΥΡΙΟ και προσευχη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ok
Ο χρήστης μαινομενος είπε…
Εδώ θα συμφωνήσω με τον κουμπάρο μας τον Ταγίπ! Τα διαδικτυακά μαγαζιά όντως ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό και φοροδιαφεύγουν νόμιμα! Πρέπει να γίνει μιά μεγάλη κουβέντα επ αυτού και να βρεθεί μιά φόρμουλα για να πληρώνουν αυτά που τους αναλογούν!
Όσον αφορά την ελευθερία του εκφράζεσθαι στο ίντερνετ, τό έλεγα από χρόνια ότι μόλις η NSA χαρτογραφήσει όλο το διαδίκτυο και όλα τα άτομα που συμμετέχουν, δεν θα υπάρχει πλέον λόγος να είναι ελεύθερο και θα μπουν περιορισμοί, ώστε να ακούγονται μόνο οι γνώμες που εγκρίνουν τα μεγάλα αφεντικά! Φαίνεται πως έφτασε εκείνη η ώρα!!