ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΕΦΟΣΟΝ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΕΤΥΧΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΌ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΡΩΣΙΚΟ- ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

9-5-2018

Παντελής Σοφοκλέους
(πολιτικός μηχανικός/μηχανικός περιβάλλοντος)
(pantelis.sophocleous@gmx.de)


Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ…
να εισάγει ακόμη περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο. Εκτός από αγοραστής θέλει να γίνει μελλοντικά και προμηθευτής ρωσικού φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Τσεχία, Ουγγαρία (βλ. εικόνα 1).
Η Γερμανία σήμερα αγοράζει 55 δις m³ φυσικό αέριο από την Ρωσία, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 40% των αναγκών της. Ένα ποσοστό περίπου 29% το προμηθεύεται από τις Κάτω Χώρες (Ολλανδία),
ένα 21% από τη Νορβηγία, ένα 3% από τη Δανία-Βρετανία κι ένα εγχώριο ποσοστό 7% (έκθεση BMWi, 2017).

Τέλος Ιανουαρίου 2018 έχει αποφασιστεί από την γερμανική κυβέρνηση και κοινοβούλιο να συνεχιστεί η κατασκευή και του 2ου Nord Stream 2, ο οποίος τοποθετείται παράλληλα με τον Nord Stream 1. Θα διοχετεύει επίσης ακόμη 55 δις m³ ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας προς Γερμανία, χωρίς διαμετακομιστικό σταθμό (εικόνα 2). Θα είναι έτοιμος τέλος του 2019.
Το επενδυτικό κόστος υπολογίζεται γύρω στα €10 δις, από το οποίο το 50% αναλαμβάνει η ρωσική Gazprom, και από 10% η γαλλική Engie, η αυστριακή OMV, η ολλανδό-βρετανική Shell, και οι γερμανικές Uniper και Wintershall.
Εικόνα 2: Διαδρομή βόρειου αγωγού 1+ 2 (Nord Stream 1 + 2)


Η υλοποίηση του Nord Stream 2 εξαρτάται από την έγκριση των επηρεαζόμενων χωρών: Ρωσίας, Φιλανδίας, Ελβετίας, Δανίας και Γερμανίας. Μέχρις στιγμής εγκρίθηκε από Ρωσία, Γερμανία και Φιλανδία. Αναμένεται σύντομα και η επίσημη έγκριση από Ελβετία και Δανία. Στηρίζεται επίσης από Τσεχία και Αυστρία.
Οι βαλτικές χώρες και η Πολωνία εναντιώνονται στην κατασκευή του Nord Stream 2, διότι θεωρούν ότι θα είναι ανταγωνιστική έναντι των δικών τους συμφερόντων, αφού έχουν κατασκευάσει τερματικές εγκαταστάσεις υγραερίου για διανομή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο εισάγεται από τις ΗΠΑ.
Και η Ουκρανία εναντιώνεται, αφού εισπράττει διόδια €2,5 δις/έτος ως διαμετακομιστική χώρα ρωσικού αερίου προς Ευρώπη.
Σήμερα η Γερμανία έχει αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί και από τις υφιστάμενες ευρωπαϊκές διαμετακομιστικές χώρες διοχέτευσης ρωσικού φυσικού αερίου, όπως Ουκρανία, Λευκορωσία και Πολωνία, καθώς επίσης και από τις σχεδιαζόμενες μελλοντικές, όπως Βουλγαρία με τον South Stream (εικόνα 3) και Τουρκία με τον Turkish Stream (εικόνα 4).
Σήμερα οι απαιτούμενες ποσότητες φυσικού αερίου της Γερμανίας ανέρχονται στα 100 δις m³. Η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου των χωρών της ΕΕ για το 2016 ανερχόταν 456.3 δις m³. Περίπου 175 δις m³/έτος μεταφέρθηκαν από τη Ρωσία.
Εικόνα 3: South Stream (Ρωσία- Βουλγαρία- Ευρώπη)
Εικόνα 4: Turkish Stream 1 + 2 (Ρωσία- Τουρκία- Ευρώπη)

