Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Λένε ψέματα σε όλο το κόσμο-Παίζουν πίσω μας βρώμικα παιγνίδια-Στο σημείο μηδέν οι σχέσεις Αγκυρας-ΟυάσινγτονΕπίθεση στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ψεύδονται σε όλο το κόσμο, και ότι παίζουν πίσω από τη πλάτη της Τουρκίας βρώμικα παιγνίδια, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μετά την κρίση που ξέσπασε στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και την αναστολή χορήγησης βίζας μεταξύ των δύο χωρών. 
Η σοβαρή αυτή επίθεση, που μάλλον θα ρίξει λάδι στη φωτιά των κακών σχέσεων Αγκυρας Ουάσινγκτον, γίνεται την παραμονή του ταξιδιού του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και των σημαντικών συναντήσεων που θα έχει εκεί με τον Ντ. Τραμπ και άλλους κορυφαίος αξιωματούχους. Η στάση της Αγκυρας αποδεικνύει, γιατί οι ΗΠΑ θεωρούν πλέον ως σταθερό εταίριο την Ελλάδα και έχουν ενδιαφέρονται για την οικονομική ανάκαμψη της. Ενα χαρτί, αυτό της σταθερότητας που ο κ. τσίπρας αναμένεται να εκμεταλλευθεί στο έπακρον.
Η αμερικανουτουρκική κρίση

Αφορμή της κρίσης, ήταν η σύλληψη του Τούρκου εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στη Κωνσταντινούπολη Μετίν Τολούζ, με την κατηγορία της κατασκοπείας και των σχέσεων του με τον Φ. Γκιουλέν.
Οι εκπρόσωποι των Αμερικανών ψεύδονται όταν λένε ότι δεν μπορούν να συναντηθούν με τον Μετίν Τολούζ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον των κυβερνητών των επαρχιών της χώρας.
«Οι ΗΠΑ λένε ψέματα σε όλο τον κόσμο. Κανείς τους δεν ζήτησε να συναντηθεί με τον συνεργάτη τους του προξενείου μετά την σύλληψη του στις 4 Οκτωβρίου. Χρειάζονται το σχετικό έγγραφο (σ.σ. το κατηγορητήριο). Αυτό δεν θα τους το δώσει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το δικαστήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να είναι είτε εντελώς φιλικές είτε εντελώς εχθρικές, ενώ την Τουρκία την ανησυχεί σοβαρά η διπροσωπία εκείνων που αυτοαποκαλούνται εταίροι της Άγκυρας.
«Σε όλες τις συναντήσεις που γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο δίνουν υποσχέσεις και εγγυήσεις, αλλά πίσω από την πλάτη μας παίζουν βρώμικα παιγνίδια, τα οποία έχουν αποκτήσει τέτοιο χαρακτήρα που είναι δύσκολο να τα κρύψουν», δήλωσε ο κ. Ερντογάν και για μια ακόμη φορά κατηγόρησε τις ΗΠΑ επειδή εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας οι οποίοι σχετίζονται με το ΡΚΚ, ένοπλης οργάνωσης εκτός νόμου στην Τουρκία.
Οι σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν μετά τη σύλληψη του Τολούζ, τον οποίον οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για διενέργεια κατασκοπείας, για δραστηριότητες που υπονομεύουν την συνταγματική τάξη της χώρας, όπως και για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ θεωρούν τις κατηγορίες αυτές ανυπόστατες που τορπιλίζουν τις μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις με την Τουρκία
Από τις 8 Οκτωβρίου η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία έχει σταματήσει να χορηγεί μεταναστευτικές θεωρήσεις εισόδου (βίζες). Η Άγκυρα εν συνεχεία σταμάτησε να χορηγεί βίζες σε Αμερικανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου