ΝΕΜΕΣΙΣ


25-10-2017
Απεργούν σήμερα όπως και χθες 24-10-2017 οι δημοσιογράφοι για την κατάρρευση του ασφαλιστικού τους ταμείου που προκλήθηκε μετά την κατάργηση του ''αγγελιόσημου΄΄.Το αγγελιόσημο ήταν μια κράτηση περιπου 5% από το κόστος της δημοσίευσης μια διαφήμισης αρχικά στον έντυπο τύπο.Το αγγελιόσημο θεσπίστηκε κατά την διάρκεια της κατοχής το 1941 για να αντιμετωπιστεί η ένδεια των δηοσιογραφων οι οποίοι όπως και οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες πλήττονταν από την φτώχεια.
Το αγγελιόσημο επανήλθε το 1967 από την χούντα όταν καταργήθηκε το Λαχείο της Ένωσης Συντακτών από το οποίο τροφοδοτούνταν το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων.Η κυβέρνηση των συνταγματαρχών όρισε το ύψος της επιβάρυνσης στο 20% του κόστους δημοσίευσης της διαφήμισης .Το αγγελιόσημο επεκτάθηκε το 1973 και στην τηλεοπτική διαφήμιση όταν η χούντα δημιούργησε την κρατική τηλεόραση.

Το αγγελιόσημο ως επιβάρυνση-κράτηση υπέρ τρίτων καταργήθηκε με τον νόμο Κατρουγκαλου και αμέσως το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων κατέρρευσε. 
Στην ουσία το αγγελιόσημο θεσμοθετήθηκε από την επάρατη χούντα . Η χούντα που κατηγορήθηκε για την φίμωση του τύπου ,αυτή εξασφάλισε την συνταξιοδοτική δαπάνη των λειτουργών της μέχρι σήμερα. Κάτι παρόμοιο με τον Μεταξά ο οποίος  κι αυτός παρόλο που ήταν δικτάτορας ίδρυσε το ΙΚΑ. 
Πέρα από το καταφανές τραγικό του γεγονότος να μένουν δεκάδες χιλιαδες δημοσιογράφοι χωρίς ασφαλιστικό φορέα δεν παύει να έχει ενδιαφέρον να παρακολουθούμε την ιστορική φαρσοκωμωδία που εκτυλίσσεται ενώπιον μας. Οι επάρατες χούντες ή τέλος πάντων αυταρχικά καθεστώτα χτίζουν υγιή ασφαλιστικά ταμεία τα οποία με την παλινόρθωση της Δημοκρατίας μπαίνουν σε διαδικασία παρακμής η οποία ολοκληρώνεται από τα μνημόνια και τις επιταγές των πάλαι ποτέ κατακτητων Γερμανών.
 Και η πλάκα δεν σταματάει εδώ, έχει κι άλλο. Οι επιταγές-διαταγές της Τρόικας και των Γερμανών που τελικά κατέστρεψαν το ταμείο των δημοσιογράφων είχαν την υποστήριξη επιφανών από αυτούς οι οποίοι εδώ και χρόνια μας ζαλίζουν τ απίδια για την χρησιμότητα του φιλελευθερισμού που πρεσβεύουν τα μνημόνια.Έχει πλάκα να παρακολουθείς δημοσιογράφο του LIberal που αποτελεί την γενναία κι ατρόμητη εμπροσθοφυλακή της μνημονιακής λογικής να παρεμβαίνει σε δελτία ειδήσεων και να λέει ότι τώρα που καταργήθηκε το αγγελιόσημο πρέπει οι εργοδότες των δημοσιογραφων να καλύψουν το κενό.
 Ο ίδιος δημοσιογράφος αρθογραφεί απο το 2014 υπέρ καταργήσεως του αγγελιόσημου μετακυλίοντας το κόστος της ασφάλισης των δημοσιογραφων στους εργοδότες.
Πως μεγάλε και τρισμέγιστε θεωρητικέ του καπιταλισμού; Εσύ δεν γράφεις 3,000 λέξεις την ημέρα υπέρ του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας και της λογικής της καταργησης του κράτους πρόνοιας όπως επίσης και της λογικής της ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις υπό την ταμπέλα της αυξημένης παραγωγικότητας ; Δηλαδή τώρα τι προτείνεις ; να θεσμοθετήσει το κράτος την επιβάρυνση των εργοδοτών σου με  την κάλυψη του ελλείμματος του ταμείου των δημσιογράφων Δεν είναι κρατισμός αυτός; Εσύ δεν ήσουν εναντίον; Η μήπως προτείνεις, έτσι απλά ρε παιδί μου, να παρακαλέσουμε τους κυρίους κυρίους εργοδότας σου καλή τη θέληση κι εθελοντικά  και χωρίς καμιά άλλη δέσμευση ή υποχρέωση να αρχίσουν να ΄΄χώνουν '' χρήμα στο ταμείο σου; 
Τα μνημόνια των Γερμανών έχουν την ίδια κατάληξη που είχαν οι θάλαμοι αερίων για τους Εβραίους και τους άλλους κρατούμενους των στρατοπέδων συγκέντρωσης,όλοι πέθαναν,ακόμη κι όσοι συνεργάζονταν με τους Γερμανούς.
Κατ την διάρκεια της παντοκρατορίας της ΕΣΣΔ υπήρχαν πολλοί θεωρητικοί οι οποίοι πρέσβευαν τον θάνατο των δήθεν αντιφρονούντων.Εκατό εκατομμύρια Ρώσοι και Ουκρανοί εξοντώθηκαν σε εβδομήντα χρόνια.
Φανατικοί υπάρχουν  πάντα.Τους χαρακτηρίζει  η ευφράδεια και θα τους βρείτε πάντα περικυκλωμένους απο κοινό.
Δικαστικοί, στρατιωτικοί, δημοσιογραφοι, επιχειρηματίες,όλοι θα καούν.
Αλλά η μεγαλύτερη πλάκα είναι ότι η ιστορία κάνει κύκλους, τέλειους κύκλους. Για να ξανακοιτάξουμε τον κύκλο καλύτερα..και μην προσπαθείτε να τον τετραγωνίσετε,δε γίνεται.
Βέβαια η πλειοψηφία των δημοσιογράφων δεν φέρει ευθύνη για την αβελτηρία μερικών απο αυτούς.

Σχόλια

Ο χρήστης panpan είπε…
Ευημερία χωρίς δικαιοσύνη δεν γίνεται, όπως και δικαιοσύνη χωρίς ευημερία.
Μπήκαμε σε μια περίοδο αστάθειας όχι μόνο σαν χώρα αλλά σαν περιοχή που δεν θα σταματήσει εάν δεν εκτονωθεί η ένταση.
Ένταση που έχει να κάνει με αντικρουόμενα κρατικά συμφέροντα μεγάλων χωρών, τα οποία εκδηλώνονται στην χώρα μας ως μνημόνια κτλ.
Ο λαός στην χώρα μας έχει ήδη προαποφασίσει την πορεία του με το δημοψήφισμα του 2015, που κάποιοι άλλοι αποφάσισαν επιδεικτικά να το αγνοήσουν. Αυτοί οι άλλοι εκτός ότι θα φάνε το κεφάλι τους με τις επιλογές τους, δυναμιτίζουν συνεχώς ένα περιβάλλον το οποίο όταν εκραγεί θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες μαζί του.
Είναι όπως ο σεισμός όπου συσσωρεύεται η ενέργεια σε τέτοιο σημείο που πλέον δεν μπορεί να κρατηθεί, με αποτέλεσμα να εκτονωθεί με τις αναμενόμενες και μη συνέπειες.