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ
Για τις επόμενες δεκαετίες, το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως μεταβατική πηγή ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το φυσικό αέριο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σύγκριση με άλλα ορυκτά καύσιμα, επειδή παράγει χαμηλότερες εκπομπές CO2 (πίνακας 1).
Ορυκτά καύσιμα
Παραγωγή Ρύπων CO2
(Kg/Kwh)
Φυσικό αέριο
0,20
Αργό πετρέλαιο
0,28
Λιγνίτης
0,40
Πίνακας 1: Παραγωγή ρύπων CO2 μιας κιλοβατώρας
(KWh) διαφορετικών ορυκτών πηγών ενέργειας
Για την παραγωγή 826 δισεκατομμυρίων Kwh ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, απελευθερώθηκαν το έτος 2015 στις 28 χώρες της ΕΕ 843 εκ. τόνοι CO2. Αν αντικατασταθεί ο λιγνίτης από το φυσικό αέριο, η ΕΕ θα μπορούσε να εξοικονομήσει περισσότερους από 460 εκ. τόνους CO2/έτος.
Με την κατασκευή του Nord Stream 2 (55 δις m³/έτος) και αντικατάσταση του λιγνίτη από το φυσικό αέριο, η ΕΕ θα μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 160 εκατομμύρια τόνους CO2/έτος.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΡΩΣΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι σημερινοί και μελλοντικοί διάδρομοι ρωσικού φυσικού αερίου προς Ευρώπη.
Όνομα
Διαδρομές
Χωρητι-κότητα
(2010)
Χωρητι-κότητα
(2014)
Χωρητι-κότητα
(2020)
( – )
( – )
(δις m³)
(δις m³)
(δις m³)
Bruderschaft/
Union
Ρωσία- Ουκρανία- Κεντρική Ευρώπη
130
130
130
Polarlicht
Ρωσία- Λευκορωσία-Ουκρανία- Ευρώπη
25
25
25
Transbalkan
Ρωσία- Ουκρανία- Βαλκάνια
20
20
20
Finnland Connector
Ρωσία – Φιλανδία
20
20
20
Jamal
Ρωσία- Λευκορωσία-Ουκρανία- Ευρώπη
33
33
33
Blue Stream
(Türkisch Stream)
Ρωσία- Τουρκία- Ευρώπη
16
16
32
South Stream
Ρωσία- Βουλγαρία- Βαλκάνια


63
Nord Stream 1 + 2
Ρωσία – Γερμανία

55
110
ΟΛΙΚΟ
ΡΩΣΙΑ – ΕΥΡΩΠΗ
244
299
433
Πίνακας 2: Υφιστάμενοι- μελλοντικοί διάδρομοι ρωσικού αερίου προς Ευρώπη


Το 2017, οι Ευρωπαίοι έλαβαν περίπου 200 δις m³ φυσικού αερίου από τη Ρωσία, 8,4% περισσότερα από ότι το 2016. Το ρωσικό αέριο αυξήθηκε από 33,1% σε 34,7%, ενώ το 2012 ανερχόταν στο 26% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ. Η Ρωσία στοχεύει εξαγωγές φυσικού αερίου έως 41% προς τα κράτη της ΕΕ μέχρι το 2035.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΌ ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Η Ρωσία επενδύει και στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και επιδιώκει να προλάβει την δυναμική του Κατάρ. Το 2016, το ένα δέκατο της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου διακινήθηκε ως υγραέριο σύμφωνα με την International Gas Union. Από αυτές τις ποσότητες, η Ρωσία παρέδωσε το 4,2%, ενώ το Κατάρ 29,9% και η Αυστραλία 17,2%. Μαλαισία, Νιγηρία, Ινδονησία και Αλγερία έχουν επίσης μερίδια αγοράς.
Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο (LNG) και προμηθεύει την παγκόσμια αγορά γύρω στο 30% του συνόλου. Μέχρι το 2024 σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του, για αυτό και η συγχώνευσης των δύο κρατικών εταιρειών Qatargas και Rasgas.
Σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, οι χώρες της ΕΕ μπορούν σήμερα να επαναεριοποιήσουν περίπου 210 δις m³ υγραερίου (πίνακας 3), το οποίο αντιστοιχεί στο 25 % των σημερινών διαθέσιμων ποσοτήτων στην Ευρώπη.
Χώρα ΕΕ
Τερματικοί σταθμοί
υγραερίου
Χωρητικότητα
Επαναεροποίησης
Φυσικού αερίου
( – )
(δις m³)
Ισπανία
68,90
Ηνωμένο Βασίλειο
48,10
Γαλλία
34,25
Ιταλία
14,70
Κάτω Χώρες
(Ολλανδία)
12,00
Βέλγιο
9,00
Πορτογαλία
7,90
Πολωνία
5,00
Ελλάδα
4,80
Σουηδία
0,80
Λιυουανία
(πλωτός σταθμός)
4,00
ΟΛΙΚΟΝ
210,00
Πίνακας 3: Χωρητικότητα τερματικών σταθμών υγραερίου

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΕΤΥΧΕ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΌ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το μεγάλο στοίχημα της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας ήταν η απεξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο και για τούτο στήριξε:
  • την κατασκευή αγωγού Nabuco (εικόνα 5). Μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς Ευρώπη, διά μέσου Γεωργίας- Τουρκίας.
Εικόνα 5: Ακύρωση διαδρομής αζερινού αγωγού Nabuco
  • την μεταφορά φυσικού αερίου από Κατάρ (QatarTurkey Pipeline) προς Ευρώπη δια μέσου Συρίας- Τουρκίας (εικόνα 6)
  • την μεταφορά φυσικού αερίου από Ιράν (IranIraqSyria Pipeline) προς Ευρώπη δια μέσου Συρίας- Κύπρου- Ελλάδας (εικόνα 6)
Εικόνα 6: Ακύρωση μεταφοράς φυσικού αερίου από Κατάρ και Ιράν προς Ευρώπη
  • τον σχεδιασμό αγωγού EastMed για διοχέτευση φυσικού αερίου από Αίγυπτο- Ισραήλ- Κύπρο- Ελλάδα προς Ευρώπη (εικόνα 7)
Εικόνα 7: Ακύρωση μεταφοράς φυσικού αερίου από Αίγυπτο- Ευρώπη (EastMed)

Διαπιστώνεται, ότι ενεργειακοί σχεδιασμοί διοχέτευσης φυσικού αερίου προς Ευρώπη χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας αναστέλλονται ή/και εγκαταλείπονται.

Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ
και παραμένει η αξιόπιστη χώρα διοχέτευσης φυσικού αερίου προς Ευρώπη. Στο παράδειγμα της Συρίας γίνεται κατανοητό, που και γιατί Ρώσοι στρατιώτες θυσιάστηκαν σε ξένο έδαφος, όπως:
  1. Στρατιωτική εμπλοκή Ρωσίας
  • στη Γεωργία το 2008, για ακύρωση του αζερινού αγωγού
  • στη Συρία το 2015, για αναστολή του καταρινού αγωγού
  • στην Ουκρανία το 2004 και προσάρτηση της Κριμαίας, για πρόσβαση του ρωσικού στόλου στη μαύρη θάλασσα και έλεγχο των υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
  1. Οικονομική συμμαχία Ρωσίας με Ιράν και Κατάρ για συνεκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου (125.000 δις m³) στις γειτνιάζουσες περιοχές South Pars (Ιράν) και North Field (Κατάρ)
  2. Ενεργειακή- οικονομική- στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας και
  • Τουρκίας: κατασκευή 2 πυρηνικών εργοστασίων, κατασκευή του Turkish Stream 1, πώλησης S 400.
  • Κατάρ: Κατάρ και η ελβετική Clencore αγοράζουν 19,5% των μετοχών ROSNET για €10,5 δις, πώλησης ρωσικών οπλικών συστημάτων
  • Σαουδική Αραβία: συμφωνία για αύξηση τιμής πετρελαίου, προοπτικής κατασκευής 10 πυρηνικών εργοστασίων και πώλησης ρωσικών οπλικών συστημάτων
  • Αίγυπτος: συμπαραγωγή ρωσικών αρμάτων Τ64 αξίας €10 δις και συνεκμετάλλευσης των αιγυπτιακών κοιτασμάτων
  1. Διαταραχή στο ΝΑΤΟ από Τουρκία, Κατάρ και Σαουδική Αραβία
  2. Ουδετερότητα απέναντι στην τουρκική εισβολή- κατοχή κουρδικών περιοχών (Συρία, Ιράκ)
  3. Ακύρωση αξιοποίησης φυσικού αερίου από τις ΑΟΖ Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας προς Ευρώπη
Η ΡΩΣΙΑ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ
Προς το παρόν η Ρωσία υπαγορεύει ποια χώρα, ποια ποσότητα φυσικού αερίου “επιτρέπεται“ να διοχετεύει στην Ευρώπη!!! Νορβηγία και Ολλανδία “δικαιούνται“ ακόμη να διοχετεύουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Διαπιστώνεται, ότι στην μαθηματική εξίσωση για την διοχέτευση φυσικού αερίου προς Ευρώπη υπάρχει μια Σταθερά, η οποία ξεκινά από ρωσικό έδαφος. Οι Μεταβλητές επιλέγονται είτε ως διαμετακομιστικές είτε ως τελικός προορισμός, οι οποίες αλλάζουν ανάλογα με τις γεωπολιτικές συμμαχίες της Ρωσίας.
Οι επίκαιρες μεταβλητές για τη διοχέτευση ρωσικού φυσικού αερίου προς την βόρεια Ευρώπη είναι η Γερμανία (Nord Stream 1 + 2), στη νότια Ευρώπη η Βουλγαρία (South Stream) και προς την Τουρκία (Turkish Stream).
Επισημαίνεται, ότι οι υφιστάμενοι αγωγοί από Ρωσία- Ουκρανία, Ρωσία- Λευκορωσία- Πολωνία προς Ευρώπη δεν έχουν ακόμη ακυρωθεί. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ…
Ποσότητες αποθεμάτων ρωσικού φυσικού αερίου:
  1. Άμεσης αξιοποίησης: 50.000 δις m³
  1. Άμεσης εξόρυξης- και επεξεργασίας: 150.000 δις m³
  2. Άμεσης αξιοποίησης υγραερίου 45.000 εκ. τόνων/έτος
Οι σημερινές ετήσιες ανάγκες φυσικού αερίου της Ρωσίας ανέρχονται περίπου στα 400 δις m³ και της Ευρώπης γύρω στα 500 δις m³, οι οποίες μπορούν να διασφαλιστούν από ρωσικό αέριο για τα επόμενα 200 χρόνια.
Εικόνα 8: Παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία αποφάσισε να ισχυροποιηθεί γεωπολιτικά μέσω βιομηχανικής και όχι μέσω στρατιωτικής ανάπτυξης. Για αυτό και η διαφοροποίηση της γερμανικής κυβέρνησης στην τελευταία στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας ενάντια στη Συρία.
Το ΑΕΠ της Γερμανίας το 2017 ανήλθε περίπου στα €3,3 τρις, με ένα θετικό ισοζύγιο των €250 δις και με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης των 64%. Στον πίνακα 4 παρουσιάζεται η οικονομική ανάπτυξη των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 2/3 του πληθυσμού των κρατών- μελών της ΕΕ.
Χώρα
Πλη-θυσμός
(2017)
ΑΕΠ
Ισοζύγιο
(Εξαγωγές –
Εισαγωγές)
Δημοσιονομικό
έλλειμμα
Δημοσιονομικό
έλλειμμα
Καθαροί Πληρωτές
ΕΕ

(εκ)
(€ δις)
(€ δις)
(€ δις)
( % )
(€ δις)
Γερμανία
82.5
3.264
250,0
2.102
64,40
10,99
Γαλλία
67.0
2.288
– 79,0
2.230
97,50
9,22
Μ. Βρετανία
65.8
2.326
– 176,0
1.978
85,00
6,27
Ιταλία
60.7
1.716
47.5
2.284
133,10
3,21
Ισπανία
46.5
1.164
-26,0
1.137
97,70
– 1,68
Πίνακας 4: Οικονομία μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (Eurostat 2017)
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Γερμανίας και αρκετών βιομηχανικών μεγάλων χωρών.
Χώρα
Εξαγωγές
(2017)
από
Γερμανία
Εισαγωγές
(2017)
προς
Γερμανία
Ισοζύγιο
(2017)
Δημοσιο- νομικό
έλλειμμα
(2017)
Δημοσιο- νομικό
έλλειμμα
(2017)
Δημοσιο- νομικό
έλλειμμα
(2023)

(€δις/έτος)
(€δις/έτος)
(€δις/έτος)
(€δις/έτος)
( % )
( % )
Γερμανία



1.965
64,00
42,00
ΗΠΑ
111.528
61.067
50.461
21.300
108,00
117,00
Κίνα
86.195
100.452
-14.257
4.100
48,00
65,00
Μ. Βρετανία
84.365
37.140
47.225
1.960
87,00
83,00
Γαλλία
105.208
64.168
41.040
2.210
97,00
87,00
Ιταλία
65.558
55.803
9.755
2.265
131,00
117,00
Ισπανία
43.043
31.671
11.372
1.045
98,00
91,00
Ρωσία
25.857
31.411
-5.554
1.010
17,00
20,00
ΟΛΙΚΟΝ
521.754
381.712
140.042



Ρωσία (πριν εμπάργκο)
38.055
42.455
-4.400



Πίνακας 5: Εμπορικό ισοζύγιο Γερμανίας – βιομηχανικών χωρών (Eurostat 2017)
Στον πίνακα 5 διαπιστώνεται, ότι η γερμανική βιομηχανία δημιουργεί μια δυναμική με πολύ ψηλό θετικό εμπορικό ισοζύγιο, όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και στην αμερικανική αγορά. Τα προϊόντα εξαγωγών από την ρωσική επικράτεια προς την Γερμανία είναι εξολοκλήρου πρώτες ύλες, κυρίως, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Με μια διπλάσια αύξηση διοχέτευσης ρωσικού φυσικού αερίου, από τα 55 δις στα 110 δις m³ το έτος 2019 απευθείας στη γερμανική αγορά, διαπιστώνεται μια οικειοθελώς εξάρτηση της γερμανικής βιομηχανίας από τις ρωσικές πρώτες ύλες.
Όπως είναι γνωστό όλα τα υφιστάμενα πυρηνικά εργοστάσια στη Γερμανία καταργούνται τέλος του 2022, τα οποία παράγουν το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας. Και με την απόφαση μείωσης παραγωγής ρύπων CO2, η Γερμανία κάποτε θα κλείσει και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία έχουν ως πρώτη ύλη το κάρβουνο. Σήμερα παράγουν περίπου το 40% της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας της. Αυτό το ποσοστό μπορεί να αναπληρωθεί επίσης από το φυσικό αέριο, νοουμένου ότι θα αντικατασταθούν οι κινητήρες των εργοστασίων αυτών.
ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Διαπιστώνεται σήμερα, ότι η Ρωσία ακύρωσε και τους 4 κύριους ανταγωνιστικούς αγωγούς της από διαφορετικές χώρες αφετηρίας προς Ευρώπη:
  • Nabuko (Αζερμπαϊτζάν – Γεωργία- Τουρκία – Ευρώπη)
  • QatarTurkey Pipeline (Κατάρ- Συρία- Τουρκία – Ευρώπη)
  • IranIraqSyria Pipeline (Ιράν- Συρία – Κύπρος – Ευρώπη)
  • EastMed (Αίγυπτος- Ισραήλ- Κύπρος- Ελλάδα- Ευρώπη)
Επομένως:
  1. η Ρωσία κατοχυρώνεται ως η Σταθερά της εξίσωσης στην διάθεση φυσικού αερίου προς Ευρώπη με τις ακόλουθες διαδρομές:
  • Ρωσία- Γερμανία (Nord Stream 1 + 2 + άλλοι) προς Τσεχία- Αυστρία- Σλοβακία- Ουγγαρία, Ελβετία- Ιταλία, Βέλγιο- Γαλλία- Ισπανία- Πορτογαλία. Οι συνολικές ετήσιες ποσότητες των παραπάνω χωρών ανέρχονται στα 300 δις m³/έτος
  • Ρωσία- Βουλγαρία (South Stream 1 + 2) προς Σερβία- Ρουμανία- Μολδαβία, Ελλάδα- Σκόπια- Αλβανία- Κόσοβο- Βοσνία- Μοντενέγρο. Οι συνολικές ετήσιες ποσότητες των παραπάνω χωρών ανέρχονται στα 50 δις m³/έτος
  • Ρωσία- Τουρκία (Turkisch Stream) προς Τουρκία με ετήσια ποσότητα των 16 δις m³/έτος. Τις υπόλοιπες αναγκαίες ποσότητες η Τουρκία εξακολουθεί να της προμηθεύεται διά μέσω της Ουκρανίας
  • Οι υφιστάμενες διαδρομές Ρωσία- Πολωνία, Ρωσία- Λευκορωσία και Ρωσία- Ουκρανία (Europe Pipelines) ανακαινίζονται και προμηθεύουν ρωσικό φυσικό αέριο μόνο για τις δικές τους ανάγκες, οι οποίες ανέρχονται στα 100 δις m³/έτος
  • Ουκρανία, Πολωνία, Λευκορωσία και Τουρκία δεν πρόκειται να παίξουν ρόλο διαμετακομιστικής χώρας, αφού αξιολογήθηκαν από την ΕΕ ως αναξιόπιστες και ασταθείς.
  1. Δημιουργία οικονομικού συνασπισμού Ρωσίας- Γερμανίας:
  • η Ρωσία διασφαλίζει την εισαγωγή γερμανικών προϊόντων χωρίς δασμούς ως αντίβαρο αμερικανικής πολιτικής
