Τα αποθέματα υδρογονανθράκων της Κύπρου πρέπει δίκαια να μοιραστούν μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού δήλωσε ο Αμερικάνος υφυπουργός εξωτερικών Τζόναθαν Κόεν

ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ

 

Τζ. Κόεν: Να Μοιραστούν Δίκαια τα Αποθέματα Υδρογονανθράκων της Κύπρου

energia.gr
Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 
Τα αποθέματα υδρογονανθράκων της Κύπρου πρέπει δίκαια να μοιραστούν μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού, υπό το πρίσμα μιας συνολικής διευθέτησης, υποστήριξε ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Τζόναθαν Κόεν.

ΠΗΓΗ https://www.energia.gr/article/143520/tz-koen-na-moirastoyn-dikaia-ta-apothemata-ydrogonanthrakon-ths-kyproy
Την απάντηση αυτή έδωσε σε ερώτηση του γερουσιαστή Μπομπ Μέντεζ, μέλους της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Η επιτροπή ενέκρινε την υποψηφιότητα του Κόεν ως πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη και παρέπεμψε το ζήτημα στην ολομέλεια, όπου και αναμένεται οριστικά να εγκριθεί.
Ερωτώμενος εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα παρέμβει έναντι της Τουρκίας για τις πολεμικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, περιλαμβανομένων των ενεργειών της για παρεμπόδιση των ερευνών υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε:
«Εάν επιλεγώ, θα συνεχίσω να υποστηρίζω την πολιτική των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των πόρων της εντός της ΑΟΖ της. Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως όλοι οι πόροι του, πρέπει δίκαια να μοιραστούν μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου βάσει μιας τελικής συμφωνίας», σημείωσε.
«Θα αποθαρρύνω κάθε δράση ή ρητορική που αυξάνει την ένταση. Είναι σημαντικό οι χώρες της περιοχής να συνεχίσουν να δημιουργούν τις συνθήκες που θα διευκολύνουν την ειρηνική οικονομική ανάπτυξη και θα επιτρέπουν στις εταιρείες να επιχειρούν σε ένα σταθερό περιβάλλον. Αν επιλεγώ θα πιέσω το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει το ίδιο μήνυμα», κατέληξε.
Για την UNFICYP ο Κόεν είπε πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεχίσει να «βλέπει» όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις μέσα από το πρίσμα των αμερικανικών αρχών.
Ερωτώμενος για τις προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διμερείς σχέσεις με την Κύπρο είπε: «Η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κορυφαία προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Εάν επιλεγώ, πρόθυμα, θα προωθήσω την σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα συνεχίσω να υποστηρίζω την σε υψηλό επίπεδο δέσμευση των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ειρηνευτική διαδικασία και σε ευρύ φάσμα ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και για τις δύο χώρες», ανέφερε.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κλείνουν το μάτι πονηρά στον Ερντογάν!!