Τα πάντα είναι προς πώληση στην Κύπρο -και η Κίνα αγοράζει


Τα πάντα είναι προς πώληση στην Κύπρο -και η Κίνα αγοράζει


15-5-2018
Στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία συγκεντρώθηκαν περίπου 100 ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, δικηγόροι, λογιστές και οι συνεργάτες τους για να γιορτάσουν το κινεζικό Νέο Έτος.
Αλλά στην πραγματικότητα, η εκδήλωση αυτή σηματοδότησε πολλά περισσότερα πέρα από την έναρξη του Έτους του Σκύλου: την άνθιση της σχέσης δύο απίθανων εταίρων.
Ο ένας εταίρος είναι μια ολοένα και πιο ισχυρή παγκόσμια δύναμη 1,4 δισ. ανθρώπων, ενώ ο άλλος ένα νησιωτικό έθνος 1,2 εκατ. πολιτών με στρατηγική θέση και με μια φήμη ότι "δεν κάνει πολλές ερωτήσεις" όταν αφορά οικονομικές υποθέσεις. Αυτό καθιστά την Κύπρο μία πολύ καλή επενδυτική επιλογή, καθώς η Κίνα επιδιώκει να επεκτείνει το αποτύπωμά της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Έχουμε επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας", δήλωσε ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Είπε ότι υπήρχαν "μερικά πολύ ενδιαφέροντα funds" από την Κίνα, τα οποία προσέλκυσε η Κύπρος χάρη στο "ελκυστικό φορολογικό της σύστημα".

Όσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θέτει εμπόδια στο κινεζικό εμπόριο, η Κύπρος ανοίγει τις πύλες της. Η στάση της μεσογειακής χώρας είναι, επίσης, αντίθετη με εκείνες ορισμένων μεγαλύτερων οικονομιών της Ε.Ε., οι οποίες, έχοντας εκφράσει ανησυχίες για την επενδυτική όρεξη της Κίνας για εξαγορές, έχουν γίνει πιο αυστηρές σε τυχόν συμφωνίες με την ασιατική χώρα. Η Κίνα έχει ήδη έντονη παρουσία στην Ευρώπη, διατηρώντας διάφορα assets, από τα λιμάνια της Ισπανίας, της Ελλάδας και του Βελγίου μέχρι ένα γερμανικό αεροδρόμιο, ποσοστά στις πλατφόρμες πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας και ποδοσφαιρικές ομάδες στη Βρετανία και την Ιταλία.
Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ζυγίζουν το πώς θα διαχειριστούν την ολοένα αυξανόμενη επιρροή της Κίνας. Λίγες χώρες μπορούν να αντέξουν οικονομικά να "γυρίσουν την πλάτη" σε επενδύσεις από την Κίνα, πόσω δε μάλλον μία χώρα σαν την Κύπρο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της οποίας ανέρχεται στα 27.000 δολ., δηλαδή λίγο περισσότερο από το ήμισυ εκείνου της Γερμανίας.
Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εμφανές, αλλά το κινεζικό χρήμα είναι παντού στην Κύπρο, από το real estate έως τη ναυτιλία, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τον τουρισμό και τις ανανεώσιμες ενέργειες. Οι μοναδικές εξαιρέσεις μπορεί να είναι το ελαιόλαδο και το χαλούμι, αν και αυτά τα προϊόντα εξάγονται τώρα στην Κίνα.
Πώς η Κίνα "αγοράζει τον δρόμο της" στην Ευρώπη
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια να εμποδίσουν την Κίνα από το να εκμεταλλευτεί την ανοιχτή οικονομία της Ευρώπης. Οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν τις κινήσεις της Ε.Ε. να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών κινεζικών επενδύσεων.
Αυτό που "ταρακούνησε" τη Γερμανία ήταν η εξαγορά ύψους 4,5 δισ. δολ. της εταιρείας κατασκευής ρομπότ Kuka από την κινεζική εταιρεία Midea Group το 2016. Πιο πρόσφατα, η εξαγορά από τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Li Shufu μεριδίου 9 δισ. δολ. στη μητρική της Mercedes-Benz, Daimler πυροδότησε ανησυχίες στη γερμανική κυβέρνηση ότι η ισορροπία μεταξύ των εθνικών συμφερόντων της και εκείνων των εξωτερικών επενδυτών "γέρνει" υπέρ της Κίνας.
Η Ελλάδα έχει ήδη στραφεί στην Κίνα, η οποία αγόρασε κρατικά ομόλογα της χώρας κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους. Τα τελευταία χρόνια, οι Κινέζοι επενδυτές έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του λιμένα του Πειραιά, όπως επίσης και σημαντικό μερίδιο στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Πέρυσι, η Ελλάδα μπλόκαρε ένα statement της Ε.Ε. στα Ηνωμένα Έθνη που επέκρινε τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.
Όντας κοντά στην Τουρκία, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ, η Κύπρος έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των "παιχνιδιών" της γεωπολιτικής εξουσίας.
Οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στο βόρειο τμήμα του νησιού το 1974, ενώ λίγα χρόνια μετά οι Ρώσοι που εγκατέλειψαν τη Σοβιετική Ένωση άρχισαν να φτάνουν στο νησί, χάρη στον ήλιο, τους χαμηλούς φόρους και, στη συνέχεια, αναζητώντας την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο, σε αντάλλαγμα με μια επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ σε κάποια κυπριακή επιχείρηση ή σε κάποια ακίνητη περιουσία.
Η ίδια υπόσχεση τώρα αποδεικνύεται δημοφιλής για τους πλούσιους Κινέζους. Η κινεζική κοινότητα στην Κύπρο κάνει την παρουσία της αισθητή σε ένα νησί που χρειάζεται μόλις δύο ώρες για να διασχίσει κανείς με το αυτοκίνητο. Πολλοί από αυτούς που έφτασαν στην Κύπρο έχουν εγκατασταθεί στην Πάφο, όπου, σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, αναδύθηκε η Αφροδίτη από τη θάλασσα.
Τα projects που βρίσκονται στα "σκαριά"
Ο Lawrence Ho, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της εταιρείας Melco Resorts & Entertainment, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, επισκέφθηκε την Κύπρο τον Ιανουάριο για να παρουσιάσει τα σχέδιά του για το μεγαλύτερο καζίνο της Ευρώπης, ένα project αξίας 670 εκατ. δολ. Η κινεζική JimChang Global Group επενδύει 100 εκατ. ευρώ σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και αλλά και κατοικίες κοντά στην Αγία Νάπα.
Και στη Λάρνακα, όπου βρίσκεται ο κύριος αερολιμένας της Κύπρου, η κρατική εταιρεία China Communications Construction Group Ltd. είναι ένας από τους δύο υποψήφιους να αναλάβουν τον έλεγχο του λιμανιού και της παρακείμενης μαρίνας. Υπάρχουν, επίσης, σχέδια για απευθείας πτήσεις προς το Πεκίνο.
Ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η Κύπρος έχει δεχτεί ελληνικές, βυζαντινές, οθωμανικές και βρετανικές επιρροές κατά τη διάρκεια των αιώνων. Πιο πρόσφατα, έγινε πόλος έλξης ρωσικού χρήματος, πριν υποκύψει στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους που ανάγκασε την κυπριακή κυβέρνηση να λάβει διεθνές σχέδιο διάσωσης το 2013. Η οικονομία δεν έχει ακόμη επιστρέψει στο προ της κρίσης μέγεθός της.
Επιμέλεια: Αναστασία Κυριανίδη

Σχόλια