  • η Γερμανία επενδύει στην ρωσική αγορά για παραγωγή αυτοκινήτων, μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας και προγραμμάτων υπολογιστών
  1. Κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας):
  • αρχίζοντας από Βουλγαρία (33%), Τσεχία (24%), Ουγγαρία (37%), Ρουμανία (11%), Σλοβενία (43%), Σλοβακία (63%)
  • συνεχίζοντας στην Γαλλία (83%), Ισπανία (44%), Βέλγιο (65%), Φιλανδία (34%), Σουηδία (43%), Βρετανία (15%)
  1. Αναστέλλεται η προμήθεια αμερικανικού υγραερίου (σχιστολιθικό φυσικό αέριο) προς Ευρώπη λόγω ψηλού κόστους και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος
  2. Συνεργασία Ρωσίας- Κατάρ για διοχέτευση υγραερίου προς Ευρώπη
  3. Συνεργασία Ρωσίας- Τουρκίας για να ανασταλεί η διοχέτευση φυσικού αερίου από τις ΑΟΖ Αιγύπτου- Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας προς Ευρώπη
  4. Η Ρωσία αφήνει τις TOTAL, ENI και ExxonMobil να διαπιστώσουν τις ποσότητες υδρογονανθράκων στην περιοχή μας, όχι όμως αξιοποίηση τους προς Ευρώπη, αφού συνήψαν καλύτερες συμφωνίες με την Ρωσία, όπως:
  • μεταξύ Gazprom και ExxonMobil για εξόρυξη και αξιοποίηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική. Η επένδυση ανέρχεται στο €1 τρις
  • μεταξύ ΤΟΤΑΛ και RosneftGazprom για εκμετάλλευση υγραερίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική, Βενεζουέλα, Βολιβία, Ιράν
  • μεταξύ ΕΝΙ και Rosneft για αξιοποίηση ενός κοιτάσματος πετρελαίου στη Μαύρη θάλασσα
  • Η ΕΝΙ έδωσε ένα μεγάλο μερίδιο αιγυπτιακού κοιτάσματος στην Gazprom
  • Η ΕΝΙ είναι ο κύριος κατασκευαστής των αγωγών Nord Stream 1 + 2 και Turkish 1 + 2.
  • Η ΕΝΙ και η Gazprom υλοποιούν την γραπτή συμφωνία τους για την ανάπτυξη του South Stream
  1. η ΕΕ διαφωνεί στο να γίνει η Τουρκία μια διαμετακομιστική χώρα ρωσικού αερίου προς Ευρώπη
  2. αναστέλλεται η μείωση ρύπων CO2 στην Γερμανία, μέχρι να αντικατασταθεί το κάρβουνο από το φυσικό αέριο
  3. επιστροφή Ηνωμένου Βασιλείου ως κράτος μέλος ή ως χώρα με ειδικό καθεστώς σύνδεσης στην ΕΕ
ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΕΞΙΣΩΣΗΣ: ΡΩΣΙΚΟ- ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Η γερμανική βιομηχανία μαζί με τη νέα πολιτική ηγεσία θέλουν να διασφαλίσουν τουλάχιστον μια οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία. Μια αμφίδρομη εξάρτηση. Η Ρωσία διοχετεύει απευθείας φυσικό αέριο προς Γερμανία και η Γερμανία παράγει και εξάγει ανταγωνιστικά προϊόντα παγκοσμίως.
Ο σημερινός στόχος της Γερμανίας είναι πλέον η αποφυγή εξάρτησης διοχέτευσης ρωσικού αερίου δια μέσω άλλων χωρών, όπως από Ουκρανία, Πολωνία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ελλάδα. Γιατί να μπει ξανά σε περιπέτειες… “απέτυχε 4 φορές σε 10 χρόνια“… αρκετό πόκερ έπαιξε και έχασε…
ΠΗΓΗ http://www.triklopodia.gr/%cf%84%
Παντελής Σοφοκλέους
(πολιτικός μηχανικός/μηχανικός περιβάλλοντος)
(pantelis.sophocleous@gmx.de

Σχόλια

Ο χρήστης panpan είπε…
Από την παραπάνω πολύ ωραία έρευνα βγαίνει ένα πολύ ασφαλές συμπέρασμα.
Γερμανία τέλος εάν κατεβάσουν τους ενεργειακούς διακόπτες τροφοδότησης.
Και το ευρώ;