ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΑΦΡΙΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΖΗΤΗΜΑ

Greek Spirit
23-1-2018
Στις 20 Ιανουαρίου 2018 η Τουρκία εισέβαλε στην επαρχία Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, μια επαρχία της Συρίας που σήμερα και μετά από τον επταετή πόλεμο κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Κούρδους οι οποίοι ήταν οι μόνοι οι οποίοι είχαν συμφέρον να αντέξουν και να μην εγκαταλείψουν την περιοχή. Η Αφρίν βρίσκεται στα βορειοδυτικά άκρα του κράτους της Ροζάβα που οραματίζονται οι Κούρδοι να ιδρύσουν στα εδάφη των βόρειων επαρχιών της Συρίας και η κατοχή της έχει μερικά πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα για τους Κούρδους.
Το πρώτο είναι ότι συνορεύει με τις τουρκική επαρχίες του Γκαζιαντεπ- Αδάνων και Μερσίνας, αστικά κέντρα στα οποία έχουν καταφύγει πολλοί Κούρδοι που εκδιώχθηκαν από τα ανατολικά. Στις πόλεις αυτές το ΡΚΚ σκοπεύει να μεταφέρει την αντίσταση με ανταρτικό πόλεων.
Η εγγύτητα των πόλεων αυτών με τις επαρχίες της βόρειας Συρίας όπως η Αφρίν διευκολύνουν την επικοινωνία των Κούρδων απο τις  δυό πλευρές. Κάτι  παρόμοιο με τους Ταλιμπάν οι οποίοι αφού επιχειρήσουν στο Αφγανιστάν καταφεύγουν στις δυτικές επαρχίες του Πακιστάν όπου έτσι κι αλλιώς αποτελούν κράτος εν κράτει.Το ίδιο φοβάται κι ο Ερντογάν. Το Γκαζιαντέπ,τα Άδανα και η Μερσίνα δεν αποτελούν κάποια απομακρυσμένα αστικά κέντρα της Ανατολίας αλλά την απαρχή του τουριστικού τόξου των παράλιων της Τουρκίας που εκτείνεται έως τα βόρεια της Σμύρνης. Στο τόξο αυτό ζουν και  οι Τούρκοι οι οποίοι δεν ψηφίζουν Ερντογάν, οι Τούρκοι που αποτελούν τον κοσμικό πυρήνα της χώρας , ανάμεσα τους και πολλοί Αλεβίτες.
Με άλλα λόγια οι Κουρδοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ΄΄μετάσταση΄΄ του Κουρδικού προβλήματος στα τουρκικά νοτιοανατολικά αστικά κέντρα με υποστήριξη απο τις όμορες επαρχίες της Συρίας όπως η Αφρίν στις οποίες οι Κούρδοι πλειοψηφούν.

Ακόμα ένας σοβαρότατος λόγος  για τον οποίο είναι απαραίτητη η εισβολή στην Αφρίν είναι ότι αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στην θάλασσα και οποιαδήποτε προγεφύρωμα των Κούρδων κοντά στην Μεσόγειο ενέχει τον κινδυνο της εξόδου σε αυτή ενός μελλοντικού Κουρδικού κράτους κάτι που θα απέκοπτε την Τουρκία οριστικά απο την Μ.Ανατολή.
Ο Ερντογάν για την συγκεκριμένη εισβολή απολαμβάνει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης των κεμαλικών και των Γκρίζων Λύκων. Όλοι καταλαβαίνουν τον κίνδυνο του Κουρδικoύ ζητήματος και όλοι είναι ευχαριστημένοι με την εισβολή.

 Ο Ερντογάν απο το 2003 που κατέλαβε την εξουσία αντιμετώπισε την λυσσώδη αντίδραση του κεμαλικού κατεστημένου σε στρατό, δικαστικό σώμα και επιχειρηματικούς κύκλους, γιαυτό και ΄σήμερα με το πρόσχημα του δήθεν πραξικοπήματος ξηλώνει τα παραπάνω σώματα κι υπηρεσίες και τα επανδρώνει με χιλιάδες νέους υπαλλήλους της αρεσκείας του. Ο Ενρτογάν πριν καταλάβει την εξουσία είχε εκτίσει ακόμα και ποινή φυλάκισης έξι μηνών που του είχε επιβληθεί aπο το κεμαλικό καθεστώς το 2002.
Οι κεμαλικοι είναι γεγονός ότι πολέμησαν τον Ερντογάν με πολλά μέσα, το βαθύ κεμαλικό κράτος είχε πολλές εφεδρείες απο το 2003 εως και το 2016 που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος. Οι κεμαλικοι χρησιμοποίησαν ακόμα και αριστεριστές τρομοκράτες εναντίον δικαστικών κκαι κατόπιν ως αντιπολίτευση κατηγορούσαν τον Ερντογάν ως υποκινητή αυτών ισχυριζόμενοι οτι οι τρομοκράτες ήταν ισλαμιστές οπαδοί του.
Το 2013 ο Ερντογάν έχοντας καταλάβει το μάταιο του πολέμου εναντίον των Κούρδων εντός της Τουρκικής επικράτειας που ήδη μετρούσε 25 χρόνια κάλεσε τους Κούρδους σε ειρηνευτική διαδικασία. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε στους Κουρδους πολιτικά διακαιώματα, αμνηστία στους μαχητές του ΠΚΚ,κουρδικά σχολεία και άλλα ευνοϊκά όπως επίσημη αναγνώριση της γλωσσας  τα οποία οι Κούρδοι αποδέχθηκαν Ο Ερντογάν σε αντάλλαγμα ήθελε την υποσ΄τηριξη των Κούρδων στις εκλογικές αναμετρήσεις και στην προσπάθεια του να αλλάξει το πολίτευμα σε προεδρική δημοκρατία. Οι Κουρδοι τον Μάρτιο του 2013 και μάλιστα με τις ευλογίες του έγκλειστου Οτσαλάν αποδέχθηκαν την ειρηνευτική διαδικασία. Και ενώ όλα πήγαινα καλά τον Μάιο του ίδιου  έτους ξεσπούν οι ταραχές στην Πόλη απο μερίδα δυσαρεστημένων πολιτών ενάντια στην αναμόρφωση της πλατείας Ταξίμ και του πάρκου που την περιβάλει. Η τουρκική κυβέρνηση καταστέλλει με βια τις διαδηλώσεις αλλά οι ταραχές όλο και αυξάνονται σε όγκο και ένταση , εξαπλώνονται σε όλη την χώρα και ο Ερντογάν βρίσκεται σε δεινή κατάσταση με κίνδυνο πολιτειακής ανωμαλίας η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να τον ανατρέψει.
Οι ταραχές καταλογίζονται στους αστικούς και κοσμικούς πληθυσμούς της Πόλης οι οποίοι δεν έβλεπαν ποτέ με καλό μάτι το πολιτικό Ισλάμ του Ερντoγάν αλλά η αλήθεια πρέπει να είναι ότι το βαθύ κεμαλικό κράτος υποκίνησε τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις για να ανατρέψει τον Ενρτογάν και φυσικά είχε ως ΄σύμμαχο τους πληθυσμούς των αστικών κέντρων της Πόλης και των δυτικών παραλίων οι οποίοι προτιμούσαν΄ τοτε τους κεμαλικούς απο τους ισλαμιστές του Ερντογάν.(Κατόπιν ψήφιζαν το κόμμα Κούρδου 40άρη δικηγόρου Ντεμιρτάς που αποτέλεσε την ΄΄κοσμική ΄΄ εναλλακτική .Ο Ντεμιρτάς σήμεραείναι φυλακισμένος στην Αδριανούπολη στις φυλακές υψηλής ασφάλειας μαζί με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς)
Οι κεμαλικοί εκτός απο το διαχρονικό σχέδιο τους να ανατρέψουν τον Ερντογάν είχαν ένα επιπλέον λόγο να υποκινήσουν τις ταραχές της πλατείας Ταξίμ, και αυτός ήταν η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους  . Οι εθνικιστές κεμαλικοί  δεν θα δέονταν ποτέ οι Κούρδοι στο όνομα ειρηνευτικής διαδικασίας να αναγνωρισθούν επίσημα ως μειονότητα , κάτι που είχε υποσχεθεί ο Ερντογάν.
Πράγματι, ο Ερντογάν με τις ταραχές φοβήθηκε τόσο πολύ που σταμάτησε την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους και αυτοί εξαναγκάσθηκαν τον Ιανουάριο το 2014 να ξαναγυρίσουν στον ένοπλο αγώνα.
Σήμερα άλλα και κατά την διάρκεια του πολέμου στην Συρία ο Ερντογάν πολεμά εναντίον των Κούρδων μέσα κι έξω απο την τουρκική επικράτεια με λύσσα και μπορεί κάλλιστα κάποιος να πει ότι έχει καταφέρει την δικιά του γενοκτονία, αντάξια του Κεμάλ εναντίον των Ελλήνων κι Αρμενίων.
