.post-body blockquote, .post-body pre, .post-body code { user-select: text !important; -webkit-user-select: text !important; -ms-user-select: text !important; -moz-user-select: text !important

Λίγα λόγια για τον Greek Spirit στο

ΟΙ «ΜΠΟΥΝΤΑΛΑΔΕΣ»

του Στέλιου Σταυρίδη*
Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ την 1 Οκτωβρίου 2011

Σύμφωνα με το λεξικό της ελληνικής γλώσσας, η τουρκικής προέλευσης λέξη «μπουνταλάς» σημαίνει άνθρωπος αφελής, ανόητος και αδέξιος, ενώ σύμφωνα με την Wikipedia, σημαίνει βλάκας, αργόστροφος και περιορισμένων δυνατοτήτων.
Οι παλαιότεροι ακούγαμε συχνότατα τη λέξη αυτή από τους γονείς μας και την ενσωματώσαμε στο λεξιλόγιο μας. Αναφερόμενοι δε στους γείτονες μας, τους Τούρκους, σχεδόν στερεότυπα συνδέαμε την εθνικότητα με τον χαρακτηρισμό του μπουνταλά.
Πέρασαν δεκαετίες, και οι δύο χώρες, ξεκινώντας από τελείως διαφορετικές αφετηρίες, αναπτύχθηκαν με διαφορετικούς τρόπους και κυρίως, με διαφορετική νοοτροπία. Η Τουρκία ανέδειξε έναν παγκόσμιο ηγέτη σπάνιου βεληνεκούς, τον Ερντογάν, που τον υπολογίζουν και τον σέβονται φίλοι και εχθροί, ενώ η Ελλάδα ανέθρεψε βλαστάρια του κομματικού σωλήνα, ανεπάγγελτους αφισοκολλητές, καιροσκόπους, λαϊκιστές και λαοπλάνους. Σήμερα οι Τούρκοι αναπτύσσονται με ρυθμό 8%, την ώρα που εμείς γινόμαστε καθημερινά σημαντικά φτωχότεροι.
Η Τουρκία είχε συνέπεια και συνέχεια στην εξωτερική της πολιτική, ενώ εμείς είμαστε εθνικά διηρημένοι, διότι αυτό επέβαλλε και επιβάλλει το …κομματικό καθήκον, δηλαδή το κομματικό συμφέρον. Που για τους πολιτικούς μας ήταν και το υπέρτατο αγαθό («uber alles», όπως λένε και οι Γερμανοί).
Φυσιολογικά, λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο σήμερα οι αποκαλούμενοι «μπουνταλάδες» να απειλούν την εθνική μας κυριαρχία, τα εδάφη μας, την υφαλοκρηπίδα και τον εναέριο μας χώρο. Τρέμοντας τι μας επιφυλλάσσει το μέλλον, ελπίζουμε και συνάμα παρακαλούμε τον Θεό, να μην δούμε καμμιά νέα εθνική τραγωδία. Έχουμε μάλιστα εν πολλοίς στηρίξει τις ελπίδες μας για προστασία στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και των κερδοσκόπων, για να θυμηθούμε και το …διαχρονικά ανεκδιήγητο ΚΚΕ. Που σύμφωνα μάλιστα και με τις «κείμενες διατάξεις» μιας ελληνικής συνταγής περί ισονομίας στην προβολή, είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε εκατοντάδες φορές καθημερινά να επαναλαμβάνει μονότονα τις επικίνδυνες ασυναρτησίες και τις εγκληματικές προτροπές του περί ανυπακοής, δηλαδή κατάλυσης της δημοκρατίας.
Εθνικά η κατάσταση αρχίζει να εμπνέει σοβαρές ανησυχίες και χρειάζεται τεράστια εγρήγορση, σοβαρότητα, συνέπεια, σημαντικές συμμαχίες στην γεωπολιτική σκακιέρα, σταθερότητα και ταχύτατα αντανακλαστικά.
Εκεί όμως που οι «μπουνταλάδες» γείτονες, μας έχουν κυριολεκτικά σαρώσει και κατατροπώσει, είναι στον τουρισμό :
Αν πάει κάποιος σε οποιαδήποτε μαγευτική περιοχή της ανεπανάληπτης σε ομορφιά ελληνικής επικράτειας και μετά πάει π.χ. στο σημερινό Τσεσμέ (κάποτε Κρήνη) της Τουρκίας, θα διαπιστώσει με μέγιστη θλίψη ότι τελικά μπουνταλάδες και μάλιστα με περικεφαλαία αποδειχθήκαμε εμείς. Οι δε πρώην υποανάπτυκτοι Τούρκοι αποδεικνύονται καθημερινά πολύ πιο έξυπνοι από εμάς. Τα δε πρώην ασήμαντα και πάμπτωχα ψαροχώρια τους έχουν αξιοποιηθεί στον υπέρτατο βαθμό, την ώρα που εμείς συνεχώς υποβαθμίζουμε και καταστρέφουμε τον αμύθητο θησαυρό που έχουμε.
Εκμεταλλεύτηκαν την εκρηκτική ανάπτυξη της κρουαζιέρας και συσσώρευσαν απίστευτο πλούτο, τη στιγμή που εμείς διατηρούσαμε το καμποτάζ ή φτιάχναμε νόμους για να το ακυρώσουμε. Με ανεφάρμοστες διατάξεις περί 3ετών συμβάσεων, 72 ωρών παραμονής στα χωρικά μας ύδατα (ποιος μηχανισμός αλήθεια μπορεί να ελέγξει τέτοια καραγκιοζιλίκια) και άλλα γραφικά, που μόνο ανεγκέφαλοι θεωρητικοί (νηπιακού αν και Πανεπιστημιακού επιπέδου) και ηλίθιοι κομματικο-γραφειοκράτες μπορούν να συλλάβουν.
Εκμεταλλεύτηκαν τον θαλάσσιο τουρισμό υψηλών εισοδημάτων με ιδιωτικά σκάφη, όταν εμείς τα διώχναμε για λόγους λαϊκισμού λέγοντας ότι τιμωρούμε τον πλούτο. Έκτισαν υπερσύγχρονες μαρίνες, με εκπληκτικές εγκαταστάσεις, φθηνές υπηρεσίες, πολυτελέστατα εστιατόρια και μαγαζιά, άριστη εξυπηρέτηση, ευγένεια και πλείστες όσες παροχές. Και μάζεψαν όλα τα λεφτά ! Εμείς εδώ ψελλίζουμε τις περί ξεπουλήματος ασυναρτησίες της Αριστεράς.
Ταυτόχρονα, αρκεστήκαμε στην προχειρότητα, στην πλαστική καρέκλα, στις παραλίες του λαού, στο φραπεδάκι και το πεπονάκι του 1 και των 2 ευρώ. Την ώρα που εμείς κερδίζαμε την ψήφο του Έλληνα βοσκού, ψαρά και γεωργού, κάνοντας τους ξενοδόχους και μαιτρ του τουρισμού (χάλια μαύρα και ανταποδοτικά μόνο για σακκιδιούχους), η Turkish Airlines που διακινεί 150 εκατ. επιβάτες το χρόνο, με υπερσύγχρονο στόλο και 75.000 άτομα προσωπικό, παρέχει 50% έκπτωση στα ακριβά εισιτήρια όσων έχουν ελλιμενισμένα τα σκάφη τους σε τουρκικές μαρίνες. Και η έκπτωση αυτή ισχύει τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους ενοικιαστές !
Την ώρα που εμείς τορπιλλίζουμε την ανάπτυξη και προάγουμε την υποανάπτυξη «φυλάσσοντας Θερμοπύλες», ώστε «να μην ξεπουληθεί η χώρα», οι «μπουνταλάδες» γείτονες, αξιοποιούν, επενδύουν και προοδεύουν.
Τον Αύγουστο του 1922 επί 3 ημέρες οι Τούρκοι βίαζαν, σκότωναν, κακοποιούσαν, λεηλατούσαν και τελικά έκαψαν και κατέστρεψαν την Σμύρνη και όλη την πρώην Ιωνία : το Αϊβαλί, την Αλικαρνασσό, το Κορδελιό, τον Μπουρνόβα. Σήμερα, με τρόπο θρασύτατο, προβάλλουν τον Ελληνισμό της Ιωνίας, καλώντας του ξένους να επισκεφθούν την Τουρκία, για να γνωρίσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ποιος Έλληνας, αλήθεια, δεν εξοργίζεται και δεν θλίβεται όταν  διαπιστώνει ποιοί τελικά είναι οι μπουνταλάδες ;
* Ο Στέλιος Σταυρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα.Παντρεύτηκε την Τζέλη Γασπαράτου και απέκτησε τρία παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τον Αλέξη και την Χριστίνα. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών μέτά απο μάχη με τον καρκίνο 
Ήταν διπλωματούχος Μηχανολόγος του Πολυτεχνείου Ζυρίχης, με μεταπτυχιακές σπουδές σε Business Administration και Οικονομικά. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και καλά Ιταλικά και Ισπανικά.
Χρημάτισε, σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις σε πολύ μεγάλες ελληνικές εταιρείες, όπως ο Όμιλος Lavipharm (Εντεταλμένος Σύμβουλος 1984-1987), η Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον με 3.500 εργαζόμενους (Διευθύνων Σύμβουλος 1988), τα Τσιμέντα Ηρακλής-Lafarge με 3.200 εργαζόμενους (Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος 1991-1992), τα Ελληνικά Πετρέλαια (Διευθύνων Σύμβουλος 1992), τα ΕΛΔΑ (Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου, Πρόεδρος Δ.Σ. 1992-1993), η ΕΥΔΑΠ, όπου ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο του 2013. 

Το 2006 τιμήθηκε με το Βραβείο του Έλληνα Quality Leader of the Year από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ποιότητας.

Ίδρυσε τον Ομίλο Ideales (Piscines Ideales, Ideales Spa, Ideales Resort, Ideales Constructions), που ξεχωρίζει για τον τρόπο άσκησης της επιχειρηματικότητας και την περιβαλλοντική ευαισθησία. Η Piscines Ideales βραβεύθηκε κατ’επανάληψη σε Ελλάδα και Ευρώπη, για το εργασιακό της περιβάλλον : Για 3 συνεχόμενες χρονιές (2007, 2008, 2009) αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη εταιρεία για να εργάζεται κανείς (Best Workplace) στην Ελλάδα και μέσα στις 10 καλύτερες της Ευρώπης, ενώ το 2009 κατέλαβε την 1η θέση πανευρωπαϊκά.

Ο Στέλιος Σταυρίδης ήταν επίσης:

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.
Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος.
Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου του EuroCommerce, Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργοδοτών (Βρυξέλλες).
Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρώην μέλος του Δ.Σ.
Πρώην Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος.
Πρώην Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ.
Πρώην Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Πρώην Πρόεδρος της Αντιγραφειοκρατικής Κίνησης, που στόχο έχει τη μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στην Ελλάδα.
Πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώην Α’ Αντιπρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού.
Αρθρογράφος της ΕΣΤΙΑΣ και άλλων εφημερίδων.


1 σχόλιο:

  1. Με άγγιξε πάρα πολύ το άρθρο. Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι αυτή. Η Έλληνες πρέπει να αρχίσουμε από το μηδέν. Νοσεί η ελληνική οικονομία γιατί πρώτιστα νοσεί η ελληνική μας παιδεία.. Οι ηλίθιοι ψηφίζουν... σαν Έλληνες. Δεν το βλέπουν;; Πολιτική σημαίνει πρόβλεψη... Ενημερώσου, ψάξε.... Η αλήθεια πάντα αποκαλύπτεται... Βάλτε όλοι το προσωπικό συμφέρον στην άκρη... στηρίξτε την πατρίδα όσο μπορείτε.. Από τα μικρότερα, τα καθημερινά ως τα πιο σημαντικά.. Για το μέλλον των παιδιών μας...Δε θα χουν καμία τύχη.. Την καταστρέψαμε εμείς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ Η ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ
Τα σχόλια σας πρέπει να έχουν ένα σημείο αναφοράς.
Ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται διότι είναι αδύνατο να κρατήσω λογαριασμό με ποιόν μιλάω.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ Η ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ Η ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ. ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ
Πρέπει να καταλάβετε ότι σχόλια με προσωπικές επιθέσεις και ιταμό-ειρωνικό-υβριστικό περιεχόμενο, δεν θα δημοσιεύονται.