Ο Ερντογάν χρειάζεται τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων για να κατασιγάσει την αντιπολίτευση του ειδικά με την πίεση που δέχεται απο τις ΗΠΑ οι οποίες διερευνούν τα οικονομικά του σκάνδαλα με το σπάσιμο του εμπάργκο στο Ιράν.Οι ΗΠΑ άνετα μπορούν να σύρουν τον Ερντογάν σε διεθνές δικαστήριο αλλά προς το παρόν κανείς δεν θέλει την Τουρκία διαιρεμένη ,ουτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ.Οι ΗΠΑ μπορούν να εκβιάζουν τον Τούρκο πρόεδρο λόγω των οικονομικών σκανδάλων του και μάλιστα με το σπάσιμο του διεθνές εμπάργκο  ενάντια στο Ιράν , έγκλημα το οποίο μπορεί να το σύρει στην Χάγη σιδηροδέσμιο. Η δε Ρωσία εκβιάζει τον Ερντογάν με την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που του παρέχει.Όπλα-αέριο-πυρηνικοί σταθμοί-εξαγωγές τουρκικών τροφίμων στην Ρωσία, όλα τα χει η ρωσική προσπάθεια αποπλάνησης του Ερντογάν.
Ο λόγος που Ρωσία και ΗΠΑ άφησαν τον Ερντογάν να εισβάλει στην Αφρίν είναι διότι έτσι θα κατασιγάσει την αντιπολίτευση και συσπειρώνει τους Τούρκους γύρω του με συνέπεια να διατηρείται η Τουρκία σταθερή κι ισχυρή και μάλιστα με ένα ηγέτη ελεγχόμενο από ΗΠΑ και Ρωσία.
Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια  κι ειδικά μετά την Ουκρανική κρίση έχει καταστεί ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη. Την Τουρκία διατρέχουν πολλοί αγωγοί όπως  ο ρωσικός TURKISH STREAM ή SOUTH STREAM ο οποίος απο την Νότια Ρωσία με υποθαλάσσια διαδρομή καταλήγει στον Πόντο και απο εκεί θα συνδέεται με τον ΤΑΡ ο οποίος είναι άλλος αγωγός που θα φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.Υπάρχουν κι άλλοι μικρότεροι αγωγοί απο Ιράν-Ιράκ-Ιρακινό Κουρδιστάν οι οποίοι φέρνουν αέριο στα νότια λιμάνια της Τουρκίας και πο εκεί στην Ευρώπη.Ωστόσο όλα αυτά τα κινδυνεύουν από ενα νεο αγωγό τον EAST MED o οποίος θα ενώνει με υποθαλάσσια διαδρομή τα Ισραηλινά-Αιγυπτιακά-Κυπριακά και Ελλαδικά κοιτάσματα και θα τα μεταφέρει στην Ευρώπη 
Έαν ο east med υλοποιηθεί τότε η Τουρκία θα βρεθεί στο περιθώριο και θα χάσει τα πρωτεία του ενεργειακού κόμβου .Ο Ερντογάν αλλά και η Ρωσία θα βρεθούνε στριμωγμένοι.Η Τουρκία πα ρόλους τους παλικαρισμούς δεν διαθέτει χωρικά ύδατα με υδρογονάνθρακες και μόνο ως κόμβος μπορεί να έχει έσοδα.Εάν ο east med γίνει πραγματικότητα τότε ο Ερντγοάν θα υποστεί ήττα την οποία θα πρέπει να εξηγήσει στους Τούρκους.Περισσότερα στο https://hellenicsunrise2.blogspot.gr/Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ-Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΑΡΧΙΖΕΙ
Το ίδιο θα πάθει και η Ρωσία με τον east med, θα χάσει το ενεργειακό μονοπώλιο στην Ευρώπη. 
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το Σκοπιανό πρόβλημα ;
Οι ΗΠΑ θέλουν την λύση του προβλήματος της ονομασίας για να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Θελουν επίσης την ομογενοποίηση των κεντρικών Βαλκανίων σε μια ενιαία οικονομική ζώνη χωρίς σύνορα έστω και εαν οι χώρες που θα την απαρτίζουν θα είναι εκτός Ε.Ε Ο λόγος είναι ότι αυτή η περιοχή θα αποτελέσει την πίσω αυλή της Γερμανίας όπου θα καταφθάνει το αέριο απο το Κατάρ με τάνκερ και θα μεταφέρεται μέσω Αξιού Δούναβη-Ρήνου αλλά και θα συσταθούν βιομηχανικές περιοχές οι οποίες θα απασχολούν νομιμοποιημενους ΄΄παράτυπους΄΄ μετανάστες αλλα και ντόπιους με μηδαμινές ααποδοχέςκαι διακαιώματα,πάντα στην προσπάθεια της Γερμανίας να ανταγωνισθεί την Κίνα και την Ασία.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ζητήσουν απο τον Ερντογάν να διεξάγει ένα θερμό επεισόδιο σε Αγαίο-Κύπρο- Έβρο για να καμφθεί το φρόνημα των Ελλήνων οι οποίοι τόλμησαν να διαδηλώσουν την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στην Θεσσαλονίκη  και σκοπεύουν να ξαναδιαδηλώσουν την 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Σε αντίθεση με όσα προσπαθούν να μας πείσουν οι διαδηλώσεις σαν αυτή της 21 Ιανουαρίου μπορούν να αναβάλλουν σχέδια και να ανατρέψουν καταστάσεις.Οι αυθόρμητες αυτές μαζικές εκδηλώσεις είναι το μονο που φοβούνται οι επικυρίαρχοι.
Ο Ερντογάν αφέθηκε από ΗΠΑ και Ρωσία  να εισβάλει στην Αφρίν για να συσπειρώσει τους Τούρκους γύρω του και να αδρανοποιήσει την αντιπολίτευση του.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να του δώσουν την άδεια να δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα το οποίο θα ανέβαζε ακόμα περισσότερο την δημοτικότητα του στην Τουρκία.Έτσι οι Έλληνες θα αναγκάζονταν να συρθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνουν πολλές υποχωρήσεις.Περισσότερα στο https://hellenicsunrise2.blogspot.gr  ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Ρωσία απο την άλλη, έχει κι αυτή κάθε λόγο να επιθυμεί ένα θερμό επεισόδιο εις βάρος της Ελλάδας εφόσον αυτό θα καθυστερούσε τον east med Βεβαια,ένα θερμό επεισόδιο εις βάρος της Ελλάδας  θα επιτάχυνε την λύση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων  και θα έβαζε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ , κάτι που η Ρωσία απεύχεται , αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Η Ρωσία σε κάθε περίπτωση ΄΄πάιζει μπάλα΄΄ μέχρι το 90΄και έαν τα Σκόπια εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ θα κοίταγε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την Σερβία ως αντίβαρο στην περιοχή. Το επείγον για την Ρωσία είναι να καθυστερήσει ο east med.Περισσότερα στο https://hellenicsunrise2.blogspot.gr/Ο ΑΞΟΝΑΣ ΡΩΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ Μ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι Ρώσοι και οι Αμερικάνοι πούλησαν φιλία και συμμαχία στους Κούρδους αλλά τους εγκατέλειψαν για χάρη της Τουρκίας.Τα όποια όπλα και βοήθεια παρεχουν στους Κουρδους είναι για να κρατάνε την ισορροπία, να διατηρούν τους Κούρδους ως καταλύτη στην περιοχή και να έτοιμοι για χρήση ανάλογα με τις περιστάσεις αλλά πάντα υπο το δόγμα ότι Τουρκία του εκβιαζόμενου Ερντογάν πρέπει να διατηρείται δυνατή όσο ο Ερντογάν εκβιάζεται και χρησιμοποιείται.
Με τα παραπάνω εξηγείται ο όρος ΄΄εξαγωγή της αστάθειας΄΄ που πού συχνά χρησιμοποιείται για την Τουρκία.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλα μας τα λεει ο greek spirit αλλα θα πρεπει να μην ξεχναμε οτι καμια φορα δεν νικαει ο καλυτερος αλλα ο ΚΑΛΟΣ!!! Δηλαδη ετσι οπως εξελισσονται οι καταστασεις απο την Μεση Ανατολη εως τα Βαλκανια το πιο πιθανο ειναι να δοθει λυση απο ΑΝΩΘΕΝ και συνεπως τοτε θα μετρησει οχι η ικανοτητα αλλα η προθεση!!!! ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΝΙΚΑΝΕ ΠΑΝΤΑ.
Ο χρήστης Unknown είπε…
ΤΟ ΔΕ ,ΑΡΙΣΤΟ,ΟΤΙ ΕΙΣΑΒΑΛΑΝ,ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ,ΑΡΜΑΤΑ;;;;Χμμμμ!!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΑΛ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΣΟ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ-ΠΙΟ ΑΠΛΑ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ....ΕΧΘΡΟΥ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ.